Author Topic: Τα τσιπουράδικα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας  (Read 2632 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Posts: 153
Μια ιστορία γεύσεων που ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα


Η ιεροτελεστία που έγινε θεσμός.

Πάει καιρός που οι γεύσεις ήταν γνήσιες και αυθεντικές, που όλοι αισθάνονταν ότι αποτελούν μέλη μιας μεγάλης παρέας.

Τις παλιές, όμορφες στιγμές, στο Λιμάνι και στις γειτονιές, οι Βολιώτες και οι επισκέπτες της πόλης συνεχίζουν να τις ζουν ... εκεί που ο Βόλος μοιράζεται τις χαρές και τους καημούς του, στα τσιπουράδικα.

Γιατί...
...το τσιπουράδικο είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της περιοχής, ήταν μία ιεροτελεστία που έγινε "θεσμός" για το Βόλο και αγαπήθηκε από τους επισκέπτες του.

Γιατί...
...όποιος γνωρίσει την μοναδική στην Ελλάδα ατμόσφαιρα των τσιπουράδικων του Βόλου, τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, γίνεται φανατικός...

...έρχεται ξανά και ξανά.



Λίγη ιστορία - Η συνάντηση του μεσημεριού

Ο "θεσμός" ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του  '22 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι....Το μεσημέρι, μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του Λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους, πάντα, σε μικρά πιατάκια.
Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας, με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μία ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια για τους βολιώτες εργάτες....
Οι παρέες αυξάνονταν, όπως και οι παραγγελίες. Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά και η όλη διαδικασία κρατούσε πάντα την αυθεντικότητά της ... Η γεύση της άρμης που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και τα ψάρια του Παγασητικού, παραγκώνιζαν κάθε μορφής κρεατικά από το τραπέζι.


Και η παράδοση συνεχίζεται

Το τσιπουράδικο της γειτονιάς ή της παραλίας καθιερώθηκε ως ο βασικός τόπος συνάντησης των βολιωτών, αλλά πλέον δεν προσφέρει ευχαρίστηση μόνο το μεσημέρι...
Η φήμη των ουζερί του Βόλου εξαπλώθηκε γρήγορα σ' όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό από τους τουρίστες που τα γνωρίζουν, γεύονται τους εκλεκτούς μεζέδες και γίνονται  φανατικοί θαμώνες τους.
Το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια. Κυρίως, όμως, στις συνταγές, στα "μαγικά" συστατικά που οι μάγειροι δεν αποκαλύπτουν, παρά μόνο σε όσους θα συνεχίσουν την παράδοση......Γι αυτό και τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μοναδικά στην Ελλάδα.



Ποιά είναι η σπεσιαλιτέ; Κατ' αρχήν ό,τι βγάλει το καΐκι ..... Οι σχάρες, το τηγάνι και οι κατσαρόλες είναι συνεχώς γεμάτα με όλους τους θησαυρούς της θάλασσας.
Καλαμαράκια, σουπιές, χταποδάκια, κουτσουμούρες, σαρδέλες, μαρίδες, γαύροι, μύδια, γυαλιστερές, στρείδια, φούσκες, πίνες, κυδώνια, καραβίδες, γαρίδες, καβούρια, μέχρι και ξιφίες, σολομούς, ροφούς, παλαμίδες και αστακούς .... Οι παραδοσιακοί μεζέδες που συνοδεύουν κάθε 25αράκι τσίπουρο, κερδίζουν και τους πιο απαιτητικούς... Ποιός μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να δοκιμάσει καβουροσαλάτα, γαριδοσαλάτα, μύδια, ή γαρίδες σαγανάκι, φέτα ψητή με ντομάτα και καυτερή πιπεριά, καλαμάρι γεμιστό, χταποδάκι ξιδάτο, μυδοπίλαφο, πατάτες ψητές, μύδια αχνιστά ... όλα χειροποίητα και μαγειρευμένα με παραδοσιακές συνταγές.


Απολαύσεις μεσημέρι και βράδυ

Τα τσιπουράδικα είναι ανοικτά μεσημέρι και βράδυ εκτός από ορισμένα που είναι μόνο μεσημέρι. Αξίζει να τα ψάξετε. Λέγεται πως είναι περίπου 400 και βρίσκονται .... παντού. Από την παραλία του Βόλου μέχρι στα στενά της Νέας Ιωνίας.


Γνωρίστε όλη την ιεροτελεστία

1. Ποτέ δεν παραγγέλνεις στο τσιπουράδικο.
Απλά δείχνεις με το χέρι πόσα τσίπουρα θέλεις (όσα δηλαδή και τα άτομα της παρέας)..

2. Ο μεζές είναι δουλειά του γκαρσονιού / μαγαζάτορα
Εσύ δεν επεμβαίνεις. Προσοχή! Στα τσιπουράδικα δεν παραγγέλνετε τους μεζέδες. Αποφασίζετε μόνο πόσα 25αράκια θα κατεβάσετε και ο μαγαζάτορας ανάλογα την παρέα και την κρίση του, θα σας βομβαρδίσει με τους μεζέδες που αυτός θα κρίνει. Οι συνήθως ψαρομεζέδες και οι διάφοροι άλλοι μεζέδες από πατάτα ψημένη και μελιτζάνα μέχρι σαγανάκι συνοδεύουν κάθε παραγγελία τσίπουρου. Στην ποικιλία και ποιότητα του μεζέ κρίνεται άλλωστε και το μαγαζί (και στην ποιότητα του τσίπουρου βέβαια).

3. Απολαυστικοί τσιπουρομεζέδες που προσφέρονται.
Χταποδάκι, τουρσί, μελιτζάνα, πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, χταποκεφτέδες, γαύρος στο αμπελόφυλλο, μύδια, μυδοπίλαφο, καβούρια, κυδώνια, μπρασκοουρές, πατάτα ψητή, τσίρος, κολιός, σαρδέλα, σαλάχι τηγανιτό, καπνιστό σκουμπρί, γεμιστό καλαμάρι, γαρίδες και μύδια σαγανάκι, σουβλάκι θαλασσινών, σουπιές ψητές με σκόρδο, πατζαροσαλάτα με σκορδαλιά και καρύδια, καραβίδα κ.ά. Το κάθε τσιπουράδικο έχει να προτείνει κάτι το διαφορετικό. Οι θαλασσινοί μεζέδες όμως έχουν την τιμητική τους σε όλα σχεδόν τα τσιπουράδικα. Ο τρόπος ψησίματος και σερβιρίσματος είναι διαφορετικός από τσιπουράδικο σε τσιπουράδικο.

4. Σε κάθε νέα παραγγελία αλλάζει και ο μεζές.
(δεν κατόρθωσε κανείς να γευθεί όλους τους μεζέδες ενός τσιπουράδικου)

5. Τα μπουκαλάκια από τα 25αράκια παραμένουν στο τραπέζι μέχρι να το αποχωριστείτε, όσα και να είναι στον αριθμό.

6. Μία μόστρα
Έτσι θα παραγγέλνετε ολόκληρο το μπουκάλι με τσίπουρο.

7. Εκλεκτοί μεζέδες
Συνήθως έρχονται αργά, ανάλογα με την πρόοδο της τσιπουροκατάνυξης. Φούσκες, μπρασκοουρές, μελάνι χταποδιού σοταρισμένο με βούτυρο.

8. Το πόσο θα πληρώσεις εξαρτάται από τα 25αράκια που κατανάλωσες κι όχι από τους μεζέδες που τα συνόδεψαν. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλεις έξτρα μεζέδες.

9. Στο τσιπουράδικο δεν πάμε για να φάμε (κοινώς να σαβουρώσουμε).
Πάμε με παρέα για να τα πιούμε και να τα πούμε. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία. Ο μεζές συνοδεύει το τσίπουρο κι όχι το τσίπουρο το μεζέ. Τώρα αν φύγουμε σκνίπες εξαρτάται από τη διάθεση.

10. Τελευταία συμβουλή: Για πρώτη φορά πάρτε και κανένα Βολιώτη μαζί σας για να σας μάθει τα κατατόπια. ;D Τις επόμενες φορές θα κάνετε εσείς τον γνώστη στις παρέες σας (γιατί σίγουρα θα ξαναπάτε μόλις βρεθείτε στο Βόλο).




Κύρια Πηγή: Ιστοσελίδα Δήμου Βόλου ... με δικές μου πινελιές και προσθήκες  ::)
« Last Edit: 22 April 2015, 07:53:23 PM by AndreasHW »