Αποστολέας Θέμα: Το Τρίκερι Μαγνησίας και πως πήρε το όνομά του  (Αναγνώστηκε 849 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156

Στο νοτιότερο σημείο του Πηλίου, στη μύτη κάτω - κάτω, βρίσκεται το Τρίκερι. Οι περισσότεροι γνωρίζουν σαν "Τρίκερι" την Αγία Κυριακή που είναι το παραθαλάσσιο επίνιο του χωριού το οποίο βρίσκεται ψηλά στο βουνό.
Πως πήρε όμως το όνομά του το Τρίκερι; Οι παλιοί λέγανε τον παρακάτω θρύλο:

Τα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι του χωριού ζούσαν στο μικρό νησί που βρίσκεται στην έξοδο του Παγασητικού. Όμως κάθε λίγο και λιγάκι έρχονταν πειρατές, τους άρπαζαν ότι είχαν και δεν είχαν, καμιά φορά σκότωναν και κατοίκους και δεν τους άφηναν να ζήσουν ήσυχα.
Από την απελπισία τους αποφάσισαν να αφήσουν το νησί, μάζεψαν τα πράγματά τους και με τις βάρκες τους πέρασαν απέναντι στη στεριά. Εκεί στο σημείο που λέγεται "Κτίσματα" έφτιαξαν το νέο χωριό τους.
Όμως πάλι τους έφταναν κι εκεί οι πειρατές και γίνονταν τα ίδια, αφού το χωριό που φτιάξανε ήταν κοντά - σιμά στη θάλασσα.
Αφού είδαν κι απόειδαν ότι δεν είχαν προκοπή ούτε στο καινούργιο χωριό αφού οι πειρατές κάθε λίγο έρχονταν και τους κούρσευαν, πήραν την απόφαση από θαλασσινοί να γίνουν στεργιανοί και να πάνε να στήσουν άλλο χωριό, μακριά από τη θάλασσα για να μην τους φτάνουν οι πειρατές.
Άναψαν λοιπόν τρία κεριά και βάζοντας μπροστά τους παπάδες, πήραν τον ανήφορο πάνω στο βουνό.
Είπαν και συμφώνησαν μεταξύ τους:
"Εκεί που θα λιώσουν και θα σβήσουν τα τρία κεριά, σ' αυτό το μέρος θα χτίσουμε το χωριό μας"
Περπάτησαν για πολύ ώρα, μέχρι που φτάσανε στην κορφή του βουνού. Εκεί ψηλά έσβησαν και τα τρία κεριά κι εκεί οι νησιώτες χτίσανε το καινούργιο χωριό και γλύτωσαν από τους πειρατές. Το νέο χωριό το βάφτισαν Τρίκερι για να θυμούνται τα τρία κεριά.ΠΗΓΗ:
Από τις διηγήσεις - παραμύθια της γιαγιάς μουΥ.Γ.: Οι Τρικεριώτες ποτέ δεν έπαψαν βέβαια να νιώθουν και να είναι θαλασσινοί. Δεν γνωρίζω αν πράγματι η ιστορία με τα τρία κεριά είναι αληθινή, όμως είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι οι κάτοικοι του νησιού επειδή δέχονταν επιθέσεις από πειρατές μετακόμισαν στη στεριά και έχτισαν ψηλά στο βουνό το χωριό. Όμως μέχρι και τα τελευταία χρόνια οι Τρικεριώτες δεν υπήρξαν ποτέ αγρότες - κτηνοτρόφοι κλπ, αλλά σχεδόν όλοι είναι ναυτικοί ή ψαράδες.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 05:25:17 πμ από AndreasHW »