Αποστολέας Θέμα: Προλήψεις της Θεσσαλίας  (Αναγνώστηκε 838 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Προλήψεις της Θεσσαλίας
« στις: 30 Μάιος 2012, 08:20:08 μμ »

Οι Προλήψεις και οι Δεισιδαιμονίες είναι ένα κομμάτι απ’ τη ζωή μας που δεν μπορούμε να το αποχωριστούμε. Και είναι αμφίβολο εάν υπάρχει άνθρωπος που να είναι εντελώς απαλλαγμένος από αυτές. Ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων παραδέχεται ευθέως ότι είναι προληπτικοί. Οι υπόλοιποι μπορεί να το αρνηθούν, ίσως να το ειρωνευτούν, αλλά... θα χτυπήσουν ξύλο ή θα φτύσουν τον κόρφο τους σαν ακούσουν κάποιο κακό.

Στις μέρες μας πια όλο και λιγοστεύουν βέβαια, αλλά στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στα «σημάδια». Είναι γνωστό πως οτιδήποτε δεν μπορούσαν να καταλάβουν, να ελέγξουν, να προβλέψουν τους φόβιζε.

Τις προλήψεις που υπάρχουν ακόμα λίγο πολύ τις ξέρουμε όλοι. Τρίτη και 13, μαύρη γάτα και ένα σωρό άλλες.

Παρακάτω θα αναφέρω παλιές προλήψεις που υπήρχαν στη Θεσσαλία. Οι περισσότερες ίσως δεν είναι καν γνωστές στους σημερινούς Θεσσαλούς. Ο τρόπος, οι συνθήκες ζωής, τα επαγγέλματα έχουν αλλάξει εντελώς, οπότε με τα χρόνια ξεχάστηκαν, έχασαν τη σημασία τους. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε έστω και σαν παράδοση του τόπου μας τι πίστευαν οι παλιοί άνθρωποι.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν μερικές, όπως αναφέρονται στο Ημερολόγιο 2009 «Θεσσαλία – Χώμα πικρό σαν το ψωμί»:

- Όταν το ματόκλαδο κάποιο παίζει, κάτι καινούργιο θα δει. Το ίδιο κι αν παίζει το αυτί του: κάτι θα ακούσει, αν είναι το δεξί για καλό, αν το αριστερό, κάτι κακό. Γι΄αυτό και ρωτά την ίδια στιγμή το διπλανό του: «Για καλό ή για κακό ποιο αυτί μου παίζει;». Κι αν μεν εκείνος το πετύχει, θα το ακούσουν μαζί, αλλιώς θα το ακούσει μόνος του. Ακόμα όταν κάποιος έχει λόξιγκα είναι γιατί κάποιος κουβεντιάζει γι’ αυτόν. Όταν πάλι τρώγοντας πνίγεται ή δαγκώνει τη γλώσσα του, είναι γιατί κάποιος τον κατακρίνει.

- Όταν στο σπίτι χυθεί λάδι, είναι σημάδι ατυχίας κι όταν κρασί ευτυχίας.

- Όταν η γκαστρωμένη καμαρώνει για την κοιλιά που φουσκώνει, γεννιέται το παιδί άσχημο. Όταν η κοιλιά της είναι στρογγυλή, θα γεννήσει αγόρι. Όταν η κοιλιά είναι μυτερή κορίτσι. Άμα μυρίσει κατιτίς και το πεθυμήσει, πρέπει να το γευτεί για να μην απορρίξει. Όσο κρατάει η γκαστριά να έχει πόρτες, σεντούκια και συρτάρια ξεκλείδωτα, για να γεννήσει εύκολα. Και πρέπει να φοράει πάνω της χαϊμαλί για το κακό το μάτι.

- Όταν λαλήσει κουκουβάγια σε κάποιο σπίτι, είναι κακό σημάδι και λέγουν ότι θα ερημωθεί. Κι όταν λαλήσει μπούφος ότι θα ξεπατωθεί. Όταν λαλήσει όρνιθα σαν πετεινός, ότι θα πεθάνει άνθρωπος του σπιτιού. Όταν πάλι μια καλιακούδα φωνάζει κρα κρα πολλές φορές στο σπίτι, ότι θα έλθει μουσαφίρης. Το ίδιο κι όταν όρνιθα τιναχτεί: μουσαφίρης θα ξεφορτώσει τ’ άλογό του.

- Για την γεωργία:
Για να έχεις καλή σοδειά, αποβραδίς πριν σπείρεις να πεις στη γυναίκα σου να γυρίσει πίσω ό,τι έχει δανειστεί. Και στο σακί με το σπόρο να βάλεις τρεις σκελίδες σκόρδο, για να μη ματιάζεται, και ένα καρφί για να στέκεται το καλάμι των σπαρτών όρθιο, και δώδεκα σπειριά από ρόδι για την αφθονία. Κι όταν κινήσεις για σπορά, να φυλάγεσαι μην συναντήσεις άνθρωπο κακόψυχο. Να φεύγεις νύχτα για το χωράφι και να χαράξεις τις σποριές πριν σηκωθεί ο ήλιος. Κι άμα ξημερώσει, κάνε το σταυρό και πες τρεις φορές: «ένα στα είκοσι» για να έχεις καλή σοδειά.
Στο θερισμό, στο κομμάτι απ’ όπου θα μαζέψεις το σπόρο της επόμενης χρονιάς, να γράψεις σταυρό με θερισιές.

- Για να μάθεις το παιδί σου να διαβάζει την πλάτη του σφαχτού, πρέπει, όταν γεννηθεί το παιδί και προτού φάει γάλα απ’ τη μάνα του, ο πατέρας να σφάξει ένα αρνί, να πάρει τη δεξιά πλάτη, κι αφού την τρυπήσει στη μέση τόσο όσο να περάσει η ρόγα του βυζιού της μάνας, να βάλει ύστερα το παιδί να φάει έτσι το πρώτο γάλα. Έτσι, όταν το παιδί θα μεγαλώσει, θα ξέρει να διαβάζει ό,τι γράφει η πλάτη.

- Σχετικές με το θάνατο:
Άμα αλυχτάει σκυλί στη γειτονιά, κάποιος θα πεθάνει. Και μη μιλάς στο ψυχορράγημα για να βγαίνει η ψυχή εύκολα και να παίρνει ο ετοιμοθάνατος το δρόμο του δίχως να γυρνάει πίσω. Και στη νεκρόκασα να βάνεις νόμισμα, να έχει ο νεκρός να πληρώσει περατίκια. Μετά την ταφή μη γυρίσεις στο σπίτι από τον ίδιο δρόμο, γιατί θα δευτερώσει το κακό. Το ξεπαράχωμα να γίνεται σε χρόνια μονά. Κι άμα δεις σκούρα τα κόκαλα του πεθαμένου ήτανε αμαρτωλός.
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 05:25:30 πμ από AndreasHW »