Αποστολέας Θέμα: Πηλιορείτικο σπετζοφάι  (Αναγνώστηκε 1065 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Πηλιορείτικο σπετζοφάι
« στις: 30 Μάιος 2012, 07:44:52 μμ »
Πηλιορείτικο σπετζοφάι



Αυτή τη συνταγή την κάνουμε σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Σαν Πηλιορείτισα η μαμά μου πάντα την έφτιαχνε για μεζέ όταν είχαμε μουσαφίρηδες.
Σπέντζα στο Πήλιο λένε την πιπεριά. Οπότε όπως είναι φανερό πρόκειται για φαγητό με πιπεριές.
Μάλιστα πολλοί εννοούν λέγοντας σπέντζα το μικρούλι πιπεράκι που είναι καφτερό - φωτιά.
Δεν σας προτείνω να βάλετε μέσα και τέτοιο, γιατί γίνεται πολύ πολύ πικάντικο.
Είναι αρκετά βαρύ φαγητό, οπότε δύσκολα τρώγεται για κύριο πιάτο.
Για μεζές όμως είναι ότι πρέπει, αφού τραβάει μπόλικο κρασάκι, κατά προτίμηση μπρούσκο.
Είναι εύκολη στην παρασκευή της, οπότε δοκιμάστε την !!!




ΥΛΙΚΑ που θα χρειαστείτε:

2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (εγώ βάζω 2 θηλιές πικάντικα που έχουν μέσα και πράσο)
10 - 15 περίπου πιπεριές μακρουλές πράσινες (κέρατα)
2-3 πιπεριές μακρουλές κόκκινες για χρώμα στο φαγητό (προαιρετικά)
3 ντομάτες μεγάλες ώριμες (ή ένα κουτί έτοιμη τριμένη ντομάτα κονκασέ)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια μέτρια.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και τις κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες (κάθε πιπεριά στα 4 κατά μήκος).
Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και στραγγίζουμε λίγο από το νερό τους ή τις περνάμε στο μπλέντερ (σ' αυτή την περίπτωση αναγκαστικά θα αφήσουμε περισσότερη ώρα το φαγητό στη φωτιά για σώσιμο). Αν προτιμάμε έτοιμη τριμμένη ντομάτα του εμπορίου, καλύτερα να βάλουμε από την πιο πυκνή.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή ρηχή κατσαρόλα) όσο λάδι χρειάζεται για τηγάνισμα - προσοχή όχι πολύ γιατί θα βγάλει λίπος και το λουκάνικο, το ζεσταίνουμε και ρίχνουμε τα λουκάνικα. Τα τηγανίζουμε από όλες τις πλευρές τους και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σ΄ ένα πιάτο.
Μετά ρίχνουμε στο τηγάνι τις πιπεριές και τις γυρίζουμε τηγανιστούν λίγο κι αυτές ώσπου να "μαραθούν" (να μαλακώσουν).
Αφού τελειώσουμε και με τις πιπεριές ρίχνουμε στο τηγάνι (ή την κατσαρόλα) τα λουκάνικα, τη ντομάτα, βάζουμε αλάτι και πιπέρι (προσεκτικά γιατί το λουκάνικο ήδη είναι πικάντικο) και αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε μεγάλο βαθύ σκεύος και .... καλή μας όρεξη!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τη συνταγή την βάζω όπως την κάνουμε εμείς στο σπίτι μας, με τα υλικά και τις αναλογίες που έμαθα από τη μάνα μου.
Υπάρχει όμως σε διάφορες παραλλαγές, είτε σε αναλογία υλικών, είτε και με προσθήκη άλλων - π.χ. μελιτζάνες.
Προτείνω φυσικά τη ΔΙΚΗ ΜΟΥ.  ;) ;) ;) ;)




Πηγή φωτογραφιών: net
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 05:33:40 πμ από AndreasHW »