Αποστολέας Θέμα: Βοηθείστε τον εαυτό σας: Συγχωρέστε τους άλλους  (Αναγνώστηκε 2620 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος AndreasHW

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Μηνύματα: 427
Βοηθείστε τον εαυτό σας: Συγχωρέστε τους άλλους
« στις: 11 Φεβρουάριος 2020, 05:31:03 μμ »

Στον πυρήνα των ανθρώπινων προβλημάτων μας βρίσκεται η ανάγκη από τη μια, και η δυσκολία από την άλλη να συγχωρέσουμε τους ανθρώπους που μας προκάλεσαν ηθελημένα ή άθελά τους πόνο και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Πέρα όμως από κάθε ηθική ή αξιακή προσέγγιση στην ανάγκη μας να πάρουμε και να δώσουμε συγχώρεση, ψυχο-φυσιολογικά εμπειρικά δεδομένα συνηγορούν στην αξία της ικανότητάς μας να συγχωρέσουμε, και στην ουσιαστική βοήθεια που συγχωρώντας παρέχουμε τόσο στον εαυτό μας όσο στους άλλους ανθρώπους που αποφασίζουμε να συγχωρήσουμε.

Τα άτομα που μπορούν να συγχωρούν τους άλλους σε ζητήματα διαπροσωπικής διαμάχης έχουν χαμηλότερη πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν μπορούν να συγχωρούν.

Η επιθετικότητα και ο θυμός έχουν συσχετιστεί με κακή υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα καρδίας. Ενώ η σχέση αυτή της ψυχοσύνθεσης και της σωματικής υγείας έχει διερευνηθεί, αντίθετα η σχέση της συγχώρεσης με την υγεία δεν έχουν εξεταστεί στον ίδιο βαθμό σε έρευνες.
Επιστήμονες από το Tennessee, προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ συγχώρεσης και αρτηριακής πίεσης. Υπέβαλαν 108 φοιτητές (44 άντρες και 64 γυναίκες) σε ερωτηματολόγια σχετικά με καταστάσεις διαπροσωπικών συγκρούσεων τις οποίες είχαν βιώσει.

Βασικά εξετάστηκαν ο τρόπος αντίδρασής τους και τα αισθήματα συγχώρεσης που τους χαρακτήριζαν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη όταν ένιωθαν ότι προδόθηκαν από ένα από τους γονείς τους ενώ η δεύτερη όταν συνέβηκε το ίδιο με ένα φίλο ή συνεργάτη τους.
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που είχαν με τους φοιτητές, οι ερευνητές αξιολογούσαν την πίεση, το ρυθμό της καρδίας και έκαναν ορισμένα ηλεκτροφυσιολογικά τεστ όπως το ηλεκτρομυογράφημα.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι αυτοί που είχαν μια ψυχοσύνθεση περισσότερο επιρρεπή στο να συγχωρεί, είχαν πιο χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση. Αυτοί που είχαν τάση να μη συγχωρούν, είχαν πιο ψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης φάνηκε ότι αυτοί που δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν όταν έφερναν στην μνήμη τους τη συγκεκριμένη υπόθεση, ένιωθαν περισσότερη ένταση σε σύγκριση με αυτούς που μπορούσαν και συγχωρούσαν.

Η αύξηση της έντασης σχετιζόταν με ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο ενεργοποιείται κατά το στρες. Ο χρόνος χαλάρωσης μετά από μια ένταση λόγω απουσίας ικανότητας συγχώρεσης, ήταν παρατεταμένος και μεγαλύτερος σε αυτούς που δεν μπορούσαν να συγχωρέσουν.
Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά εάν λάβουμε υπ' όψη ότι μια από τις θεωρίες που υπάρχουν για τη γένεση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων είναι ότι το μεγάλο και χρόνιο στρες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση των ασθενειών αυτών.

Τελικά, όπως βλέπουμε, η συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα χριστιανικό δίδαγμα. Είναι παράλληλα μια συνταγή για μείωση της έντασης και του στρες με πολύ θετικό αντίκτυπο για την υγεία και για την ποιότητα ζωής.

Πηγή: Από τον Γ.Βασιλειάδη , Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή