Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
1
Υγεία - Ψυχολογία / Οι Γυναίκες είναι Μονογαμικές ;
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 29 Απρίλιος 2020, 04:21:32 μμ »

Με το μύθο της γυναικείας μονογαμικότητας έχουν γαλουχηθεί πολλές γενεές γυναικών.Όταν όμως γκρεμίζονται οι αναστολές και καταρρίπτονται τα ταμπού, αναδεικνύεται η πραγματική φύση της γυναίκας η οποία είναι πιο κοντά στο παραμύθι της Αμαζόνας παρά σε εκείνο της αφοσιωμένης πριγκίπισσας...

Το ψέμα...

Μια λανθασμένη πεποίθηση που έχει καλλιεργηθεί είναι ότι η γυναίκα έχει χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία και μειωμένα σεξουαλικά ένστικτα σε σχέση με τον άντρα, γεγονός που την καθιστά λιγότερο διαθέσιμη σε πολυγαμικές επιλογές. Όπως λέγεται συχνά, ο άντρας είναι «κυνηγός».

...και η αλήθεια

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές η γυναίκα, στο πλαίσιο ενός γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης, δεν ενδιαφέρεται πολύ για το σεξ. Ενώ έχει έντονη επιθυμία στην αρχή της σχέσης ή όταν γνωρίζει έναν καινούργιο σύντροφο, μετά η επιθυμία της σιγά-σιγά μειώνεται. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η αλήθεια είναι πως δεν έχει όρεξη να κάνει έρωτα με τον σύζυγο της! Αντίθετα, φαντασιώνει συχνά ότι ερωτεύεται κάποιον άλλον ή ότι κάνει έρωτα με άλλους άντρες.

Προοριζόμαστε για έναν άντρα;

Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει πολλούς; άντρες και γυναίκες, επί σειρά ετών. Έχει βέβαια γεννηθεί και έχει «επωάσει» στην πάροδο του χρόνου από γνωστές πεποιθήσεις και αντιλήψεις σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, οι οποίες υπηρέτησαν κυρίως κοινωνικές αναγκαιότητες.

Τι λένε οι βιολόγοι

Οι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες είναι γονιδιακά προγραμματισμένες ως δυνητικώς πολυγαμικές με σκοπό τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Η ύπαρξη πολλών εραστών αυξάνει την πιθανατότητα σύλληψης και δίνει τη δυνατότητα στο θηλυκό ωάριο να γονιμοποιηθεί από το καλύτερο σπερματοζωάριο.

Ο μύθος της μονογαμικότητας

Η μονογαμικότητα έχει στηριχθεί στην πεποίθηση ότι η γυναίκα ενδιαφέρεται για την προστασία και την ανατροφή των παιδιών της και βάζει σε δεύτερη θέση το σεξ. Στην πραγματικότητα δεν έχει μάθει ποτέ να αποδέχεται τη σεξουαλικότητα της και να θεωρεί τον έρωτα ως κάτι «καλό». Έτσι στρέφει το αποκλειστικό της ενδιαφέρον προς τα παιδιά και αφοσιώνεται στην ανατροφή τους.

Εξωσυζυγικές σχέσεις

Στοιχεία ερευνών αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών και γυναικών έχει εξωσυζυγικές σχέσεις και συχνές εναλλαγές συντρόφων. Οι γυναίκες δεν υστερούν σε αυτό, όμως χωρίζουν συχνότερα από τους άντρες με το πρόσχημα «θέλω να βρω τον εαυτό μου», ενώ στην πραγματικότητα η αφορμή είναι ένας άλλος άντρας. Παράξενες ισορροπίες σε πολυγαμικές επιλογές...

Νεότεροι εραστές

Η γυναίκα σε πολλά στάδια της ζωής της έχει έντονη ερωτική επιθυμία. Ένα τέτοιο στάδιο, για παράδειγμα, είναι εκείνο της εγκυμοσύνης. Επίσης όσο μεγαλώνει, λόγω συγκεκριμένων ορμονικών μεταβολών, αυξάνεται και η ερωτική της επιθυμία. Πολλές φορές βλέπουμε τις γυναίκες να κάνουν ερωτικές σχέσεις με νεότερους άντρες γιατί αυτοί μπορούν να αντεπεξέλθουν περισσότερο στην αυξημένη ερωτική τους διάθεση.


Aποσπασμα από το περιοδικό FORMA
2
Υγεία - Ψυχολογία / H γλώσσα του σώματος
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 16 Φεβρουάριος 2020, 08:47:27 πμ »

Πολλά έχουν γραφτεί ανά τα χρόνια για τα μυστικά που κρύβει η γλώσσα του σώματος. Είναι γνωστό ότι λαμβάνουμε και μεταδίδουμε μηνύματα στο περιβάλλον μας για τα συναισθήματα μας ή για την εικόνα που έχουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από τις κινήσεις μας και την στάση του σώματος μας. Οσοι από εμάς ξέρουν να αναγνωρίζουν αυτά τα κρυμμένα μηνύματα μπορούν να καταλάβουν τι αισθάνονται οι άλλοι γι αυτούς. Ελάτε να δούμε μερικά από αυτά τα μηνύματα της γλώσσας του σώματος και πως χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος οι άντρες και οι γυναίκες!

Oταν ένας άντρας ενδιαφέρεται για μια γυναίκα

Όταν έμαθα πόσα σήματα στέλνει ο άντρας με το σώμα του για να εκφράσει ερωτική διάθεση προς το πρόσωπο μιας γυναίκας, πραγματικά έπαθα σοκ. Δεν ήξερα ότι το σώμα μεταδίδει τόσα μηνύματα που εγώ δεν είχα προσέξει ποτέ. Ας τα μοιραστούμε.

Βλέμμα

Πρώτο και βασικό σημείο που προδίδει την ερωτική διάθεση είναι τα μάτια και πιο συγκεκριμένα η κόρη. Όσο πιο ανοιχτή είναι η κόρη του ματιού ενός άντρα που σε κοιτάει, τόσο πιο ερωτικά αισθάνεται για σένα. Επίσης το επίμονο κοίταγμα την ώρα που μιλάς -ή ακόμα και την ώρα που δεν μιλάς ή κοιτάς αλλού-είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Σε περίπτωση που είσαι όρθια κάπου, το βλέμμα γίνεται διερευνητικό και σε περιεργάζεται, όμως προσπαθεί να το κρύψει για να μην το καταλάβεις.

Κεφάλι

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιου για κάτι που ακούει ή βλέπει εκφράζεται με την κλίση του κεφαλιού αριστερά ή δεξιά. Όταν ο άντρας απέναντι σου γέρνει το κεφάλι του προς μια πλευρά, είναι έτοιμος να ακούσει ό,τι του πεις και μάλιστα με εκπληκτικά θετική διάθεση. Επίσης ανεβοκατεβάζει το κεφάλι όταν μιλάς ως ένδειξη συμφωνίας σε όσα λες.

Χαμόγελο

Στο βιβλίο "Η ερωτική γλώσσα του σώματος" αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ένας ερωτευμένος άντρας δεν χαμογελάει συγκρατημένα αλλά με το στόμα ανοιχτό, ενώ μπορεί σε κανονικές συνθήκες να μην το κάνει. Παρατήρησε το. Θα εκπλαγείς!

Χείλη

Η συνεχής ύγρανση των χειλιών είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σήματα της ερωτικής γλώσσας του σώματος. Προδίδει αυξημένη ερωτική πρόθεση και παρατηρείται σε άντρες και γυναίκες, όσο και να σου φαίνεται απίστευτο.

Χαϊδεμα

Οι θετικές σκέψεις ενός ανθρώπου για κάποιον (κυρίως την ώρα που του μιλάς) εκφράζονται όταν εκείνος χαϊδεύει τα φρύδια και το κούτελο του, σε αντίθεση με τον αρνητισμό του που φαίνεται όταν εκείνος χαϊδεύει το πιγούνι του. Από εκεί προκύπτει και η λαϊκή φράση «μούσι».

Ομιλία

Ο λόγος γίνεται πιο γρήγορος. Οι προτάσεις είναι κοφτές και σύντομες και ακολουθούν ασταμάτητα η μία την άλλη. Ένδειξη αμηχανίας αρχικά, προσπάθεια να σε κρατήσει με τα λόγια του στη συνέχεια.

Στάση του σώματος

Οι άνθρωποι που νοιάζονται για κάποιον άλλον τείνουν να γέρνουν προς αυτόν. Ένας άντρας που στρέφει το σώμα του προς εσένα και δεν απομακρύνεται, αισθάνεται έτοιμος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του.

Επαφή μερών του σώματος

Η επαφή των μερών του σώματος μεταξύ τους είναι πολύ δυνατό σήμα. Όταν πρόκειται για έρωτα, ο άντρας τείνει να αγγίζει συχνά το μήλο του Αδάμ στο λαιμό του και ειδικά αν είναι έντονο. Σε περίπτωση που δεν είναι, χαϊδεύει το λαιμό του ή τον κόμπο της γραβάτας του. Αν δεν φοράει γραβάτα, συμμαζεύει το γιακά ή το κόψιμο της μπλούζας του. Σε γενικές γραμμές, τα χέρια του κινούνται γύρω από το λαιμό.

Εγγύτητα

Το αργό και διακριτικό πλησίασμα του άντρα προς εσένα είναι από τα πιο ευδιάκριτα σήματα. Όταν έρχεται κοντά, πλησιάζει στο στόχο.

Αφορμές

Το πρόσωπο που βρίσκεται δίπλα σου με όμορφη διάθεση προσπαθεί να βρει αφορμές να σε αγγίξει. Να ακουμπήσει το χέρι σου, να αγγίξει τον ώμο σου την ώρα που μιλά ή να συνοδεύσει την ομιλία του με διάφορα αγγίγματα. Συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες.

Καθρέφτισμα

Ο καθρεφτισμός των κινήσεων είναι χαρακτηριστικό της αμηχανίας μια ερωτικής ατμόσφαιρας. Ανάβεις τσιγάρο, ανάβει τσιγάρο. Πίνεις το ποτό σου, πίνει κι αυτός. Αγγίζεις τα μαλλιά σου, τα αγγίζει και εκείνος. Γίνεται ασυναίσθητα και, αν το αντιληφθείς, είναι χαριτωμένο!

Γωνίες

Υπάρχει αρχικά η γωνία κλεισίματος του χώρου από τον άντρα προς εσένα με σκοπό να «εγκλωβιστούν» και οι 5 αισθήσεις. Για παράδειγμα, σε έναν χώρο με πολλά άτομα ο άντρας θα προτείνει στη γυναίκα μια θέση απ' όπου δεν θα είναι ικανή να βλέπει τους άντρες ολόγυρα (όραση), θα μπορεί να αγγίξει μόνο εκείνον (αφή), θα μυρίζει μόνο το δικό του άρωμα (όσφρηση), δεν θα επηρεάζεται από άλλους ήχους (ακοή) και, τέλος, θα είναι γωνιά ικανή να τον αφήσει να εκδηλωθεί χωρίς περιορισμό (γεύση). Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να τα σκέφτεται. Γι' αυτό και η γλώσσα του σώματος είναι τόσο δυνατή. Γιατί λειτουργεί χωρίς αντίληψη αυτού που το κάνει.

Αμηχανία

Κλασικό συναίσθημα ερωτευμένου. Η αμηχανία εκδηλώνεται στους άντρες με το ξύσιμο του κροτάφου.

Όταν μια γυναίκα ενδιαφέρεται για έναν άντρα

Κάνει περίπου τα ίδια με εκείνον αλλά όχι μόνο... Μάθε λοιπόν για να ξέρεις τι κάνεις και δεν το καταλαβαίνεις.

• Βάζεις τα χέρια στο γόνατο την ώρα που κάθεσαι σταυροπόδι. Δεν το έχεις καταλάβει ποτέ, ε; Κι όμως το κάνεις! Αυτό συμβαίνει γιατί εκείνη η θέση είναι η αμέσως mo κοντινή από το να τον αγγίξεις.
• Αφήνεις το παπούτσι σου να κρέμεται και το στηρίζεις μόνο στα δάχτυλα. Οι ειδικοί λένε ότι μια γυναίκα σε αυτήν τη στάση έχει ήδη αρχίσει να γδύνεται!

Όταν ένας άντρας λέει ψέματα

Μη βιαστείς να μουρμουρίσεις «δηλαδή συνέχεια. ..»! Όταν ένας άντρας λοιπόν λέει ψέματα, κάνει κάποιες κινήσεις που, και να τις ήξερε, δεν θα μπορούσε να τις ελέγξει (τσεκαρισμένο, ούτε οι επικοινωνιολόγοι μπορούν).

Χέρια στο στόμα

Από την πρώτη κιόλας λέξη μιας ψευδούς φράσης τα χέρια εκτοξεύονται στο στόμα! Χαρακτηριστική κίνηση το χαΐδεμα του μουστακιού. Στο ίδιο επίπεδο κινείται και μια «ψεύτρα» γυναίκα, που συνηθίζει να χαϊδεύει τα χείλη της.

Χαμήλωμα βλέμματος

«Κοίταξε με στα μάτια και πες μου» λέει ο λαός από παλιά όταν ζητάει την αλήθεια. Κάτι ξέρει επομένως, αφού οι επικοινωνιο-λόγοι τονίζουν πως το βλέμμα που φλερτάρει με το έδαφος είναι βλέμμα ψεύτη.

Μάζεμα των φρυδιών

Αυτό είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό από τα τρία, αλλά και το πιο στιγμιαίο και πραγματικά δύσκολο στην παρατήρηση, γιατί γίνεται πολύ φευγαλέα. Παρ' όλα αυτά, είναι η Νο1 αντρική προδοσία για το ψέμα.

Συνήθως γίνεται όχι την ώρα που μιλάει, αλλά όταν ακούει. Γενικά τα φρύδια είναι το πιο ζωτικό σημείο για την αναγνώριση της έκφρασης και της διάθεσης.

Τα μυστικά της γλώσσας του σώματος από το typos.com.cy
3
Υγεία - Ψυχολογία / Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα δυο φύλα την αγάπη
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 16 Φεβρουάριος 2020, 08:42:12 πμ »

Οι γυναίκες τείνουν να θεωρούνται πιο συναισθηματικές και επικοινωνιακές σε σχέση με τους άντρες, που χαρακτηρίζονται περισσότερο λογικοί και λιγομίλητοι.
Το περιοδικό Psychologies πραγματοποίησε μια έρευνα για το πόσο ικανοποιημένες είναι οι γυναίκες από την επικοινωνία και το ρόλο τους μέσα στις σχέσεις. Τα αποτελέσματα, τα οποία ανέλυσε η καθηγήτρια Janet Reibstein, δίνουν μια αισιόδοξη εικόνα, χωρίς όμως να μπορούμε να παραβλέψουμε και κάποια προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης επικοινωνίας.

• Το 45% των γυναικών παραδέχεται ότι αυτές εγείρουν συνήθως τα «δύσκολα» θέματα μέσα στη σχέση, προκαλώντας έτσι τις διαλεκτικές διαμάχες.

• Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη λεκτική επιδεξιότητα, σε αντίθεση με τους άντρες που απομακρύνονται και υποχωρούν όταν διαισθάνονται μια επερχόμενη διαμάχη.

• Τα παιδιά είναι η βασική αιτία έντασης σε μια σχέση. Το 28% των γυναικών δήλωσε ότι δεν συζητάει σε βάθος με τον σύντροφό τους θέματα που αφορούν στα παιδιά, ενώ ένα 20% δήλωσε ότι δεν τα συζητάει καθόλου.

• Το 41% των γυναικών δήλωσε ότι βάζει την οικογένειά του σε πρώτη προτεραιότητα, σε σύγκριση με το 31 % που βάζει σε προτεραιότητα τον σύντροφό του. Επίσης, σε σύγκριση με τις γυναίκες οι άντρες βάζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό τη σύντροφό τους σε προτεραιότητα και σε πολύ μικρότερο τα παιδιά.

• Το 54% των γυναικών μοιράζεται τις ενδόμυχες σκέψεις του με τους συντρόφους τους και το 57% πιστεύει ότι συμβαίνει και το αντίθετο, ενώ το 37% θεωρεί ότι ο σύντροφός τους δεν τους εκμυστηρεύεται τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά του.

• To 66% δήλωσε ότι συζητά αρκετά ώστε να κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, ενώ οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τον σύντροφό τους σαν τον βασικό αποδέκτη των εκμυστηρεύσεών τους.

Πόσο διαφορετικοί είναι τελικά οι άντρες από τις γυναίκες και πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται την αγάπη και τις σχέσεις; Η J.S. Hyde σε δημοσιευμένη ανασκόπησή της στο περιοδικό American Psychologist, n οποία καλύπτει ένα μεγάλο αριθμό μελετών που έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια, υποστηρίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες μοιάζουν στους περισσότερους τομείς. Οι μελέτες αφορούσαν στις γνωστικές ικανότητες, τη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία και τα κοινωνικά ή ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως είναι η επιθετικότητα, η αρχηγία, η αυτοεκτίμηση και η ικανότητα ηθικής σκέψης.

Όποια και αν είναι τελικά η απάντηση για την ταύτιση ή μη των δύο φύλων, έχει λιγότερη σημασία από την αμοιβαία προσπάθεια για επαφή και επικοινωνία. Μπορείτε λοιπόν να σχεδιάσετε μαζί με τον σύντροφό σας ένα χάρτη επικοινωνίας που θα σας βοηθήσει να συμπορευτείτε αρμονικά και δημιουργικά μέσα στη σχέση, ανακαλύπτοντας και ικανοποιώντας τις επιθυμίες, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ανάγκες και τις προσδοκίες ο ένας του άλλου.

Της Φαίης Ευθυμίου , από το περιοδικό Forma.
4
Υγεία - Ψυχολογία / Η ζήλεια φέρνει χωρισμό
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 16 Φεβρουάριος 2020, 08:39:19 πμ »


Πρέπει να την ελέγχετε! Δεν είναι κακό να ζηλεύει τον σύντροφο σου. Είναι φυσιολογική απόρροια της αγάπης που τρέφει γι' αυτόν.Όταν όμως νιώθει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια σου ακόμη και με μια γλυκιά κουβέντα που θα πει σε μια φίλη ή με το χτύπημα του κινητού του, τότε είναι κακό συναίσθημα η ζήλια.

Μουρμουρίζεις, γκρινιάζεις, μάλλον με σκοπό να τραβήξεις την προσοχή του, να σου δώσει τη σημασία που νιώθεις ότι έχασες έστω και για λίγο. Και μετά, ατέλειωτοι καβγάδες χωρίς νόημα που σε τρελαίνουν, και εκείνον βέβαια. Είναι κακό συναίσθημα η παθολογική ζήλια. Καταστρέφει ό,τι όμορφο έχεις «χτίσει» με τον άνθρωπό σου, σε απομακρύνει από αυτόν και σε κάνει να νιώθεις αποδυναμωμένη και «στεγνή».

Το προφίλ του ατόμου που ζηλεύει παθολογικά

Συνήθως τα άτομα που ζηλεύουν συνεχώς δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον σύντροφό τους και αναπτύσσουν καχυποψία. Η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία μπορεί να συνυπάρχει με κατάθλιψη, ναρκισισμό, ακόμη και αγχώδες διαταραχές. Έχουν συνήθως αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και πιστεύουν πως είναι ανεπαρκείς στο ρόλο τους ως σύντροφοι. Νιώθουν συνεχώς ανασφάλεια για τα αισθήματα του συντρόφου τους και αναρωτιούνται αν αξίζουν να τους αγαπάνε.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ο σύντροφος τους εκδηλώσει

ενδιαφέρον για κάποιο άλλο πρόσωπο. Τότε νιώθουν πως τα αισθήματα που τρέφει γι' αυτούς επηρεάζονται και πως τον χάνουν. Μέσα στον πανικό αυτό χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και αδυνατούν να διακρίνουν τα πραγματικά αισθήματα του συντρόφου τους.

Όταν ξεφεύγει ο έλεγχος

Όταν τα άτομα που ζηλεύουν ξεφεύγουν από τον έλεγχο, ζουν πολλές φορές ένα ζηλοτυπικό παραλήρημα, έχουν δηλαδή παρανοϊκές ιδέες. Με βάση κάποιο ερέθισμα από το περιβάλλον, φτιάχνουν ένα ψεύτικο σενάριο το οποίο πιστεύουν, λειτουργούν με βάση αυτό και παρερμηνεύουν την πραγματικότητα.

Μήπως μας προκαλεί;

Πολλές φορές ο σύντροφός μπορεί να εντείνει το πρόβλημα της παθολογικής ζήλιας. Ενδέχεται ο ίδιος με τη συμπεριφορά του να προκαλεί ζηλοτυπικά αισθήματα. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα μπορεί να αναζητά συνεχώς συναισθηματική επιβεβαίωση. Όταν συμβαίνει αυτό, ακόμη και ένα άτομο που δεν ζηλεύει μπορεί να μπει σε διαδικασία ζήλιας, πόσο μάλλον κάποιος που ζηλεύει παθολογικά. Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση οι σκηνές ζήλιας πρέπει να αποφεύγονται και να μην υπάρχει ανταπόκριση στην προκλητική συμπεριφορά του συντρόφου.

Οι επιπτώσεις στη σχέση

Η ζήλια μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο σε αυτόν που τη βιώνει —μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη και αγχώδες διαταραχές- αλλά και στον σύντροφο του με αποτέλεσμα η σχέση να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Δημιουργούνται συνεχώς συγκρούσεις και γίνονται συνεχώς προσπαθείες από την πλευρά του συντρόφου που αμφισβητείται να αποδείξει την «αθωότητά» του. Η σχέση γίνεται ασφυκτική και τα δύο άτομα αποξενώνονται. Αποτέλεσμα: χωρισμός.

Aπό το typos.com.cy
5
Υγεία - Ψυχολογία / Ενεργειακό σώμα και ολιστική Ψυχολογία
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 11 Φεβρουάριος 2020, 05:37:25 μμ »

Tελικά ο Iπποκράτης είχε δίκιο! Mόνο που χρειάστηκαν είκοσι αιώνες για να αναγνωρίσει ο σύγχρονος επιστημονικός κόσμος ότι για να θεραπεύσει την ψυχή πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με το ενεργειακό σώμα. Kαι αν ακόμα οι όροι ολιστική ψυχολογία, τάπινγκ, EFT ή TAT σας είναι άγνωστοι προς το παρόν, το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο...

H αρχή της ολιστικής προσέγγισης του σώματος, κοινή με την αρχαία κινέζικη θεραπευτική, γίνεται όλο και πιο σεβαστή από την ιατρική κοινότητα, που κατανοεί ότι λανθασμένα εστίαζε την προσοχή της μόνο στο τμήμα του σώματος που έπασχε, ξεχνώντας ότι έχουμε επίσης συναισθήματα και ψυχισμό. Ωστόσο, ενώ η Oλιστική Iατρική αγκάλιασε τον άνθρωπο ως σύνολο, μια άλλη έλλειψη ήρθε στην επιφάνεια: η μονομέρεια που συχνά παρουσίαζαν πολλές ψυχοθεραπείες, οι οποίες εστίαζαν την προσοχή τους μόνο στον ψυχικό παράγοντα, παραβλέποντας το σώμα. Tα τελευταία χρόνια όμως, κάτι σημαντικό αλλάζει και σ’ αυτό το πεδίο, καθώς έχει κάνει την εμφάνισή της η Oλιστική Ψυχολογία. Πρόκειται για μια προσέγγιση που δεν ασχολείται μόνο με τη συναισθηματική και ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, αλλά και με την ενεργειακή και απευθύνεται ταυτόχρονα στον ψυχισμό αλλά και στο ενεργειακό σώμα.
H αρχή της επανάστασης...

Όλα ξεκίνησαν το 1980 όταν ο ψυχολόγος Pότζερ Kάλαχαν πήρε μια παράξενη πρωτοβουλία. Eπί ενάμιση χρόνο προσπαθούσε να βοηθήσει μια γυναίκα με κρίσεις πανικού, έντονη φοβία και συνεχείς τρομακτικούς εφιάλτες που σχετίζονταν με το νερό. Mια μέρα που η ασθενής ένιωθε ταυτόχρονα και ναυτία εξαιτίας της κρίσης πανικού για το νερό, ο δρ Kάλαχαν, ακολουθώντας μια έμπνευση της στιγμής, αποφάσισε να υπερβεί τα σύνορα της κλασικής ψυχοθεραπείας και να δοκιμάσει κάτι ασυνήθιστο. Έχοντας ασχοληθεί με το ενεργειακό σύστημα του ανθρώπινου σώματος, αποφάσισε περισσότερο από περιέργεια να απευθυνθεί στο ενεργειακό σώμα της ασθενούς. Mε τις άκρες των δαχτύλων του χτύπησε απαλά και ρυθμικά την περιοχή κάτω από τα μάτια της, στο σημείο όπου απολήγει ο ενεργειακός μεσημβρινός του στομάχου, δίνοντάς της οδηγίες για χαλάρωση. Mέσα σε ελάχιστα λεπτά η γυναίκα ένιωσε να ηρεμεί βαθιά και ταυτόχρονα αισθάνθηκε σαν να σηκώνεται ένα βάρος από μέσα της. Kαι πράγματι προς έκπληξη του δρος Kάλαχαν και της ίδιας είχε αρθεί το βαρύ φορτίο της φοβίας της... Aυτή ήταν και η αρχή για μια επανάσταση στο χώρο της ψυχοθεραπείας. ...

H γέννηση της Oλιστικής Ψυχολογίας

O δρ Kάλαχαν διερεύνησε εις βάθος τη σχέση των μπλοκαρισμάτων του ενεργειακού συστήματος και των ψυχοσωματικών ασθενειών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι άμεσα συνδεδεμένα. Διαπίστωσε πως κάθε αρνητικό συναίσθημα, τραυματική εμπειρία, φοβία ή νεύρωση αντιστοιχεί σε μια διαταραχή του ενεργειακού σώματος και έχει έναν αντίκτυπο και στο φυσικό σώμα. Mε προσεκτικές παρατηρήσεις και ύστερα από αρκετά πειράματα ανέπτυξε τελικά μια νέα ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. H ανακάλυψή του είχε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα, ώστε προσήλκυσε το ενδιαφέρον πολλών θεραπευτών και τελικά αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη μιας σειράς τεχνικών, οι οποίες συνθέτουν το ευρύ φάσμα της Eνεργειακής ή Oλιστικής Ψυχολογίας.

Mια από τις δημοφιλέστερες τεχνικές ονομάζεται Emotional Freedom Technique (EFT) και αναπτύχθηκε από το μαθητή του Kάλαχαν, Γκάρι Γκρεγκ, μηχανικό του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος συστηματοποίησε και οργάνωσε αυτό που έγινε γνωστό ως «τάπινγκ», δηλαδή την εφαρμογή απαλών ρυθμικών χτυπημάτων με τις άκρες των δαχτύλων σε συγκεκριμένα σημεία που αντιστοιχούν στα σημεία βελονισμού των μεσημβρινών, με σκοπό τη θεραπεία ψυχοσωματικών προβλημάτων. Tα κλινικά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν μπροστά στα μάτια μου στο Eυρωπαϊκό Συνέδριο Eνεργειακής Ψυχολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης πριν από μερικούς μήνες, ήταν πραγματικά συναρπαστικά. Eίδα φοβίες για το αεροπλάνο, ψυχολογικά τραύματα, κατάθλιψη, χρόνιο άγχος, μειωμένη αυτοπεποίθηση κόπωση αλλά και σωματικά προβλήματα, όπως πόνοι στον αυχένα, δύσπνοιες και ημικρανίες να εξαλείφονται μέσα σε λεπτά. Kυριολεκτικά. Aυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα προβλήματα στα οποία δίνουν άμεση λύση οι τεχνικές της Oλιστικής Ψυχολογίας που εφαρμόζεται πλέον και στην Eλλάδα.

Mετρώντας τις Λεπτοφυείς Eνέργειες

Mα είναι δυνατόν; Mπορεί πράγματι μια διαταραχή στο ενεργειακό μας σώμα να αποτελεί την αιτία για τις φοβίες, τα άγχη και τα ψυχοσωματικά μας προβλήματα; Oι ειδικοί με πρώτο τον Aϊνστάιν απαντούν πως τα πάντα αποτελούνται από ενέργεια. Aκόμα και η ύλη σε υποατομικό επίπεδο συγκροτείται από ενέργεια. Tα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί ο όρος για να περιγράψει μια μέχρι πρότινος μη ανιχνεύσιμη αλλά αισθητή μορφή ενέργειας στο περιβάλλον και το σώμα. H λεπτοφυής αυτή ενέργεια ρέει μέσα μας σε κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί, αλλά είναι επίσης παρούσα στα 7 τσάκρα και την αύρα μας. Aυτά όλα συνθέτουν το ενεργειακό μας σώμα, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς.

Eπηρεάζεται από το περιβάλλον, τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Όταν νιώθουμε ψυχικά πεσμένοι, γεμάτοι άγχος ή σωματικά ταλαιπωρημένοι, η ενεργειακή κατάσταση του σώματός μας ενδέχεται να είναι άνω-κάτω! H ροή της ενέργειας στους μεσημβρινούς μπορεί να έχει κυριολεκτικά αντιστραφεί, η αύρα να έχει οπές, οι ενέργειες από το αριστερό και το δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο να μη διασταυρώνονται ομαλά, με λίγα λόγια το ενεργειακό μας σώμα μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ανισορροπίας.

H Oλιστική Ψυχολογία απέδειξε πως, όταν αποκαθίσταται η ενεργειακή ισορροπία του σώματος, επέρχεται μια σχεδόν αυτόματη θεραπεία από ένα τεράστιο αριθμό ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Πώς γίνεται αυτό; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το απαλά ρυθμικά χτυπηματάκια του τάπινγκ μπορούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό σας πεδίο με προβλέψιμο τρόπο, στέλνοντας ηλεκτρομαγνητικές ώσεις στον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας ουσίες που είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Eπιπλέον, σύμφωνα με μια άλλη άποψη, καθώς το τάπινγκ εφαρμόζεται σε σημεία των μεσημβρινών όπου υπάρχουν οστά, παράγεται μια μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, ενεργοποιούνται οι κρύσταλλοι ασβεστίου στα οστά κι έτσι παράγεται πιεζοηλεκτρισμός, δηλαδή εξαιρετικά μικρές ποσότητες ηλεκτρισμού, ο οποίος τελικά ενισχύει τη ροή της ενέργειας στο μεσημβρινό.

Eξερευνώντας το Φωτεινό Eνεργειακό Σώμα

Ένας μεσημβρινός είναι ένα σταθερό κανάλι μέσω του οποίου ρέει η ενέργεια από και προς τουλάχιστον ένα όργανο. Yπάρχουν 12 μεσημβρινοί που διατρέχουν το σώμα μας και ένας κεντρικός από τη βάση της πυέλου ως το κάτω χείλος, καθώς και ένας διευθύνων από τον κόκκυγα ως το πάνω χείλος. Oι μεσημβρινοί είναι κανάλια διαμέσου των οποίων λαμβάνουμε και στέλνουμε ενέργεια. Kατά μήκος τους είναι κατανεμημένα κομβικά σημεία στα οποία εστιάζεται ο βελονισμός. Πρόσφατα πειράματα απέδειξαν πως όντως αυτά τα κομβικά σημεία δεν είναι απλώς μια αυθαίρετη ταξινόμηση ή μια αρχαία δοξασία, αλλά μια υπαρκτή πραγματικότητα.

Στα σχετικά πειράματα έγιναν ενέσεις με ραδιοϊσότοπα σε σημεία βελονισμού και εμφανίστηκε ένα σύστημα μικροσωληνίσκων μεγέθους 0,5 - έως 1,5 μικρό (1 μικρό ισούται με ένα χιλιοστό του χιλιοστού). Άλλες έρευνες με τη βοήθεια υπέρυθρων φωτογραφιών φανέρωσαν την ύπαρξη λεπτότατων φωτεινών γραμμών που διατρέχουν το σώμα και οι οποίες δεν είναι άλλες από τους μεσημβρινούς. Όπως αποδείχθηκε, η ασθένεια μπορεί να ανιχνευτεί πρώτα σε ενεργειακό επίπεδο πριν να εκδηλωθεί σε σωματικό. Για την ακρίβεια, προηγείται η μεταβολή στην κατάσταση του ενεργειακού μας σώματος και κατόπιν νιώθουμε τα συμπτώματα στο φυσικό σώμα. Oι μεταβολές στη δραστηριότητα των μεσημβρινών επιφέρουν προβλέψιμες διαφοροποιήσεις στη σωματική υγεία, οι οποίες εκδηλώνονται ώρες, ημέρες και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και εβδομάδες αργότερα. ...

Tο άγγιγμα που διώχνει τους φόβους

H Tζούντιθ Σβακ είναι ανοσολόγος, μοριακή βιολόγος, νευροχημικός με ειδικότητα στην ενζυμολογία. Tο ενδιαφέρον της έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στην Eνεργειακή Ψυχολογία, την οποία διερευνά από τη σκοπιά των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος. Tην ενδιαφέρει ιδιαίτερα η χημεία που ρυθμίζει την ανταπόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος σε καταστάσεις κινδύνου, αλλά και η αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή η επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς του οργανισμού, η χαλάρωση μετά την ένταση. Aυτό στην ιατρική ομοιόσταση. Στην ενεργειακή ψυχολογία η ικανότητά μας να μεταβαίνουμε από την ένταση στη χαλάρωση ονομάζεται εξισορρόπηση.

Tο τάπινγκ συνδέεται σαφώς, κατά τη δρα Tζούντιθ Σβακ, με την έκκριση οπιοειδών πεπτιδίων, τα οποία δίνουν το σήμα για ηρεμία και χαλάρωση στον οργανισμό. Aκριβώς γι’ αυτό σε περιπτώσεις τραυματισμού το τάπινγκ μπορεί να συμβάλει, ώστε η αιμορραγία να περιοριστεί σημαντικά, επειδή φτάνει ως την καρδιά το σήμα της ηρεμίας που της δίνει εντολή να μειώσει την ταχυκαρδία. Έτσι, περιορίζεται η ταχυπαλμία, η αιμορραγία και η υπερένταση. Όπως λέει η ίδια η Tζούντιθ Σβακ, «δεν υπάρχει τίποτα μυστηριώδες ή εξωπραγματικό στον τρόπο που λειτουργεί το τάπινγκ. Eίναι καθαρή βιολογία».

H αθώωση του Eαυτού

Mέσω του τάπινγκ η ενέργεια που ρέει στους μεσημβρινούς εξισορροπείται και ενισχύεται, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού χαλάρωσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Aν, για παράδειγμα, σας τριγυρίζει κρυολόγημα, αν έχετε πάθει ίωση ή νιώθετε εξάντληση, κάντε τάπινγκ στο μεσημβρινό του σπληνός (ακριβώς κάτω από το στήθος, στην ευθεία της θηλής) συμβουλεύει η Tζούντιθ Σβακ, ενώ ο Γκάρι Γκρεγκ τονίζει επίσης τη σπουδαιότητα ενός άλλου μεσημβρινού: Aν σας καταλάβει φοβία, αγωνία ή ανησυχία, κάντε τάπινγκ στο μεσημβρινό του τριπλού θερμαστή, ο οποίος ελέγχει την ενστικτώδη αντίδραση για πάλη ή φυγή. Tο σημείο αυτό βρίσκεται ένα εκατοστό κάτω από το σημείο όπου ενώνονται ο παράμεσος και το μικρό δάχτυλο στη ράχη της παλάμης. Όμως, το τάπινγκ, δεν γίνεται μόνο του, αλλά συνδυάζεται επίσης με ορισμένες φράσεις-κλειδιά που συμβάλλουν στη θεραπευτική διαδικασία.

Πρόκειται για επιβεβαιώσεις γεμάτες αθώωση και κατανόηση που αναγνωρίζουν πως παρά την ύπαρξη των όποιων προβλημάτων αξίζουμε και δικαιούμαστε την αγάπη και το σεβασμό. Στην τεχνική της Συναισθηματικής Aπελευθέρωσης (EFT όπως είναι γνωστή διεθνώς) το άτομο καλείται να εστιαστεί στο όποιο τραύμα, πόνο, φοβία, πρόβλημα ή έστω απλή ανησυχία αντιμετωπίζει και κατόπιν να το διατυπώσει σε μια φράση που θα ξεκινά με τις λέξεις «Aκόμα κι αν» και θα καταλήγει στο «αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου». Για παράδειγμα, «Aκόμα κι αν νιώθω άγχος και οικονομική ανασφάλεια, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου» ή «Aκόμα κι αν δεν έχω αυτοπεποίθηση, αποδέχομαι βαθιά και πλήρως τον εαυτό μου». Oι φράσεις αυτές επαναλαμβάνονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται τάπινγκ σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του στέρνου. Aυτός ο συνδυασμός ψυχικής και ενεργειακής εξισορρόπησης δίνει κυριολεκτικά άμεσα αποτελέσματα.

Mερικές φορές η θεραπεία από χρόνια προβλήματα έρχεται μέσα σε μερικά λεπτά. Aυτό ακριβώς κάνει την Oλιστική Ψυχολογία άκρως εντυπωσιακή. Tο γεγονός ότι οι σχετικές τεχνικές είναι πανεύκολες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα για κάθε είδους προβλήματα την καθιστά σχεδόν παράδοξη ή απίστευτη. Kι όμως, όπως είπε η Σούζαν Kόρτνεϊ, πρόεδρος του συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης, «πρόκειται για την ψυχολογική προσέγγιση της νέας χιλιετίας. Aπίστευτα απλή στην εφαρμογή όσο και άκρως αποτελεσματική, είναι πραγματική επανάσταση στο χώρο της ψυχοθεραπείας».

6
Υγεία - Ψυχολογία / Βοηθείστε τον εαυτό σας: Συγχωρέστε τους άλλους
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 11 Φεβρουάριος 2020, 05:31:03 μμ »

Στον πυρήνα των ανθρώπινων προβλημάτων μας βρίσκεται η ανάγκη από τη μια, και η δυσκολία από την άλλη να συγχωρέσουμε τους ανθρώπους που μας προκάλεσαν ηθελημένα ή άθελά τους πόνο και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Πέρα όμως από κάθε ηθική ή αξιακή προσέγγιση στην ανάγκη μας να πάρουμε και να δώσουμε συγχώρεση, ψυχο-φυσιολογικά εμπειρικά δεδομένα συνηγορούν στην αξία της ικανότητάς μας να συγχωρέσουμε, και στην ουσιαστική βοήθεια που συγχωρώντας παρέχουμε τόσο στον εαυτό μας όσο στους άλλους ανθρώπους που αποφασίζουμε να συγχωρήσουμε.

Τα άτομα που μπορούν να συγχωρούν τους άλλους σε ζητήματα διαπροσωπικής διαμάχης έχουν χαμηλότερη πίεση σε σύγκριση με αυτούς που δεν μπορούν να συγχωρούν.

Η επιθετικότητα και ο θυμός έχουν συσχετιστεί με κακή υγεία και ιδιαίτερα προβλήματα καρδίας. Ενώ η σχέση αυτή της ψυχοσύνθεσης και της σωματικής υγείας έχει διερευνηθεί, αντίθετα η σχέση της συγχώρεσης με την υγεία δεν έχουν εξεταστεί στον ίδιο βαθμό σε έρευνες.
Επιστήμονες από το Tennessee, προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως στη σχέση μεταξύ συγχώρεσης και αρτηριακής πίεσης. Υπέβαλαν 108 φοιτητές (44 άντρες και 64 γυναίκες) σε ερωτηματολόγια σχετικά με καταστάσεις διαπροσωπικών συγκρούσεων τις οποίες είχαν βιώσει.

Βασικά εξετάστηκαν ο τρόπος αντίδρασής τους και τα αισθήματα συγχώρεσης που τους χαρακτήριζαν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η πρώτη όταν ένιωθαν ότι προδόθηκαν από ένα από τους γονείς τους ενώ η δεύτερη όταν συνέβηκε το ίδιο με ένα φίλο ή συνεργάτη τους.
Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που είχαν με τους φοιτητές, οι ερευνητές αξιολογούσαν την πίεση, το ρυθμό της καρδίας και έκαναν ορισμένα ηλεκτροφυσιολογικά τεστ όπως το ηλεκτρομυογράφημα.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι αυτοί που είχαν μια ψυχοσύνθεση περισσότερο επιρρεπή στο να συγχωρεί, είχαν πιο χαμηλή διαστολική αρτηριακή πίεση. Αυτοί που είχαν τάση να μη συγχωρούν, είχαν πιο ψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης φάνηκε ότι αυτοί που δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν όταν έφερναν στην μνήμη τους τη συγκεκριμένη υπόθεση, ένιωθαν περισσότερη ένταση σε σύγκριση με αυτούς που μπορούσαν και συγχωρούσαν.

Η αύξηση της έντασης σχετιζόταν με ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος το οποίο ενεργοποιείται κατά το στρες. Ο χρόνος χαλάρωσης μετά από μια ένταση λόγω απουσίας ικανότητας συγχώρεσης, ήταν παρατεταμένος και μεγαλύτερος σε αυτούς που δεν μπορούσαν να συγχωρέσουν.
Τα δεδομένα αυτά είναι σημαντικά εάν λάβουμε υπ' όψη ότι μια από τις θεωρίες που υπάρχουν για τη γένεση του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων είναι ότι το μεγάλο και χρόνιο στρες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση των ασθενειών αυτών.

Τελικά, όπως βλέπουμε, η συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα χριστιανικό δίδαγμα. Είναι παράλληλα μια συνταγή για μείωση της έντασης και του στρες με πολύ θετικό αντίκτυπο για την υγεία και για την ποιότητα ζωής.

Πηγή: Από τον Γ.Βασιλειάδη , Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή
7
Υγεία - Ψυχολογία / Ποια χαρακτηριστηκά ενός γυναικείου προφίλ απωθούν τους άντρες ;
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 09 Φεβρουάριος 2020, 09:24:04 πμ »

Ο σκοπός ενός προφίλ σε ένα site γνωριμιών είναι οι γνωριμίες είτε σε φιλικό είτε σε αισθηματικό επίπεδο! Όσοι ενδιαφέρονται για μια σχέση προσπαθούν να φτιάξουν ένα προφίλ με εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους εξασφαλίσει όσο το δυνατότερο περισσότερες ευκαιρίες γνωριμιών. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά σε ένα γυναικείο προφίλ που άθελα τους απωθούν τους άντρες και μειώνουν τις ευκαιρίες γνωριμιών;

Οι άντρες που ψάχνουν για την δημιουργία μιας γνωριμίας μέσω ίντερνετ συνήθως προβληματίζονται κυρίως για τα ακόλουθα χαρακτηριστικά :

• Για την εμφάνιση μιας γυναίκας

• Για το αν θα περνούν ευχάριστα μαζί της

• Για το αν είναι άτομο «υψηλής συντήρησης» με υπερβολικές απαιτήσεις

• Για το κατά πόσο θα ταιριάξουν ερωτικά

• Για το κατά πόσο αυτή η γυναίκα ενδιαφέρεται για μια σοβαρή σχέση ή όχι

• Για το κατά πόσο αυτή η γυναίκα ενδιαφέρεται για το άτομο ή για την οικονομική του κατάσταση.

Εάν μια γυναίκα θέλει να ενθαρρύνει έναν άντρα να την προσεγγίσει μέσω του διαδικτύου θα πρέπει να δημιουργήσει ένα προφίλ με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Μια πρόσφατη φωτογραφία η οποία θα είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στην πραγματικότητα. Είναι καλό οι φωτογραφία να μην είναι απλά υπό μορφή πορτραίτου αλλά ολόσωμη.

Στην περιγραφή του προφίλ της δεν θα πρέπει να υπάρχουν σχόλια του τύπου : « Ψάχνω για τον Τομ Κρούζ....» ή «Ψάχνω να βρω ένα ιππότη» ή «Είμαι πολύ συντηρητική και απαιτητική» ή «Ψάχνω ένα άντρα για γάμο» κλπ γιατί αυτά τα σχόλια θα αποθαρρύνουν και θα τρομάξουν τους άντρες που πιθανό να ήθελαν να την προσεγγίσουν. Τα προφίλ με την μεγαλύτερη ανταπόκριση είναι ευχάριστα , περιεκτικά και έχουν χιούμορ.

Τα προφίλ που εκφράζουν δυστυχία , προσωπικά προβλήματα ή πρόσφατο χωρισμό είναι επίσης απωθητικά. Κανένας άντρας δεν θα ήθελε να ξεκινήσει μια καινούργια σχέση με μια γυναίκα που δεν έχει ξεπεράσει τον «πρώην» της ή με μια γυναίκα που πιστεύει ότι «όλοι οι άντρες είναι γουρούνια» !

Απωθητικά είναι επίσης τα προφίλ που κάνουν ξεκάθαρο ότι μια γυναίκα ενδιαφέρεται πρωτίστως για την επαγγελματική ή την οικονομική κατάσταση των αντρών που θα γνωρίσει. Αυτό σαφώς και απομακρύνει τους άντρες μιας και δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο του «σπόνσορα» σε καμία περίπτωση.

Mη ξεχνάτε ότι στο διαδίκτυο η ώρα που θα αφιερώσει κάποιος για να δει ένα προφίλ είναι πολύ λίγη. Πρέπει το προφίλ σας να μπορεί να κάνει άμεσα καλή εντύπωση. Η φωτογραφία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να κερδίσετε την πρώτη εντύπωση ενώ τα κείμενα του προφίλ σας είναι αυτά που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ακόμα περισσότερο μέσα από τα χιλιάδες προφίλ , γι αυτό αν θέλετε αποτελέσματα δώστε την κατάλληλη προσοχή!

8
Υγεία - Ψυχολογία / Ο χωρισμός και τρόποι αντιμετώπισης
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 09 Φεβρουάριος 2020, 09:22:42 πμ »

Ο Χωρισμός είναι ένα είδος απώλειας, ένα μικρό πένθος.
Μετά τον χωρισμό ο κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά αλλά υπάρχουν κάποια κοινά στάδια από τα οποία μπορεί να περάσουμε προκειμένου να τον ξεπεράσουμε. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό του σοκ, της άρνησης.

 Λέμε δηλαδή στους εαυτούς μας «δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό» ή «περαστικό θα είναι, θα ξαναείμαστε μαζί» και κάνουμε γενικά σκέψεις που δείχνουν την δυσκολία μας να αποδεχτούμε αυτό που συνέβη.
Το δεύτερο στάδιο είναι ο θυμός.

Μπορεί να είμαστε θυμωμένοι με τον/την πρώην μας που δεν έκανε τα πράγματα που θέλαμε ή που δεν προσπάθησε για τη σχέση, ίσως να είμαστε θυμωμένοι με τους εαυτούς μας για τα λάθη που κάναμε ή που δεν καταλάβαμε εγκαίρως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Το τρίτο στάδιο είναι το παζάρεμα. Τότε είναι που προσπαθούμε να κάνουμε συμφωνίες και συμβιβασμούς. Ίσως να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε μια ανοιχτή σχέση με τον πρώην ή λέμε πράγματα του τύπου «εάν έκανες αυτό, τότε θα ένιωθα καλύτερα και η σχέση μας θα μπορούσε να σωθεί». Ίσως επίσης να παζαρεύουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό και να σκεφτόμαστε «εάν ήμουν καλύτερη/ος σύντροφος, θα τον/την ξαναέφερνα κοντά μου κι όλα θα ταν μια χαρά».

Το τέταρτο στάδιο είναι η κατάθλιψη. Μετά την άρνηση, το θυμό και το παζάρεμα, η συνειδητοποίηση ότι η σχέση έχει τελειώσει γίνεται πιο έντονη και αρχίζουμε να βιώνουμε συναισθήματα θλίψης. Αισθανόμαστε το βάρος της απώλειας και αισθανόμαστε ότι δεν θα βρούμε ποτέ κανέναν άλλο να μας κάνει να νιώθουμε τόσο καλά όσο ο άνθρωπος από τον οποίο χωρίσαμε. Αυτός είναι ο καιρός που πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Χρειάζεται επίσης να αποδεχτούμε τα συναισθήματα μας, να κλάψουμε, να βιώσουμε τη λύπη μας.

Μετά από όλα αυτά έρχεται η αποδοχή. Αυτό είναι το τελικό στάδιο. Όσες φορές κι αν περάσουμε από τα παραπάνω στάδια , θα έρθει εκείνη η στιγμή  που θα έχουμε ξεπεράσει την λύπη και το θυμό, θα πάψουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας ή τους πρώην για ο,τι συνέβη και εν γένει θα αισθανόμαστε πολύ καλύτερα.
Φυσικά τα στάδια αυτά δεν ακολουθούν απαραίτητα αυτήν σειρά. Ο τρόπος που αντιδρά ο καθένας είναι μοναδικός και κάποιοι ίσως να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη δύσκολη στιγμή

1) Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει τα συναισθήματα. Είναι λογικό να νιώθουμε λύπη , θυμό, εξάντληση,πληγωμένοι ή μπερδεμένοι. Ίσως να έχουμε κάνει λάθη κι εμείς-είναι σημαντικό να αποδεχτούμε την υπευθυνότητα μας αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να εκτιμάμε τον εαυτό μας και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που κάνουμε λάθη,

2) Επικοινωνία με κοντινά μας πρόσωπα. Το να εκμυστηρευτούμε το πρόβλημα σε κάποιο κοντινό πρόσωπο, να συζητήσουμε τα συναισθήματά μας και να μην απομονωθούμε είναι ίσως ένα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Το να διαλέξουμε άτομα τα οποία εμπιστευόμαστε και ξέρουμε ότι  ενδιαφέρονται να μας ακούσουν πραγματικά. Είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι δε θα μας κρίνουν και ότι θα μας καταλάβουν.Η απομόνωση μπορεί κάνει τη θλίψη μας ακόμα πιο έντονη, να ανεβάσει τα επίπεδα στρες και να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία μας.

3) Να κάνουμε πράγματα θρεπτικά για τον εαυτό μας,π.χ να πάμε σινεμά, να συναντήσουμε φίλους, να πάμε μια βόλτα ή ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο. Να τρώμε και να κοιμόμαστε καλά και να αποφεύγουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες αλκοόλ και τσιγάρων που χρησιμοποιούμε.

Ο χωρισμός ίσως να είναι μια φάση της ζωής μας που νιώθουμε εξαιρετικά ευαίσθητοι. Το να φερθούμε στον αυτό μας με τον ίδιο σεβασμό και την αγάπη  που θα φερόμασταν σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο αν περνούσε δύσκολη φάση, θα μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Επίσης σε αυτή τη φάση, καλό είναι να είμαστε και πιο επιεικείς με τον εαυτό μας.Η ψυχολογική μας κατάσταση ίσως να μας αποτρέπει από το να λειτουργούμε άψογα στη δουλειά ή σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό είναι φυσιολογικό,κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος,όλοι χρειαζόμαστε το χρόνο μας.

4) Απόσταση. Είναι καλό να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε μια απόσταση από το πρόσωπο με το οποίο χωρίσαμε. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά αλλά όταν είναι στο χέρι μας η απόσταση είναι κάτι που μπορεί να μας ωφελήσει. Αν ο πρώην σας σας πάρει τηλέφωνο να συναντηθείτε αναρωτηθείτε ποιο είναι το νόημα. Κάθε συνάντηση ή τηλεφώνημα θα σας θυμίζει το παρελθόν και θα είναι δύσκολο να αποδεσμευτείτε.

9
Υγεία - Ψυχολογία / Εγχειρίδιο Α’ Βοηθειών
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 09 Φεβρουάριος 2020, 09:19:15 πμ »


Το βοήθημα αυτό είναι βασισμένο στις απαιτήσεις του εξελικτικού προγράμματος του Κλάδου.
Προσκόπων του Σ.Π.Κ. Επίσης περιλαμβάνονται και ορισμένα άλλα θέματα τα οποία έχουν κριθεί
αναγκαία για πιο σωστό καταρτισμό των Προσκόπων μας.
Η εργασία αυτή είναι βασισμένη στο βιβλίο Πρώτες Βοήθειες των St. John Ambulance, St. Andrew’s
Ambulance Association και British Red Cross, από την νέα έκδοση που είναι αναθεωρημένη και
βελτιωμένη του εκδοτικού οίκου ιατρικές εκδόσεις Λίτσας 1995.


Εγχειρίδιο Α’ Βοηθειών
ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, 2006
Γλώσσα: Ελληνική
63 σελ.
PDF, 3.69 MB

http://www.solidfiles.com/d/e131107002/Egxeiridio_A%E2%80%99_Bohtheiwn.rar
10
Διατροφή / Ο τσελεμεντές του Θοδωρή
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 09 Φεβρουάριος 2020, 09:09:36 πμ »Συνταγές, απλές, χορταστικές, υγιεινές και εύκολες. "Ό,τι είναι νόστιμο είναι και καλό για το σώμα και το μυαλό"

Ο τσελεμεντές του Θοδωρή
σελ. 52
PDF, 3.28 MB

http://www.solidfiles.com/d/cead1775ca/O_tselementes_toy_Thodwrh.rar
Σελίδες: [1] 2 3 ... 10