Αποστολέας Θέμα: ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εκεί όπου βιώνουν ακόμα την παράδοση  (Αναγνώστηκε 1315 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156

Το Μέτσοβο, χτισμένο στα 1200 μ., σε μια κατάφυτη με μαύρη πεύκη, έλατα και πλατάνια πλαγιά, δεσπόζει στον ορεινό όγκο της Πίνδου, πολύ κοντά στον αυχένα της Κατάρας, που χωρίζει την Πίνδο σε Βόρεια και Νότια και πάνω ακριβώς στο πέρασμα από τη Θεσσαλία στην Ήπειρο ή καλύτερα (τώρα με την Εγνατία Οδό) από τη Μακεδονία στην Ήπειρο. Σίγουρα είναι μία όμορφη και γραφική πόλη, με πολύ τουρισμό, αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία συνδυάζει ξύλο και πέτρα, καλό φαγητό και πλούσιες υποδομές.


Σήμερα κατοικείται από 3.400 περίπου κατοίκους, οι οποίοι είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία Βλάχοι. Οι Μετσοβίτες δεν είναι μια κοινότητα ανθρώπων που προσπαθούν να ζουν παραδοσιακά αλλά άνθρωποι που βιώνουν την παράδοση, την αλήθεια και την αξία της. Στο Μέτσοβο η παράδοση δεν είναι ένα αντικείμενο μουσειακής χρήσεως και λαογραφικής σπουδής αλλά η ίδια η ταυτότητα και η ζωή του. Και γιατί αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση; Διότι πρόκειται για μοναδική στην Ελλάδα περίπτωση ορεινού οικισμού με το συγκεκριμένο μέγεθος πληθυσμού και σε υψόμετρο από 1.080 έως 1.270 μ., (όπως περίπου και το Καρπενήσι) ο οποίος όχι μόνο αντιστάθηκε στην αστυφιλία, την εγκατάλειψη και τη μιζέρια (που ρήμαξε σχεδόν ολόκληρη την ορεινή Ελλάδα) αλλά αντίθετα αναπτύσσεται σταθερά ήδη από τη δεκαετία του '60, με μηδενική σχεδόν ανεργία και με τουριστικές υποδομές που θα τις ζήλευαν όλοι.


Κάποιοι λένε πως η ονομασία είναι σλάβικη αλλά μάλλον προέρχεται από το Μέσο-Βουνό. Λέγεται πως το χωριό είναι κτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Παρωραίας. Εκεί οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει φυλάκια για να εξασφαλίσουν τις διαβάσεις κι εγκατέστησαν αποίκους που «βάφτισαν» βέβαια τα τοπωνύμια με λατινικές ονομασίες. Έτσι λέγεται πως στη θέση «Ιμπερατόρε» είχε στήσει το παλάτι της η Οκτάβια, σύζυγος του Μάρκου Αντωνίου και αδελφή του αυτοκράτορα Οκτάβιου.
Το Μέτσοβο είναι χτισμένο όλο σε πλαγιά πάνω από τον Μετσοβίτικο ποταμό, που είναι στην ουσία η αρχή του Αράχθου. Το χωριό είναι όλο χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου: πέτρινοι τοίχοι και οι σκεπές με ξύλο και πλάκες. Η κεντρική και μοναδική πλατεία είναι μεγάλη και σκιασμένη με γιγάντια πλατάνια. Γύρω από αυτή βρίσκονται ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και βέβαια μαγαζιά με γκλίτσες και λοιπά προϊόντα της περιοχής!


Παραπλεύρως της πλατείας βρίσκεται η Αγία Παρασκευή, η μητρόπολη του Μετσόβου. Η εκκλησία χτίστηκε το 1511 και ανακαινίστηκε το 1888. Εκτός από το σκαλιστό τέμπλο, τα εκκλησιαστικά σκεύη και τα χρυσοκέντητα ευαγγέλια θα θαυμάσετε τα ψηφιδωτά μωσαϊκά της Ραβέννας, που είναι μοναδικά στην Ελλάδα.
Απέναντι από την Αγία Παρασκευή υπάρχουν τρεις βρύσες. Εκεί, κάτω από τα πλατάνια κάθονται οι γέροντες Μετσοβίτες με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας την γκλίτσα τους.
Οταν φθάσετε στο Μέτσοβο θα καταλάβετε αμέσως ότι οι κάτοικοί του είναι υπερήφανοι που είναι Μετσοβίτες. Και αυτό όχι επειδή ο Γεώργιος Αβέρωφ, ο Νικόλαος Στουρνάρας και ο Μιχαήλ Τοσίτσας γεννήθηκαν στο εδώ, ούτε επειδή ο Λορέντζος Μαβίλης έπεσε εδώ μαχόμενος το 1912, αλλά κυρίως εξαιτίας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, ο οποίος μέσω του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει και των χρημάτων που διέθεσε για κοινωφελείς σκοπούς έκανε το Μέτσοβο μια ανθούσα κωμόπολη. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της χώρας και αγαπημένος χειμερινός προορισμός. Είναι πολύ όμορφο χωριό και αξίζει να το περπατήσετε.




Αξιοθέατα

Στην κεντρική πλατεία μπορούμε να επισκεφθούμε το ναό της Αγ. Παρασκευής, του 1511, με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό (δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ) και τη δροσερή αυλή με τα αιωνόβια πλατάνια.


Επίσης, στο κάτω τμήμα της πόλης και πολύ κοντά στον Μετσοβίτικο ποταμό, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Εκεί τιμάται όχι μόνον ο γνωστός Αη Νικόλας των θαλασσινών αλλά και ο Μετσοβίτης «φτωχός άγιος», που τον έκαψαν ζωντανό στα Τρίκαλα το 1617. Στον ναό θα δείτε σπάνιες βυζαντινές αγιογραφίες

Απαραίτητη κρίνεται η επίσκεψη στο Αρχοντικό Τοσίτσα που στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης. Ανοίγει το πρωί, το μεσημέρι κλείνει για 2 ώρες και ξανανοίγει. Μπορείτε να δείτε εδώ 88 φωτογραφίες από το εσωτερικό του Μουσείου.

Ακόμη, μια βόλτα στον Αβερώφειο Κήπο θα μας φέρει σε επαφή με όλα τα δέντρα που φύονται στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Μέσα στον Κήπο βρίσκεται και ο ναός του Αγ. Γεωργίου.


Πάλι στην κεντρική πλατεία, παίρνουμε το δρόμο που γυρίζει γύρω από το "φρούριο" (δηλαδή το λοφάκι που βρίσκεται μέσα στην πλατεία - υπήρχε όντως κάστρο εδώ από το 1668 αλλά το έκαψε ο Αβδή Πασάς το 1854) οπότε φθάνουμε στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, που στεγάζεται σε ένα όμορφο μετσοβίτικο κτίριο, δημιούργημα του Μετσοβίτη πολιτικού, όπου εκτίθενται πίνακες καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Αβέρωφ και να ψωνίσετε από τα ονομαστά τυριά του, όπως το γνωστό Μετσοβόνε που καπνίζεται με κλίματα και αρωματικά χόρτα.

Το Οινοποιείο Kατώι Aβέρωφ, όπου εκτός από το να αγοράσετε κρασί μπορείτε και να δοκιμάσετε.

Πίσω από το ξενοδοχείο Olympic, λίγο πιο κάτω από το χώρο όπου γίνεται η λαϊκή αγορά, βρίσκεται η αναστηλωμένη Οικία Τσανάκα, που φιλοξενεί το ιστορικό αρχείο του Δήμου, ιδιωτικές συλλογές και μουσειακά αντικείμενα.


Το χειμώνα οπωσδήποτε όλοι ανεβαίνουν στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Προφ. Ηλία είτε για ski είτε για snowboard είτε για snowmobile ή ακόμη και για...ιππασία.

Η λίμνη των Πηγών του Αώου. Θα ανεβείτε στο οροπέδιο των Πολιτσών και θα πάρετε τον δρόμο που πηγαίνει προς το φράγμα της ΔΕΗ. Ο δρόμος γύρω από τη λίμνη είναι 45 χλμ. και είναι μια πολύ όμορφη βόλτα μέσα σε πυκνά δάση από οξιές, έλατα και μαύρη πεύκη. Στη λίμνη υπάρχουν πολλές καραβίδες και ψάρια. Το βουνό στα ανατολικά της λίμνης είναι το Μαυροβούνο ή βουνό των κεραυνών. Πίσω από εκεί εκτείνεται ο Εθνικός Δρυμός της Βάλια Κάλντα.


Υπάρχει και μία πολύ όμορφη διαδρομή σε πρόσφατο ασφαλτόδρομο, που μας βγάζει απέναντι στο Ανήλιο, από κει ανεβαίνει μέσα στο δάσος ψηλά στο Περιστέρι και καταλήγει στο Χαλίκι και στα υπόλοιπα χωριά του Ασπροποτάμου.

Βέβαια αν βρεθεί κανείς στο Μέτσοβο αρχές Ιουλίου αξίζει να πεταχτεί ως το οροπέδιο Πολιτσές (ή Πολιτσουάρε στα βλάχικα), ακριβώς δίπλα στο χιονοδρομικό του Προφήτη Ηλία, στα 1.400 μ. υψόμετρο, για το ετήσιο Αντάμωμα των Βλάχων της Πίνδου. Γλέντια, σούβλες, κλαρίνα, φουστανέλες κλπ. Το ίδιο περίπου γίνεται στην κεντρική πλατεία μπροστά στο ναό της Αγ. Παρασκευής, όταν είναι 25-26 Ιουλίου. Μεγάλο πανηγύρι.



Πηγή: Διάφορες ιστοσελίδες
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Απρίλιος 2015, 03:29:53 μμ από AndreasHW »