Αποστολέας Θέμα: Χαλκίδα  (Αναγνώστηκε 1168 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Χαλκίδα
« στις: 29 Μάιος 2012, 07:49:01 μμ »

Η Χαλκίδα, η πρωτεύουσα της Εύβοιας, είναι μία από τις δέκα πληθυσμιακά μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Είναι χτισμένη στο κέντρο της δυτικής πλευράς του νησιού, στις Ευβοϊκές και στερεοελλαδίτικες ακτές που πλαισιώνουν τον πορθμό του Ευρίπου.

Η Χαλκίδα αποτελεί την οδική πύλη ολόκληρου του νησιού, γιατί βρίσκεται στο σημείο που η νησιωτική συναντά την ηπειρωτική ταυτότητα του Νομού.

Το παλιρροϊκό φαινόμενο του Ευρίπου προσφέρει στη Χαλκίδα ταυτότητα μοναδική και ανεπανάληπτη σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Η πόλη αγκαλιάζει με τα παραδοσιακά διώροφα αλλά και τα σύγχρονα πολυώροφα κτίρια το στενό του Ευρίπου και δημιουργεί την εντύπωση στον επισκέπτη ότι διαρρέεται από ένα μεγάλο ποτάμι.

Η σημαντική γεωγραφική θέση της Χαλκίδας πάνω στον Πορθμό, που χωρίζει το Βόρειο από το Νότιο Ευβοϊκό, την κατέστησε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών και "μήλον της έριδος" των ισχυρών κάθε εποχής.
Αξιοθέατα

Ο πορθμός του Ευρίπου με την κινητή γέφυρα είναι το σημείο όπου ενώνεται ο Βόρειος με το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και όπου εμφανίζονται έντονα παλιρροϊκά φαινόμενα.Τα νερά στο σημείο αυτό αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες άλλοτε προς Βορρά και άλλοτε προς Νότο.


Το κάστρο του Καράμπαμπα στην Βοιωτική ακτή της πόλης, το οποίο καταλαμβάνει ολόκληρη την κορυφή του λόφου της Κανήθου. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζεται η εκκλησία του προφήτη Ηλία. Εδώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την υπέροχη θέα της πόλης.

Ο τάφος του Σκαρίμπα, του λογοτέχνη της Χαλκίδας, έξω από το κάστρο, με θέα την πόλη και τον Ευβοϊκό.

Το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα. Δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων.Το Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου κοσμεί το Κρηπίδωμα στη βόρεια πλευρά της παραλίας της πόλης. Χτίστηκε το 1884 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Φλεγκίς. Ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων.

Το Σπίτι με τα Αγάλματα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι.

Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου βυζαντινού ρυθμού με αξιόλογες αγιογραφίες.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου.

Η Δημοτική Πινακοθήκη.

Το Εργαστήρι Τέχνης στην πλατεία του Αγ. Δημητρίου.

Ο ναός του Αγ. Δημητρίου, μητρόπολη της πόλης.

Το Ιστορικό Αρχείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Κριεζώτη.

Το Δικαστικό Μέγαρο στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, αρχιτέκτων του οποίου ήταν ο Ματθαίος Καμάρας (1909) που σχεδίασε και άλλα κτίρια της εποχής στην πόλη της Χαλκίδας.

Το τζαμί του Εμίρ- Ζάδε χαρακτηριστικό μνημείο της εποχής και σε μικρή απόσταση στα ΒΑ, υπάρχει μαρμάρινη κρήνη με ανάγλυφη επιγραφή.

Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής ξυλόστεγος Βασιλική του 5ου ή 8ου αιώνα. Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στη Άρτεμη τον Απόλλωνα και τη Λητώ. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ήταν αφιερωμένη στην Παναγία την Περίβλεπτο. Κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί όπου τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι την χρησιμοποιούσαν για στρατώνα και αποθήκη. Μετά την απελευθέρωση της πόλης η εκκλησία τιμάται στη χάρη της Αγ. Παρασκευής πολιούχου της πόλης.

Αρχαιολογικό Mουσείο Χαλκίδας:Το κτίριο οικοδομήθηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα. Η νέα έκθεση λειτουργεί από το 1991, με επέκταση στο προαύλιο του μουσείου όπου στεγάζονται οι συλλογές των τιμητικών ψηφισμάτων, των επιτύμβιων μνημείων και των ρωμαϊκών γλυπτών.« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 04:24:38 μμ από AndreasHW »