Αποστολέας Θέμα: Χαλκη - Δωδεκάνησα  (Αναγνώστηκε 1120 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος AndreasHW

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Μηνύματα: 426
Χαλκη - Δωδεκάνησα
« στις: 30 Μάιος 2012, 06:37:55 πμ »


Ο Πόνταμος είναι η μεγαλύτερη και πιο γνωστή παραλία του νησιού, μια στενή αμμουδιά που ξεδιπλώνεται μπροστά στον ομώνυμο ρηχό όρμο, που απέχει 1χλμ από το λιμάνι. Υπάρχουν όμως κι άλλες παραλίες, πιο δυσπρόσιτες μεν, αλλά εξαιρετικές, όπως η περίφημη Αρέττα, μια λωρίδα λευκού βότσαλου στο βάθος ενός όρμου με βαθιά κρυστάλλινα νερά, τριγυρισμένου από μεγάλους κάθετους βράχους. Στην Αρέττα φθάνει κανείς με καλό μονοπάτι από τον Ημπορειό ή με σκάφος.Πλησιάζοντας στο φυσικό λιμάνι της Χάλκης, αντικρίζουμε τα τετράγωνα σπίτια με τα συμμετρικά ανοίγματα και την κεραμοσκεπή που συνθέτουν με τη σχετική τους ομοιομορφία ένα ιδιαίτερα αρμονικό οικιστικό σύνολο. Ο οικισμός πλαισιώνεται από ένα σκηνικό ασύμμετρων γκριζωπών όγκων, στα αριστερά στέκει ο απόκρημνος λόφος του Κάστρου και δεξιά δεσπόζει ο όγκος του Μάιστρου, ψηλότερου βουνού της Χάλκης, που κατηφορίζει σκαλωτά προς το μεταξύ τους διάσελο.Ανηφορίζοντας το μονοπάτι ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια του μεσαιωνικού οικισμού θα συναντήσουμε άφθονα αρχαία λείψανα, τοίχους, στόμια από αρχαίες δεξαμενές, επιγραφές και το πιο εντυπωσιακό, ένα δίδυμο θρόνο που φέρει χαραγμένα τα ονόματα του Δία και της Εκάτης, μια αινιγματική συνύπαρξη της θεάς του Κάτω Κόσμου με το θεό του ουρανού.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απρίλιος 2015, 04:05:50 μμ από AndreasHW »

Αποσυνδεδεμένος AndreasHW

  • Διαχειριστής
  • *****
  • Μηνύματα: 426
Re: Χαλκη - Δωδεκάνησα
« Απάντηση #1 στις: 30 Μάιος 2012, 06:38:43 πμ »
Η Χάλκη είναι ένα νησί του Αιγαίου με 313 κατοίκους (απογραφή 2001) και βρίσκεται μερικά μίλια μακρυά από τη Ρόδο. Η επιφάνεια του νησιού είναι 28,1 τ.χλμ.  με μια ακτή 34 χιλιομέτρων. Επίσης η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί "κέντρο ειρήνης και φιλίας" και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων.

Ιστορία
Οι ιστορικές μαρτυρίες για τη Χάλκη είναι ελάχιστες. Το νησί διαβαίνει τους αιώνες στη σκιά της Ρόδου κι η ιστορία του μπορεί να σκιαγραφηθεί στα βασικά της σημεία μόνο σε συσχετισμό με την ιστορία της Ρόδου και της ευρύτερης περιοχής του ΝΑ Αιγαίου.

Η Χάλκη κατοικείται από την προϊστορική εποχή. Στους ιστορικούς χρόνους η Χάλκη φέρεται κατά καιρούς ως υποτελής της Καμίρου, ενώ αναφέρεται ως σύμμαχος των Αθηναίων στους φορολογικούς καταλόγους της Δηλίου Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ανεξάρτητη διοικητική υπόσταση σ’ εκείνη τη χρονική περίοδο. Αργότερα φαίνεται να εξαρτάται και πάλι από την Κάμιρο. Κι ακολουθεί την ακμή και την παρακμή της Ρόδου στους αιώνες που ακολουθούν. Κατά τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχώρησαν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Assanti από την Ischia. Τότε έχτισαν και το Κάστρο τους πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Ανάμεσα στα οικόσημα σώζεται το οικόσημο του Μεγάλου Μαγίστρου D’ Aubusson (1476-1530), ο οποίος αναστήλωσε το φρούριο μετά από καταστροφική επιδρομή που δέχτηκε η Χάλκη από τους Βενετούς. Στο κάστρο κατέφευγε ο πληθυσμός σε περίπτωση επιδρομής.

Από τα μέσα του 19ου αιώνα η τουρκοκρατούμενη Χάλκη φτάνει στο απόγειο της ακμής της. Μαζί με την Σύμη, την Κάλυμνο, το Καστελόριζο, αναπτύσσουν το εμπόριο και τη σπογγαλιεία. Ιδρύονται σχολεία και το μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.
Στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας και κατά την ιταλοκρατία τα πατροπαράδοτα προνόμια καταργούνται, πλήττεται το εμπόριο κι η σπογγαλιεία κι αρχίζει η αιμορραγία της μετανάστευσης.
Το 1912 η Χάλκη, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα περιέρχεται υπό ιταλική κυριαρχία, στρατιωτική αρχικά και πολιτική μετά το 1923.
Κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Χάλκη δοξάστηκε χάρη στους αγώνες και το αίμα άξιων τέκνων της, όπως ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος και ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης.

Ο δήμος Χάλκης
Ο δήμος Χάλκης περιλαμβάνει το νησί της Χάλκης, καθώς και τις γύρω νησίδες. Αναλυτικά οι οικισμοί και οι νησίδες που αποτελούν τον δήμο Χάλκης:

    Δ.δ. Χάλκης [ 313 ]

            * η Χάλκη
            * ο Άγιος Θεόδωρος (νησίδα)
            * η Αλιμιά (νησίδα)
            * τα Κρεβάτια (νησίδα)
            * το Μαελονήσι (νησίδα)
            * η Τραγούσα (νησίδα)
            * το Χωρίον

Παραλίες
Η Χάλκη στολίζεται γύρω, γύρω από πανέμορφες παραλίες, πολλές είναι προσβάσημες με τα πόδια άλλες πάλι με καϊκάκια Οι πέντε παραλίες που μπορείτε εύκολα να πάτε με τα πόδια είναι ο Πόνταμος, τα Φτενάγια, τα Κάνια, το Γιάλι και η Αρέτα.

1) Ο Πόνταμος είναι η μόνη αμμώδης παραλία, με τα πόδια ξεκινώντας από το λιμάνι, τον Ιμπορείο, είσαι εκεί σε δέκα λεπτά. Ο δρόμος είναι με άσφαλτο. Πάνω από τη παραλία έχει ταβέρνα, καντίνα και ομπρέλες για ηλιοθεραπεία.

2) Τα Φτενάγια είναι από τη πλευρά του ξενοδοχείου, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Αν φτάσετε μέχρί το εκκλησάκι, κατηφορίστε τα βράχια από τη πίσω πλευρά και θα δείτε τη παραλία. Η παραλία είναι μία βραχώδη μικρή παραλία, η οποία είναι με τα πόδια περίπου 15 λεπτά. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη και με αμάξι από δρόμο ο οποίος περνάει κάτω από τους ανεμόμυλούς, όχι όμως με άσφαλτο. Λειτουργεί ταβέρνα και υπάρχουν ομπρέλες για ηλιοθεραπεία.

3) Η παραλία στα Κάνια, βρίσκεται βόρεια από το κέντρο του νησιού, το Ιμπορειό, κοντά στις Ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια σε 25 λεπτά περίπου, αλλά και με όχημα , αφού ο δρόμος είναι με άσφαλτο. Ο δρόμος ξεκινάει από το Ιμπορείο και στρίβει δεξιά στο δεύτερο στενάκι μετά το σχολείο. Εκεί δεν υπάρχει ταβέρνα παρά μόνο ότι βρείτε στο κοντινό σταθμό πετρελαίου.

4) Στη παραλία του Γιάλι, εκεί θα δείτε μία μικρή και βοτσαλώδη παραλία, στη νότια πλευρά του νησιού. Τα βότσαλα είναι άσπρα και μεγάλα. Για να πάτε εκεί πρέπει να φτάσετε στο Χωριό και συνεχίζετε κατηφορίζοντας το δρόμο που είναι μπροστά από το Χωριό. Σ’ αυτή τη παραλία δεν υπάρχει τίποτα για να σας προμηθεύσει αναψυκτικά κ.α. γι’ αυτό θα πρέπει να μεριμνήσετε. Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη με τα ποδιά, με αμάξι , αλλά και με καϊκάκι.

5) Μιά όμορφη παραλία είναι και η Αρέτα που είναι διπλή παραλία πιό πέρα από τον πόνταμο. Η πρόσβασή της γίνται και με καϊκι. Είναι ένα κομμάτι ξηράς που κυριολεκτικά εισχωρεί στη θάλασσα δημιουργώντας 2 παραλίες.

Πρόσβαση
Από Ρόδο : Από την Πόλη της Ρόδου υπάρχει λεωφορείο για την Κάμειρο-Σκάλα όπου εκεί μπορείς να πάρεις το καραβάκι γιά την Χάλκη