Οι ομορφιές της Ελλάδας μας > Θράκη

Η ΞΑΝΘΗ και η παλιά πόλη

(1/1)

Lady:

Η Ξάνθη, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού με πληθυσμό περίπου 62.000 κατοίκους, είναι χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, στην αρχή της  πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος.

Πρώτη φορά αναφέρεται η θρακική πόλη Ξάνθεια από το γεωγράφο Στράβωνα τον 1ο αι π.Χ.. Η σημασία της αυξάνει κατά τη διάρκεια του 13ου αι.μ.Χ και εξελίσσεται σε σημαντική και καλά οχυρωμένη πόλη, στην οποία παραχειμάζει το 1264 ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος. Τo 1361 η πόλη πέφτει στα χέρια των Τούρκων. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο οικισμός ξεπέφτει και γίνεται ένα απλό καπνοχώρι με το όνομα Εσκιτζέ. Κέντρο της περιοχής είναι τώρα το Γενιτζέ (Γενισέα). H Ξάνθη αρχίζει να παίρνει πάλι επάνω της μετά τη δημιουργία σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης το 1870 και μετά την καταστροφή του Γενιτζέ ξαναπαίρνει τα σκήπτρα. Το 1912 η πόλη καταλήφθηκε απο τους Βουλγάρους. Αποδόθηκε στην Ελλάδα μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Ξάνθη σήμερα είναι το εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής και ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της, είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου.
Η σύγχρονη πόλη αποτελεί πόλο έλξης. Καταστήματα, πλατείες, πάρκα, κέντρα διασκέδασης όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες κλπ, με υπέροχη αισθητική, ζαχαροπλαστεία με γλυκά τα οποία είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη με ιδιαίτερες γεύσεις όπως αυτή της καριόκας και του σαραγλί.  Η διασκέδαση, άλλο ένα κομμάτι της καθημερινότητας, χαρακτηρίζεται έντονη.

Στην περιοχή της Ξάνθης παράγεται ο φημισμένος σε όλο το κόσμο αρωματικός καπνός Μπασμάς. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «αρχόντισσα» λόγω του πλούτου που επέφερε το καπνεμπόριο και με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου και απέκτησε αίγλη και μεγάλη φήμη. Οι καπναποθήκες οι οποίες σώζονται έως σήμερα χαρακτηρίζονται αρχιτεκτονικά ¨μεγαθήρια¨ τα οποία αφηγούνται τις παλαιές δόξες και την οικονομική άνθιση της πόλης αλλά και της περιοχής.

Σήμερα, η Ξάνθη αποκαλείται ως η Πόλη με τα χίλια χρώματα και ο κάθε επισκέπτης κατανοεί τον λόγο μόλις περπατήσει στην πόλη. Η πολιτιστική ζωή της πόλης έντονη, όπως και οι ρυθμοί της ζωής της.

Περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια, θαυμάστε το ρολόι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης -κτίσμα του 1859, τις παλιές εκκλησίες, τις πλατείες, τα χάνια και τις καπναποθήκες, ζήστε ένα πρωινό στο τοπικό ανατολίτικο παζάρι του Σαββάτου και γευτείτε τα παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά της πόλης στα γραφικά ταβερνάκια.







ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ
Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ξάνθης αποτελώντας τον ιστορικό της πυρήνα και χτίστηκε μετά το 1829. Είναι η χρονιά που μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας, όπως ονομαζότανε από την αρχαιότητα η πόλη της Ξάνθης.


Κατά τον 19ο αιώνα, η Ξάνθη αναφέρεται ως μια κωμόπολη των 8.000 κατοίκων, ήταν όμως οικονομικά ανθηρή και αυτό οφείλεται στον πλούτο από την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και διακίνηση του καπνού και των προϊόντων του, αλλά και στην προνομιακή της θέση σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους.
Η πόλη είναι χτισμένη από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους, χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι έμποροι καπνού, κυρίως.


Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης ως τόπος είναι μοναδικός. Είναι πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο για την σημερινή πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Δεν θα υπήρχε, εάν το 1976 δεν ανακηρυσσόταν σε προστατευόμενο οικισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάσχεση στην πράξη του ρυμοτομικού σχεδίου του 1939 που προέβλεπε την διαπλάτυνση και ευθυγράμμιση των δρόμων. Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν 1.200 χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίσματα. Από αυτά τα 140 χαρακτηρίζονται πολύ αξιόλογα, 130 αξιόλογα, 260 χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέροντα.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση