Οι ομορφιές της Ελλάδας μας > Πελλοπόνησος

ΝΑΥΠΛΙΟ Αργολίδας

(1/1)

Lady:


Η παλιά πόλη του Ναυπλίου Ένας τόπος ξεχωριστός, μυστικιστικός, ευλογημένος, γεμάτος φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, που αιώνες τώρα, συνεχίζει να ανθίζει και να γοητεύει κάθε επισκέπτη, που χωρίς να το αντιλαμβάνεται, μυείται στο Κάλλος, την Αρμονία, αλλά και στο Όνειρο που μπροστά του γίνεται πραγματικότητα. Ο τόπος του είναι αυθεντικός και αυτή είναι η μαγεία της αναζήτησης, του κάθε οδοιπόρου που θα επισκεφθεί το Ναύπλιο.
Ο γιος του Ποσειδώνα, ο Ναύπλιος, το έχτισε δίνοντας το όνομά του και η μνήμη αυτή ήταν ο πρώτος κρίκος στη μεγάλη πολιτιστική αλυσίδα της Ιστορίας του, που δεν φτάνουν τα 850 σκαλοπάτια του Κάστρου του Παλαμηδίου για να την μετρήσουν.
Η «Νάπολη της Ανατολής» όπως το ονόμασαν οι Ενετοί θαλασσοκράτες, άπλωσε τις ρίζες της, με σεβασμό στην ιστορικότητά του και το σημερινό Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος το 1828, με την άφιξη του Καποδίστρια, εξακολουθεί να κοσμείται με όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία, ανέγγιχτα από το χρόνο.
Το σημείο αναφοράς της πόλης, το Μπούρτζι, συνεχίζει να κρατά ζωντανούς τους θρύλους, πολυφωτισμένη παρουσία στον Αργολικό Κόλπο, χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
Χειμώνα-καλοκαίρι, το σεργιάνι στα γραφικά δρομάκια του Ψαρομαχαλά, στην Πλατεία Συντάγματος που δείχνει ανέγγιχτη από τα χρόνια, αλλά και οι βόλτες στις κοντινές ακρογιαλιές του και τις περίφημες αμμουδιές που αποτελούν μόνιμη απόλαυση για όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Είναι τόσα πολλά, είναι τόσο ωραία όλα τα αξιοθέατα στο Ναύπλιο, που δεν μπορεί κανείς παρά να ξαναγυρίσει για να συνεχίσει να ζει το γοητευτικό όνειρο που το Ανάπλι του προσφέρει, μέσα από τους στενούς και φαρδείς του δρόμους, τις μεγάλες-παλιές και μικρές-καινούργιες πλατείες, τις Οθωμανικές Κρήνες που στολίζουν τα ενετικά, τα νεοκλασικά και τα καινούργια του κτίρια, όλα γοητευτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα.
Πρωταγωνίστρια η Πόλη του Ναυπλίου στη θέα, ατενίζει τον Αργολικό Κόλπο και τα βουνά της Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ οι μυρωδιές από τα νυχτολούλουδα συνοδεύουν κάθε επισκέπτη στο νυχτερινό γεμάτο ζωή σεργιάνι στα σοκάκια, προσφέροντάς του έναν ανεπανάληπτο ερωτισμό για την Ωραία Πόλη που τον έχει στιγματίσει! Πριν ακόμα φύγεις από το Ναύπλιο, ξέρεις πως γρήγορα θα ξαναγυρίσεις.


Παλαμήδι «Ολα τα κάστρα κι αν χαθούν και όλα κι αν ρημάξουν Το Παλαμήδι το όμορφο Θεός να το φυλάει», λέει ο λαός μέσα από το δημοτικό τραγούδι.
Το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδιου υψώνεται 216 μέτρα πάνω από την πόλη του Ναυπλίου και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί ανεβαίνοντας με αυτοκίνητο από την ανατολική πλευρά. Οι πιο τολμηροί και ρομαντικοί φθάνουν στην κορυφή από τα 999 σκαλιά.
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1687-1715 από τους Βενετούς και συγκεκριμένα από τον πορθητή Φραγκίσκο Μοροζίνη, αφού κατέλαβαν το λόφο στον οποίο βρίσκεται, ύστερα από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς, κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Ο σκοπός ήταν να αποτελέσει το κύριο αμυντικό στήριγμα του Ναυπλίου, που ήταν η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Το Παλαμήδι είναι ένα τυπικό φρούριο μπαρόκ, σε σχέδια των μηχανικών Giaxich και Lasalle. Τότε, θεωρήθηκε μνημείο οχυρωματικής τεχνικής και αποτελειται από 8 προμαχώνες, τριγυρισμένους με τείχη.  Οι προμαχώνες συνδέονται μεταξύ τους με έναν αυλόγυρο, που ονομάζεται τείχος του περιβόλου. Αυτά τα 8 οχυρά (προμαχώνες) είχαν αρχικά βενετσιάνικα ονόματα, μετά τουρκικά και τέλος αρχαία ελληνικά (Φωκιανός, Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας, Αχιλλέας κ. λ. π.).
Παρ' όλο που τότε εθεωρείτο απόρθητο, κυριεύθηκε σχετικά εύκολα από τους Τούρκους το 1715 στον τελευταίο Βενετοτουρκικό Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης μετά από πολλές προσπάθειες και αποτυχίες, τη νύχτα της 29ης Νοεμβρίου του 1822,  οι Έλληνες καταλαμβάνουν το Παλαμήδι με τους ολαρχηγούς, Στάικο Σταϊκόπουλο και Μοσχονησιώτη. Επειτα από λίγο έφθασε ο Κολοκοτρώνης, ο οποίος ανάγκασε τη φρουρά του Ναυπλίου να συνθηκολογήσει και να παραδοθεί. Στις 30 Νοεμβρίου εορτάζεται η επέτειος της αλώσεως.
Ένας από τους προμαχώνες του φρουρίου, ο επονομαζόμενος «Μιλτιάδης» χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή του ήρωα της Επανάστασης Θ. Κολοκοτρώνη.
Στο φρούριο υπάρχει και το ιστορικό εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα, κτισμένο από την εποχή των Ενετών.
Ακροναυπλία Η Ακροναυπλία είναι η Ακρόπολη του Ναυπλίου. Οι Τούρκοι την ονόμαζαν Ιτς-Καλέ, που σημαίνει εσωτερικό φρούριο. Το φρούριο χτίστηκε από τους Φράγκους, πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και μετά των Τούρκων. Η Ακροναυπλία  ήταν σε πολεμική ετοιμασία μέχρι και το 1821. Στα καποδιστριακά χρόνια, χτίστηκαν μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο. Αργότερα, το φρούριο έγινε «Φυλακή του Θ. Κολοκοτρώνη», ο οποίος οδηγήθηκε εκεί με την κατηγορία της συμμετοχής και δράσης σε οργάνωση εναντίον του καθεστώτος. Για συνωμοσία κατηγορήθηκε και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, που ακολούθησε το 1821 την τύχη του Γέρου του Μοριά, φυλακισθείς στο ίδιο φρούριο.
Η Ακροναυπλία επί σειρά ετών, ήταν η φυλακή για αντικαθεστωτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Σήμερα, οι φυλακές έχουν κατεδαφισθεί και στη θέση τους έχει ανεγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο.
Ο Βράχος της Ακροναυπλίας, κατοικημένος από τους προϊστορικούς χρόνους, προσφέρει στον επισκέπτη μια πανοραμική και εξαίρετη θέα: Την Παλαιά Πύλη, το μοναδικό Μπούρτζι, τη μαγευτική παρουσία του Κόλπου του Ναυπλίου, την γοητεία του αργολικού κάμπου και τις ομορφιές της παραλίας της Αρβανιτιάς. Τα πολλά σκαλοπάτια για τη βόλτα στην Ακροναυπλία, αποζημιώνουν τον επισκέπτη. Για τους λιγότερο ρομαντικούς, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί ως την κορυφή και τη μια είσοδο του Κάστρου.ΜπούρτζιΣημείο αναφοράς της πόλης του Ναυπλίου το Μπούρτζι, είναι χτισμένο πάνω στο μικρό νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.
Το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio , δοσμένο από τους Ενετούς και χτίστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Gabello , το 1473.Η είσοδος του όρμου έκλεινε με κινητή αλυσίδα και το "Porto Gardena", το λιμάνι της αλυσίδας όπως ονομαζόταν, γινόταν ένα σίγουρο αγκυροβόλιο.
Το 1715 το κάστρο καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, μέχρι το 1822, οπότε και περιέρχεται στην κυριότητα των Ελλήνων.
Αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης οχύρωσης της πόλης για πολλούς αιώνες. Στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση του νέου ελληνικού κράτους το κάστρο χρησίμευσε ως κατοικία των δημίων γιατί ήταν "μισητοί στους κατοίκους του Ναυπλίου".
Στη δεκαετία του '50 λειτούργησε εκεί ξενοδοχείο, το οποίο εκμεταλλεύθηκε ιδιώτης. Το ξενοδοχείο φιλοξένησε πολλές και διάσημες προσωπικότητες.
Σήμερα ο χώρος είναι επισκέψιμος με βαρκάκι από το λιμάνι του Ναυπλίου και οι επισκέπτες του μπορούν να χαρούν πολλές μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί το Μπούρτζι δεν είναι επισκέψιμο τον χειμώνα. Όμως, όταν βραδιάζει, το Μπούρτζι φωτισμένο, δεσπόζει στον Αργολικό Κόλπο, κρίκος μιας αλυσίδας που συνδέει την Ελληνική Ιστορία του χτες, με το σήμερα, μέσα από μνήμες, καλές, κακές, αλλά πάντοτε έντονες και αληθινές.


Παραλίες
Άρβανιτιά: Πίσω από την Ακροναυπλία βρίσκεται η παραλία του Ναυπλίου, η περίφημη Αρβανιτιά. Μικρή παραλία, στην οποία μπορείται να απολαύσετε το μπάνιο σας το πρωί και το βράδυ να πιείτε το ποτό σας ακούγοντας τον παφλασμό της θάλασσας.

Καραθώνα: Λίγο έξω από το Ναύπλιο βρίσκεται η μεγάλη αμμώδης παραλία της Καραθώνας , από τις πιο πολυσύχναστες της περιοχής. Η παραλία διαθέτει αρκετές καφετέριες-μπαρ που διοργανώνουν όμορφα beach party τις νύχτες του καλοκαιριού.

Δρέπανο: Σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο συναντάμε το Δρέπανο, η παραλία του οποίου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ξένους. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά οργανωμένα κάμπινγκ, από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Βιβάρι - Κάντια - Αγιος Νικόλαος: Παραλίες που δεν πρέπει να προσπεράσετε είναι του Τολού, του Βιβαρίου και της Κάντιας (Αγ. Νικόλαος ή Κονδύλι). Καθαρά νερά, ιστορικά αξιοθέατα και πλήθος από καφετέριες και ταβέρνες είναι οι λόγοι που πολλοί ντόπιοι και παραθεριστές τις επιλέγουν για τα μπάνια τους.


ΤολόΤο μαγευτικό και γραφικό Τολό, ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας, εκτείνεται κατά μήκος μιας όμορφης αμμουδιάς.
Θα μπορέσετε ν' ανακαλύψετε και να χαρείτε το κολύμπι, το ψάρεμα καθώς και τα θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται κοντά στο Ναύπλιο και είναι μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για μια κοντινή βόλτα.
Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι ζούσαν από την αλιεία αλλά από το 1954 περίπου ξεκίνησαν ν' ασχολούνται με τον τουρισμό. Το καλοκαίρι βουλιάζει απ' το κόσμο. Το πρωί μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο που ανατέλλει ανάμεσα από τα δυο νησάκια. Μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ μιας κρουαζιέρας στα νησιά του Αργοσαρωνικού ή μια μίνι εκδρομή με τα καϊκάκια στο νησί Ρόμβη για μπάνιο και μπάρμπεκιου. Φυσικά μένοντας στο Τολό μπορείτε να ξεκινήσετε από την οργανωμένη πλαζ στην Χρυσή Άμμο και προχωρώντας πάνω στη παραλία συναντάτε αμέτρητα ταβερνάκια και ουζερί. Τ' απόγευμα μπορείτε να βγείτε για μια βόλτα στο δρόμο, ο οποίος τη νύχτα γεμίζει κόσμο. Άλλοι τρώνε στα εστιατόρια, άλλοι πίνουν και άλλοι ακούνε δυνατή μουσική. Μπορείτε φυσικά να κατεβείτε στα μαγαζιά της παραλίας που έχουν θέα το φωτισμένο νησάκι Κορωνήσι.
Πηγή: διάφορες ιστοσελίδες

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση