Αποστολέας Θέμα: Νηές Μαγνησίας  (Αναγνώστηκε 945 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Νηές Μαγνησίας
« στις: 30 Μάιος 2012, 09:04:17 μμ »

Οι Νηές αποτελούν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό της Σούρπης από τον οποίο ξεκίνησε ο Αχιλλέας την εκστρατεία του για την Τροία.
Στην είσοδο του Παγασητικού, με φανταστική θάλασσα, τόπος εξοχικής κατοικίας για πολλούς, χωρίς να έχει εμπορική τουριστική ανάπτυξη.

Στην περιοχή σώζονται τα ερείπια της Βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας ενώ υπάρχουν στην περιοχή η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Άννας.
Υπάρχουν αναφορές ότι στις Νηές υπήρχαν Λοιμοκαθαρτήριο και Τελωνείο.
Το Τελωνείο υπήρχε, γιατί η θαλάσσια συγκοινωνία ήταν ο συνηθέστερος τρόπος να επικοινωνεί κανείς, εκείνη την εποχή, με τα γύρω μέρη και έτσι οι Νηές χρησίμευαν ως λιμάνι. Το Λοιμοκαθαρτήριο λειτουργούσε, γιατί οι ταξιδιώτες που αποβιβάζονταν στο λιμάνι μπορεί να είχαν επιδημικές ασθένειες, που θεραπεύονταν απ' τους γιατρούς, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την ενδοχώρα. Ανάλογη «Καραντίνα» λειτούργησε και στο νησάκι Κίκυνθος στη Μιτζέλα.
Ως το 1907 η χερσαία συγκοινωνία στα μέρη μας ήταν ανύπαρκτη και η θαλάσσια συγκοινωνία, με καραβάκι από το Βόλο και τη Μιτζέλα, ήταν ο τρόπος που ταξίδευε κανείς για κοντινά ή μακρινά μέρη.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, στις Νηές αναπτύχθηκε έντονα η ελαιοκαλλιέργεια, αφού τα χωράφια των Σουρπιωτών ανήκαν στο τουρκικό μέρος. Έφτιαξαν λοιπόν εδώ πρόχειρα καλύβια και με τα πόδια, μέσω δύο μονοπατιών της Βαθυόλακας και του Καστανόδρομου, έρχονταν από το χωριό στις Νηές για να μαζέψουν τη σοδειά, που θα ήταν και το κύριο έσοδο τους. Παράλληλα έφτιαξαν και τις γαλιάγρες, ελαιοτριβεία που κινούνταν με ξύλα και ζωική αλλά και ανθρώπινη δύναμη. Δύο γαλιάγρες ανακηρύχθηκαν πρόσφατα διατηρητέα μνημεία ως δείγματα προβιομηχανικών συγκροτημάτων.
Οικισμός στις Νηές καταγράφεται στην πρώτη απογραφή της Σούρπης το 1835 και οι λίγοι κάτοικοί του θα ήταν κτηνοτρόφοι, ελαιοκαλλιεργητές και ψαράδες.   

ΠΗΓΗ: http://www.sourpi.gov.gr
ΦΩΤΟ: net

---------------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Βρέθηκα εκεί το περασμένο σ/κ. Δεν είχα πάει ξανά και ζήλεψα τη θάλασσα, τον τόπο και κυρίως την ηρεμία του.
 :) :)
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 07:52:10 μμ από AndreasHW »