Αποστολέας Θέμα: Η λίμνη Πλαστήρα / Περιοχή Καρδίτσας  (Αναγνώστηκε 1023 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Η λίμνη Πλαστήρα / Περιοχή Καρδίτσας
« στις: 30 Μάιος 2012, 07:28:53 μμ »

Μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά σε ένα καταπράσινο καμβά που δημιούργησε η φύση. Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα. Με τον καιρό η λίμνη αφομοιώθηκε από το φυσικό τοπίο και αποτελεί πλέον ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας. Ιδανικός τόπος για μία αγχολυτική εξόρμηση.

Η λίμνη Πλαστήρα, το κόσμημα της Καρδίτσας και ο θησαυρός των Αγράφων, αποτελεί μοναδικό προορισμό και γι’ αυτούς που διψούν για δράση και περιπέτεια στο βουνό αλλά και για εκείνους που απλώς θέλουν να χαλαρώσουν.
Βρίσκεται σε απόσταση 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας, είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε στο οροπέδιο Νεβρόπολης (ο δήμος Νεβρόπολης Αγράφων, βρίσκεται στην δυτική πλευρά της λίμνης) με το κλείσιμο της κοίτης του Μέγδοβα ενός παραπόταμου του Αχελώου. Παλαιότερα στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η νησίδα Μαυροβουνίου, υπήρχε μόνο μία μικρή φυσική λιμνούλα που οι ντόπιοι ονόμαζαν «γούρνα βαβά».

Η δημιουργία της λίμνης ήταν όραμα του «Μαύρου Καβαλάρη» Νικόλαου Πλαστήρα που ολοκληρώθηκε το 1959. Με αυτό το έργο λύθηκε το υδρευτικό πρόβλημα της Καρδίτσας εξυπηρετώντας ακόμα και τον θεσσαλικό κάμπο. Επιπλέον μέσω ενός μεγάλου αγωγού το νερό μεταφέρεται στον τοπικό σταθμό της ΔΕΗ απ’ όπου παράγεται υδροηλεκτρική ενέργεια.  Η λίμνη έχει μήκος 14 χλμ., πλάτος 4 χλμ. και βάθος 60 μ. Για να πραγματοποιήσει κανείς ολόκληρο το γύρο της λίμνης πρέπει να διανύσει απόσταση 100 χλμ. Όσο για τις χρονικές αποστάσεις... αυτές εδώ πάνω είναι πολύ σχετικές, καθώς η περιοχή προσφέρεται για χαλάρωση και για ρυθμούς... εξοντωτικά αργούς.Ποιά όμως είναι η καλύτερη εποχή για την εκδρομή μας στην Λίμνη Πλαστήρα; Μα φυσικά όλες. Και αυτό γιατί το τοπίο είναι τόσο ζωντανό και με τόσο πολλές εναλλαγές που ποτέ δεν είναι ίδιο. Έπειτα είναι και  ιδανική η γεωγραφική της θέση. Η Λίμνη Πλαστήρα σχεδόν ισαπέχει από Αθήνα (325 χλμ) και από Θεσσαλονίκη (250 χλμ) και αυτό την κάνει να φτάνεται εύκολα ακόμα και ένα απλό Σαββατοκύριακο.

Είναι απίστευτη η ομορφιά του τοπίου. Δέντρα και βουνοκορφές που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης συνθέτουν ένα μαγικό περιβάλλον. Στα δάση θα δείτε πολλούς σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια. Στα νερά της λίμνης υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες. Οι ψαράδες είναι ελάχιστοι καθώς η ύπαρξη δέντρων μέσα στη λίμνη που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου, τους εμποδίζουν να ρίξουν δίχτυα. Πάντως, το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται παντού γύρω από τη λίμνη.

Πολλές και διάφορες οι αθλητικές δραστηριότητες γύρω από τη Λίμνη! Aνάλογα με τον... δείκτη ενεργητικότητάς σας, επιλέξτε και επιχειρήστε. Yπάρχει πάντα η κλασική και χαμηλού συντελεστή δυσκολίας επιλογή της πεζοπορίας στα δασικά μονοπάτια του βουνού. Aνάμεσα στις κλασικές επιλογές συγκαταλέγεται και το ψάρεμα στη λίμνη. Aν τώρα επιθυμείτε να κοπιάσετε κάπως παραπάνω, ενδείκνυται η ποδηλασία στο βουνό. Tον εξοπλισμό θα τον νοικιάσετε από ειδικά καταστήματα που θα σας κατατοπίσουν και ως προς τη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε, ανάλογα με τις αντοχές σας.

Aν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, στη Nεράιδα μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη σκοποβολή. Eπίσης, μπορείτε να κάνετε ιππασία, ανακαλύπτοντας μερικά από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής της λίμνης.

Τα τοπικά προϊόντα και οι γεύσεις που αξίζει κανείς να γευτεί είναι το κρασί, το τσίπουρο, τα γλυκά του κουταλιού, πέστροφες και ντόπια κρέατα και φυσικά τις καταπληκτικές πίτες.

Για τη διαμονή σας, οι επιλογές στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης είναι πάρα πολλές, είτε επιλέξετε να μείνετε σε ξενοδοχείο είτε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φροντίστε όμως να κάνετε εγκαίρως κράτηση διότι Σαββατοκύριακα και αργίες γίνεται ένας μικρός πανικός.
Διάσωση χελώνας από τις ρόδες των αυτοκινήτων.... τα παιδιά μου δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο ... ζώο. ;D
Εκτός των άλλων σ΄ όλη τη διαδρομή βλέπεις κοπάδια από πρόβατα, κατσίκια και διάφορα άλλα ζώα


Πηγή κειμένων: διάφορες ιστοσελίδες
Φωτογραφίες: εκτός της πρώτης, δικές μου
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απρίλιος 2015, 07:58:10 μμ από AndreasHW »