Τελευταία μηνύματα

Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Της Κατερίνας / Απ: ΑΝΕΠΙΔΟΤΟ ΓΡΑΜΜΑ
« Τελευταίο μήνυμα από iliast στις 23 Ιανουάριος 2021, 09:24:06 μμ »
Γλυκεια μου... 
Πολυ ομορφο και θλιμενο...
22
Της Κατερίνας / Happy New Year
« Τελευταίο μήνυμα από Κατερίνα Επ. στις 31 Δεκέμβριος 2020, 06:10:25 μμ »

“Πάντως το βραβείο το παίρνουν τα κις λορέν της Σοφίας”, αποφάνθηκε η Μυρσίνη, ενώ συμφώνησαν  με μια φωνή όλοι στην ομήγυρη.
“Ε, μα έβαλα όλη μου την τέχνη! Για την Ελένη μας!” είπε η Σοφία, ψιλοκοκκινίζοντας.
“Χα, χα, ναι! Για την Ελένη μας! Εδώ έφτασα να φτιάξω παστίτσιο εγώ! Ποια; Εγώ, που δεν έχω ξαναμαγειρέψει ποτέ τίποτα πέραν του τοστ!”, χαριτολόγησε η βενιαμίν της ομάδας, η Λέττα. Η Λέττα είναι  μόλις 23 ετών. Η νεότερη χρονικά και ηλικιακά συνάδελφος, βρίσκεται στην Υπηρεσία μόλις 3 μήνες, συμβασιούχα ορισμένου χρόνου. Όλοι οι υπόλοιποι, μετρούν ήδη αρκετά χρόνια.
Σήμερα η μέρα είναι ξεχωριστή. Εκτός από τελευταία εργάσιμη του χρόνου, ανεπίσημη ημιαργία όπως συνηθίζεται, είναι και η τελευταία μέρα παραμονής στη δουλειά της Ελένης, μια και η καινούρια χρονιά θα τη βρει συνταξιούχο, καθώς ως παλιότερη –και τυχερότερη– δημόσια υπάλληλος, την πιάνει ο νόμος της πρόωρης συνταξιοδότησης.
 “Μα μέχρι τα εξηνταεπτά; Δεν θα μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας τότε”, διαμαρτύρονταν οι υπόλοιπες συναδέλφισσές της. Για τις περισσότερες απ’ αυτές βέβαια, είναι ζητούμενο εάν …παίρνουν τα πόδια τους και τώρα. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Σήμερα έχει στηθεί μια μικρή γιορτή για την Ελένη. Μεζεδάκια και κρασί που ετοιμάστηκαν ρεφενέ, είχαν αντικαταστήσει τους σωρούς από χαρτούρα που συνήθως έβλεπε κανείς πάνω στο μακρύ οβάλ τραπέζι συσκέψεων, που για την περίσταση είχε  καθαριστεί και στολιστεί μ’ ένα βάζο λουλούδια.
Ο υπολογιστής από τον οποίο έρχονταν οι ήχοι των τραγουδιών ενός web radio δε διέθετε πρόσθετα ηχεία, με αποτέλεσμα να ακούγονται ευτυχώς ελάχιστα τα ελληνικά λαϊκο-σκυλάδικα που λάτρευε ο Χρήστος, ο οποίος  και είχε αυτοχρισθεί dj! Οι φωνές και τα γέλια, που κάπου-κάπου γίνονταν και κακαρίσματα, σκέπαζαν τους υπόλοιπους ήχους.

Η Ελένη προσπαθούσε να συμμεριστεί τη χαρά των άλλων. Ένοιωθε κάπως αμήχανα. Για πολύ ώρα προσπαθούσε να προσδιορίσει το γιατί. Τα πάντα είχαν οργανωθεί πολύ καλά, με πολύ κέφι απ’ τους συναδέλφους. Το είχαν ετοιμάσει ως …surprise party, η ίδια όμως το είχε καταλάβει αρκετές μέρες νωρίτερα, μια και είχε αντιληφθεί τις μεταξύ τους συνεννοήσεις για το γλεντάκι αυτό. Ευνοούσε άλλωστε έτσι κι αλλιώς η διάταξη των στριμωγμένων γραφείων τους ωτακουστές, εκόντες άκοντες.
Ήταν λοιπόν περίπου προετοιμασμένη γι’ αυτό. Πού οφειλόταν λοιπόν αυτή η αμηχανία; Γιατί ένοιωθε έτσι παράξενα; Κι αυτό το σφίξιμο στο στήθος, που όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε; Γιατί ένοιωθε τόσο άβολα;
“Σσσσσσσσσς! Ησυχία!”, ακούστηκε κάποια στιγμή από το στόμα του Γιάννη, του προϊστάμενου της υπηρεσίας. Συμμορφώθηκαν πάραυτα όλοι στο παράγγελμα και σώπασαν. “Γκουχ… Λοιπόν! Σήμερα αποχαιρετάμε, εκτός από τον παλιό το χρόνο, και την εκλεκτή συνάδελφο και φίλη μας Ελένη. Η Ελένη μας, μετά από είκοσι-τόσα χρόνια καθημερινής δουλειάς και παρουσίας κοντά μας, έχει την τύχη να ξεκινάει μια καινούρια καριέρα, αυτήν της συνταξιούχου. Της ευχόμαστε ολόθερμα να είναι πάντα καλά, με υγεία και ευτυχία, να ζήσει πολλά-πολλά χρόνια, να χαρεί την καινούρια της ζωή. Και εκ μέρους όλων μας, Ελένη μου, θέλω να σου προσφέρω ένα δώρο που σκεφτήκαμε να σου κάνουμε για να συνοδεύσουμε τις ευχές μας. Να είσαι πάντα καλά, να ζεις ευτυχισμένη και να σε χαίρονται αυτοί που σ’ αγαπούν”.
Λέγοντας αυτά, έβγαλε από την τσέπη του ένα φάκελο και τον άνοιξε ο ίδιος, πριν καν τον δώσει στην Ελένη, στερώντας την από την τελευταία έκπληξη των λίγων δευτερολέπτων που διαρκεί το άνοιγμά του. “Σκεφτήκαμε λοιπόν να σου κάνουμε δώρο ένα τετραήμερο αεροπορικό ταξίδι στη Ρόδο, για δύο άτομα, σ’ ένα πολύ ωραίο πεντάστερο ξενοδοχείο! Να πάρεις τον άντρα σου και να πάτε, τώρα που θα έχεις και χρόνο! Σαν καλό ξεκίνημα, στη νέα σου ζωή”.
Επιχείρησε ν’ απλώσει το χέρι της να πάρει το φάκελο, αλλά δεν το ’κανε αμέσως. Ένιωσε ένα μούδιασμα και μια αίσθηση υψηλής θερμοκρασίας, σαν ν’ ανέβαζε ξαφνικά πυρετό.

Εκείνη τη στιγμή προσδιόρισε γιατί τόση ώρα αισθανόταν περίεργα και άβολα: «Στη νέα σου ζωή»… Ποια είναι αυτή; Και ποια είναι η παλιά της ζωή για να πιάσει από κει το νήμα; «Να σε χαίρονται αυτοί που σ’ αγαπούν». Υπάρχουν τέτοιοι;
Όσο για το ταξίδι….
Η αλήθεια είναι πως περίμενε σαν σπουδαίο γεγονός τη συνταξιοδότησή της. Σήμερα όμως, έμοιαζε να συνειδητοποιεί ξαφνικά, πόσο είχε απαξιώσει το κομμάτι της ζωής της που συνδεόταν με αυτό το γραφείο, με αυτούς τους ανθρώπους, με αυτό το περιβάλλον που τόσα χρόνια τώρα θεωρούσε βαρετό και πνιγηρό.
Στιγμιαία, είναι σαν να στάθηκε μπροστά σ’ έναν καθρέφτη και να αναγνώρισε τη μιζέρια της υπόλοιπης ζωής της.
Τι την περίμενε σπίτι; Η φροντίδα ενός νοικοκυριού που δεν την ζητούσε πια κανείς, αλλά προέκυπτε ως ανάγκη της ίδιας για να γεμίζει το χρόνο της και για να αισθάνεται χρήσιμη. Χρήσιμη σε ποιον άραγε;
 Ένας σύζυγος, με τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια μοιραζόταν μια συμβίωση περιορισμένη σε συζητήσεις είτε για πρακτικά ζητήματα είτε  για την κόρη τους, που ήδη ζούσε στο εξωτερικό συνδυάζοντας δουλειά και μεταπτυχιακές σπουδές. Η ψευδαίσθηση ενός γάμου που, αν και νεκρός από καιρό, περιφερόταν ταριχευμένος με τα γνωστά υλικά: ρουτίνα, συμβάσεις, συγγενείς, λίγοι φίλοι, το σχήμα, η προς τα έξω εικόνα….
Κουβέντες που δεν έγιναν ποτέ, θέματα που δεν ανοίχθηκαν καν, ατέλειωτες σιωπές και χιλιάδες ανείπωτα. Κι εκείνη όλα αυτά τα χρόνια να φροντίζει απλώς να είναι ό λα «όπως πρέπει». Ήταν η πρώτη στιγμή που συνειδητοποιούσε πόσο σημαντικό ρόλο κατείχε αυτό το άχαρο 7.00 πμ-3.00μμ , Δευτέρα με Παρασκευή, στη μίζερη υπόλοιπη ζωή της.
“Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς”, μπόρεσε και είπε με φωνή σταθερή, απλώνοντας επιτέλους το χέρι και παίρνοντας το φάκελο με το δώρο. Τον έριξε κατευθείαν στον πάτο της τσάντας της. Εκεί θα έμενε, έτσι κι αλλιώς, ίσως και για πάντα. Το «ταξίδι οι δυο μας», δεν σκόπευε να το προτείνει ούτε καν σαν αστείο.
Κανείς δεν αντιλήφθηκε την ταραχή της. Η αυτοπειθαρχία και η αυτοσυγκράτηση ήταν, άλλωστε, το κύριο στοιχείο της συμπεριφοράς της, πολλά χρόνια τώρα.
Μπαμ! ακούστηκε δυνατά ο φελλός από τη σαμπάνια που άνοιξε η νεαρή Λέττα, προσπαθώντας να το κάνει με όσο περισσότερο θόρυβο μπορούσε. “Happy New Year!” Σχεδόν τσίριξε, με τη χαριτωμένη νεανική της φωνή και μ’ εκείνη την περίπου αμερικάνικη προφορά που διαθέτουν οι περισσότεροι αγγλομαθείς της ηλικίας της!
Η Ελένη την κοίταξε μ’ ένα γλυκό χαμόγελο. Στιγμιαία τη ζήλεψε έντονα. Όχι για τα νιάτα και την ομορφιά της. Ούτε για το ότι εκείνη ήταν στην αρχή κι η ίδια στο τέλος. Ζήλεψε την αθωότητα στον τόνο της φωνής της. Ζήλεψε το πόσο ανυποψίαστη ήταν για το τι ακολουθεί στη ζωή μιας γυναίκας.
“Χάπυ νιου γίαρ, Λέττα μου”, της ανταποκρίθηκε ωστόσο, με βαριά ελληνική προφορά και μ’ εκείνο το σταθερό χαμόγελο της συστατικής της αυτοκυριαρχίας.

23
Της Κατερίνας / 13033, η συνήθεια που έγινε λατρεία!
« Τελευταίο μήνυμα από Κατερίνα Επ. στις 27 Δεκέμβριος 2020, 11:05:08 πμ »

Τι κι αν σκαρώναμε στίχους ερωτικούς;
να τους τελειώσουμε, δεν ήτανε γραφτό μας.
Είναι που μπλέξαμε μ’ αυτούς τους κωδικούς
σε κάποια άχαρα sms στο κινητό μας.

Αντί να στέλνουμε μηνύματα καυτά,
ερωτικά, προκλητικά και very sexy,
έχει πιαστεί το δάκτυλό μας να πατά
πρωί το «2» και απόγευμα το «6»

Πάνε τα kinky και τα τύπου «ti foras?»…
Τώρα το μόνο που μας προκαλεί συγκίνηση
είναι ένα κάποιο μήνυμα αναφοράς
που λέει «εγκρίνεται η 2 μετακίνηση»
24
Της Κατερίνας / ΑΝΕΠΙΔΟΤΟ ΓΡΑΜΜΑ
« Τελευταίο μήνυμα από Κατερίνα Επ. στις 26 Δεκέμβριος 2020, 09:59:08 μμ »


ΑΝΕΠΙΔΟΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

(Στον Θοδωρή, που δεν προλάβαμε ποτέ)


Δεν πρόλαβα να σ’ αγαπήσω.
Το μεγαλύτερό μου έλλειμμα, όλα αυτά τα χρόνια, στάθηκε αυτό.
Συχνά άκουγα, τότε, να μου λένε:
«Καλύτερα. Θα ήταν δυσβάστακτο για όλους σας εάν ζούσε με ένα τέτοιο πρόβλημα. Αφού στάθηκε άτυχο, καλύτερα που έφυγε αμέσως. Θα μετατρεπόσασταν σε οικογένεια με ειδικές ανάγκες, θα ήταν πολύ δύσκολο για εσάς. Κυρίως, θα ήταν άδικο και για το άλλο σας παιδάκι που ενώ γεννήθηκε μια χαρά, θ’ αναγκαζόταν να ζει κι εκείνο με περιορισμούς».

Ασπάστηκα κι εγώ αυτή την άποψη. Ήταν και είναι πάντα στα χείλη μου, κάθε φορά από τις λίγες, τις σπάνιες φορές, που η κουβέντα φέρνει εκείνο το σημείο της ζωής μου που περιλαμβάνει την τόσο σύντομη δική σου ζωή.

«Μεγαλώσαμε…»

Θυμάμαι ήταν η πρώτη κουβέντα που είπα στον μπαμπά σου, λίγο μετά το τηλεφώνημα του γιατρού που, με όσο καλύτερο τρόπο μπορούσε είναι αλήθεια, μου ανακοίνωσε τα ευρήματα για την υγεία σου. Κι είχαν περάσει λιγότερο από 48 ώρες, απ’ όταν σας είχα φέρει, τον αδερφό σου κι εσένα, στον κόσμο.

Μεγαλώσαμε, πράγματι. Απότομα. Μέχρι τότε δεν είχα διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα. Και κλήθηκα ξαφνικά ν’ αντιμετωπίσω κάτι που ξεπερνούσε την ηλικία μου, τις εμπειρίες μου, τις προσλαμβάνουσές μου, τις αντοχές μου τελικά.

«Σκεφτείτε πως αυτό που έχετε να αντιπαλαίψετε αυτή τη στιγμή, είναι μία εικόνα κι όχι μία πραγματικότητα. Την εικόνα που στήσατε στην φαντασία σας, όλους αυτούς τους μήνες της εγκυμοσύνης σας, που περιείχε μέσα δύο παιδιά κι όχι ένα. Η πραγματικότητα θα είναι το από δω και μπρος». Μαρία …something. Δεν θυμάμαι πια ακριβώς πώς την έλεγαν στο επίθετο, εκείνη την ψυχολόγο που ζήτησα την βοήθεια της την ίδια κιόλας μέρα. Και ναι, πιάστηκα από αυτά τα λόγια, δεν θα σου πω ψέματα. Ήταν ο μόνος δρόμος που μπόρεσα να επιλέξω για να τα βγάλω πέρα.

Κι έτσι, σε απομάκρυνα από τη ζωή μου. Αποφάσισα να μην συμμετέχω στην περιπέτειά σου, στον δύσκολο αγώνα που θάπρεπε να δώσεις, με εξαιρετικά μικρές πιθανότητες, μήπως και τα κατάφερνες. Έτσι κι αλλιώς, σκέφτηκα, δεν είχα σχεδόν κανένα περιθώριο να κάνω κάτι για να σε βοηθήσω. Ούτε καν να προσευχηθώ για σένα. Βλέπεις, δεν υπήρξα ποτέ ένθεη και συγχρόνως δεν θα μπορούσα να κοροϊδεύω τον ίδιο μου τον εαυτό περί του αντιθέτου. Αποφάσισα λοιπόν ν’ ασχοληθώ με τον αδελφό σου. Εκεί μπορούσα να κάνω πράγματα. Με είχε, βλέπεις, κι αυτός ανάγκη.

Ποτέ δεν θα ξεπερνούσα τις τύψεις απέναντί του, ότι ο ερχομός του στον κόσμο δεν συνοδευόταν με την δέουσα χαρά κι ευτυχία που αναλογεί σε κάθε καινούριο άνθρωπο, μια και η θλίψη ήταν εκεί. Παρούσα. Σαν μια βαριά κοτρώνα μέσα στο στήθος μου που απλά κάθε μέρα προσπαθούσα να την διαχειριστώ όσο καλύτερα μπορούσα. Συγκέντρωνα, βλέπεις, τις δυνάμεις μου για το παιδί που με είχε ανάγκη και που μπορούσα να του σταθώ.

Όλες εκείνες τις πενηνταμία ημέρες που έζησες μέσα σ’ εκείνη την μικροσκοπική θερμοκοιτίδα, ο πατέρας σου σ’ επισκεπτόταν σχεδόν καθημερινά. Έκανα εγώ την διανομή ρόλων κι ήταν εντελώς άδικη. Εκείνος εσένα στο Νοσοκομείο Παίδων, εγώ τον άλλο στο σπίτι. Εκείνος τον θάνατο κι εγώ τη ζωή. Στάθηκε σαν βράχος, στο ύψος των περιστάσεων και με βοήθησε κι εμένα να σταθώ σαν μητέρα εκεί που ήταν δυνατόν και που μπορούσα. Θα του χρωστώ σ’ όλη μου τη ζωή ευγνωμοσύνη γι αυτό. Δεν είμαστε πια μαζί, εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο αυτό είναι ένα ανεξίτηλο στοιχείο που μας δένει, τουλάχιστον ισότιμα με την ύπαρξη του άλλου μας παιδιού, του αδελφού σου.

Θυμάμαι τότε, μου μίλαγε για ένα τραγούδι, που ακουγόταν συχνά εκείνη την εποχή και είχε σημαδέψει τις διαδρομές του, οδηγώντας το παλιό μας Wolseley μέχρι το νοσοκομείο:

«Μεγάλη νυχτερίδα τρέφεται απ’ τη νιότη σου, γι αυτό νωρίς βραδιάζει πριν χορτάσεις…»


Είναι φοβερό πάντως, αυτά τα γαμημένα τα τραγούδια, πώς κάποιες φορές βρίσκουν τους καλά κρυμμένους σουγιάδες της μνήμης και μ’ αυτούς ξύνουν τα τοιχώματα της ψυχής μας. Δεν βαριέσαι… Τον πρώτο καιρό άλλαζα σταθμό στο ραδιόφωνο, όποτε έπεφτα πάνω του. Αργότερα όχι. Με τον καιρό, αγάπησα κι εκείνο το “άουτς!” που ακόμα μου προκαλεί, κάθε φορά που το ακούω.

Δεν πρόλαβα να σ’ αγαπήσω.

Ήταν το πρώτο παράπονο που βγήκε μέσα απ’ τον λυγμό μου, εκείνο το βράδυ του Σαββάτου που χτύπησε το τηλέφωνο κι ήταν από το Νοσοκομείο, για να μας πουν την είδηση που έτσι κι αλλιώς αναμέναμε. Ήταν και των Αγίων Θεοδώρων εκείνη η συγκεκριμένη μέρα όπως μας πληροφόρησαν, οπότε σου έκαναν, λέει, αεροβάπτιση και σου έδωσαν το όνομα αυτό, γιατί έτσι συνηθίζεται, λέει, σ’ αυτές τις περιπτώσεις και, τέλος πάντων, μεταξύ άλλων, μας είπαν ότι ήταν υποχρεωτικό να φύγεις βαπτισμένος, κλείνοντας το σύντομο πέρασμά σου στον κόσμο. Δεν είχε καμιά σχέση το όνομα μ’ εμένα, μ’ εμάς, με συγγένειες, οικογένειες, ή ό,τι άλλο. Λες και πιστοποιούσε και επισφράγιζε την μεταξύ μας απόσταση.

Ενόσω λοιπόν οικοδομούσαμε το νέο σχήμα της οικογένειας, με το μωρό που ζούσε ήδη πενηνταμία ημέρες μαζί μας, εσύ πέταξες την πετσέτα κι εγκατέλειψες το ρινγκ. Σαν ξένο σώμα. Ακόμα και με ένα ξένο όνομα.

Αν ζούσες, αν είχες ενταχθεί σ’ αυτή την οικογένεια, θα σε έλεγαν Νικόλα. Σήμερα θάσουν κι εσύ 24 χρονών αντράκι, σαν τον άλλο. Θάχαμε αγκαλιαστεί. Θάχαμε γελάσει με φωτογραφίες και βίντεο από τα πρώτα σου κατορθώματα. Θάχαμε γαργαληθεί μέχρι δακρύων πάνω στο κρεβάτι. Θάχαμε τσακωθεί. Θάχαμε περάσει κρίσεις εφηβείας. Θάχαμε διαφωνήσει αλλά και ομονοήσει. Θάχαμε ζήσει τις μικρές μας αγωνίες. Θάχαμε θυμώσει ο ένας με τον άλλο. Θάχαμε αλληλοϋπερασπιστεί για χιλιάδες λόγους.

Θα ήταν όλα αλλιώς.

Δεν ήταν όμως.

Κι έτσι όπως ήρθαν, δεν παραπονιέμαι. Έζησα και ζω σημαντικές στιγμές με σημαντικούς για μένα ανθρώπους.

Αυτό που εξακολουθεί να με παραξενεύει, είναι πως ακόμα και σήμερα, δεν σε «αγγίζω». Αν και έχω προστρέξει σε ειδικούς αρκετές φορές για αρκετούς λόγους που με ζόρισαν στη ζωή μου, η δική σου απώλεια είναι ένα κεφάλαιο που ποτέ δεν επεξεργάστηκα επαρκώς. Δεν ξέρω αν θα το κάνω. Η αλήθεια είναι πως δεν μου λείπει να το κάνω. Προτιμώ να μείνει εκεί που βρίσκεται. Ένα ολιγοσέλιδο τεύχος της ζωής μου, λιγάκι οδυνηρό, λιγάκι τρυφερό, λιγάκι μυστηριώδες. Κι ας μην ασχολούμαι μαζί του.

Αλλά να. Είναι κάτι ξαφνικά φλασάκια που τρώμε, “δι’ ασήμαντον αφορμή” καμιά φορά.

Κι έτσι, όπως σήμερα σκάλιζα το επάνω πατάρι της ντουλάπας, είδα εκείνα τα ίδια, δίδυμα καρό κουβερτάκια που κάποιος φίλος είχε φέρει, τότε, δώρο στο μαιευτήριο και που παραδόξως ξέφυγαν από τη μανία μου να ξεφορτώνομαι ότι μου γεννά αναμνήσεις…
25
Υγεία - Ψυχολογία / Απ: Συναισθηματική αναστροφή των ρόλων
« Τελευταίο μήνυμα από iliast στις 07 Δεκέμβριος 2020, 12:47:12 μμ »
Πολυ αναλυτικο, πολυ σαφες και με απλα λογια.
Ειναι απιστευτο το ποσο πολυ διαφερουν τα δυο φυλα, αλλα και ποσο κοινες επιδιωξεις εχουν.
Ολα αυτα που και κατα καιρους κυκλοφορουν σαν αστεια ή ανεκδοτα, τελικως και ειναι αληθεια και τα διαβαζεις μαζεμενα σε αυτο το αρθρο με σοβαρο και επιστημονικο αναλυτικο λογο.
Λιγο ή πολυ, πιστευω οτι θα βοηθησει και θα βελτιωσει την αντιληψη μας για το αλλο φυλο. Μπορει να εκπληξει κιολας.
Μπραβο. Πολυ καλη επιλογη.
26
Υγεία - Ψυχολογία / Συναισθηματική αναστροφή των ρόλων
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 06 Δεκέμβριος 2020, 05:29:34 μμ »

Ο λόγος που αντιμετωπίζουμε τόσα προβλήματα στις σχέσεις μας με το άλλο φύλο σήμερα, είναι επειδή ο ένας μας δεν καταλαβαίνει τον άλλον. Οί μεν άντρες δεν καταλαβαίνουν τι χρειάζονται οί γυναίκες ώστε να είναι ευτυχισμένες, οί δε γυναίκες δεν ξέρουν να εκφράζουν τις ανάγκες τους με τρόπο κατανοητό στους άντρες. Οί παλιοί κανόνες των ανθρώπινων σχέσεων όχι μόνο δεν ισχύουν πλέον, αλλά συχνά αποδεικνύονται και αντιπαραγωγικοί. Κατανοώντας τα άγχη και τις ανάγκες των σύγχρονων αντρών και γυναικών θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σχέση αγάπης και αλληλοστήριξης με το άλλο φύλο.

Οί σχέσεις των δύο φύλων επί αιώνες υπαγορεύονταν από την αρχή ότι οί άντρες είναι προμηθευτές της τροφής και προστάτες, ενώ οί γυναίκες πρέπει να είναι ευχάριστες και βολικές. Αν αυτή η αρχή εφαρμοσθεί στη σύγχρονη ζωή, θα αποτελέσει αιτία προβλημάτων, παρά λύση. Όταν οί σύγχρονοι άντρες επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στο να γίνουν καλύτεροι κουβαλητές και προστάτες, το μόνο που κατορθώνουν είναι να εξαντλούνται δουλεύοντας ολοένα και περισσότερο και επιπλέον να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη σύντροφο τους.

Ας δούμε ένα χαριτωμένο παράδειγμα, που δείχνει την αλλαγή των καιρών. Όταν οί άντρες ήταν κυνηγοί, ήταν πολύ ευκολότερο να έχουν καλές σχέσεις με τις συντρόφους τους. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αργούσαν να γυρίσουν στο σπίτι. Το μόνο που είχε σημασία ήταν το ότι γύριζαν ζωντανοί - αυτό αρκούσε για να κάνει τις γυναίκες τους ευτυχισμένες.

Την παλιά εποχή, όσο περισσότερες ώρες και όσο σκληρότερα δούλευαν οί άντρες, τόσο περισσότερο είχαν οί γυναίκες την αίσθηση ότι ο σύντροφος τους ενδιαφέρεται για εκείνες και τις φροντίζει. Σήμερα, όταν οί άντρες αργούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, πέφτουν στη δυσμένεια των γυναικών τους που θεωρούν ότι αυτό αποτελεί σημάδι αδιαφορίας. Για τους πατεράδες μας τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα στις σχέσεις τους. Όχι μόνο δε διέτρεχαν τον κίνδυνο της απόρριψης, αλλά ούτε καν χρειαζόταν να τηλεφωνήσουν στο σπίτι για να πουν ότι θ' αργήσουν!

Από την άλλη πλευρά, οί γυναίκες δέχονταν να είναι ευχάριστες και να φροντίζουν τις ανάγκες του συντρόφου τους όταν επέστρεφε στο σπίτι, επειδή συνήθως ήταν πολύ κουρασμένος και πήγαινε κατευθείαν για ύπνο. Τώρα όμως που οί άντρες περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, οί γυναίκες αισθάνονται ότι δίνουν περισσότερα απ'όσα παίρνουν. Από αυτή την άποψη, όσο και αν φαίνεται αστείο, οί μητέρες μας αντιμετώπιζαν πολύ πιο εύκολα το να λείπουν οί άντρες τους για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι.

Ωστόσο, όταν οί σύγχρονες γυναίκες προσπαθούν να είναι πιο ευχάριστες και να φροντίζουν τον σύντροφο τους, καταλήγουν να αισθάνονται μάρτυρες που θυσιάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες για να εξασφαλίσουν την αρμονία μέσα στη σχέση. Για τις σημερινές γυναίκες, η επιμονή σ' αυτές τις παλιές πρακτικές, είναι σαν να βάζουν μια ωρολογιακή βόμβα στη σχέση τους. Σταδιακά, φορτίζονται ολοένα και περισσότερο και τελικά εκρήγνυνται, ενώ ταυτόχρονα αισθάνονται πικραμένες και αβοήθητες. Αν και αγαπούν το σύντροφο τους, τους είναι πολύ δύσκολο να είναι στοργικές. Οί άντρες πάλι, βλέποντας ότι η σύντροφος τους δεν είναι ευτυχισμένη, νομίζουν ότι έχουν αποτύχει στη συντήρηση της οικογένειας και με τον καιρό απομακρύνονται εντελώς.

Το μόνο αντίδοτο στην απελπισία και το διαζύγιο είναι η εφαρμογή των νέων τρόπων συμπεριφοράς στις σχέσεις, που βασίζονται στους νέους ρόλους των δύο φύλων.

Οί γονείς μας δε μας προετοίμασαν γι' αυτή την κατάσταση

Αν μια γυναίκα εξακολουθήσει να είναι ευχάριστη και υπάκουη σύντροφος σύμφωνα με τον παλιό ρόλο της γυναίκας ο άντρας της ποτέ δε θα καταλάβει ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό τρόπο στήριξης. Ο άντρας συνήθως δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες της γυναίκας στο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πολύ απασχολημένος με το να γίνεται ολοένα και καλύτερος στη συντήρηση της οικογένειας του. Όταν μια γυναίκα παραπονιέται, ο άντρας θεωρεί απλώς ότι απαιτεί περισσότερα πράγματα, που σημαίνει ότι δεν της προσφέρει αρκετά. Μη γνωρίζοντας πώς να αντιδράσει, απλώς θα απομακρυνθεί. Νιώθοντας ότι η σύντροφος του δεν εκτιμά αυτά που κάνει, ο άντρας που ακολουθεί τον παλιό τρόπο συμπεριφοράς, αντιδρά συνήθως προσφέροντας όλο και λιγότερα στη σχέση. Αναρωτιέται γιατί να αγωνιστεί να δώσει περισσότερα, αν αυτό που έχει ήδη προσφέρει δε θεωρείται αρκετό.

Είναι απαραίτητο για τις γυναίκες να διδαχθούν νέους τρόπους συμπεριφοράς

στις σχέσεις τους, ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν από τους άντρες.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο, που τόσες γυναίκες αισθάνονται απογοητευμένες από τους άντρες.

Στις προηγούμενες γενιές οί γυναίκες μπορούσαν να είναι ευχάριστες, υπάκουες και καθόλου απαιτητικές, επειδή οί άντρες ήταν καλά εκπαιδευμένοι και ήξεραν ακριβώς ποιος ήταν ο ρόλος τους. Οί γυναίκες δε χρειάζονταν να ζητήσουν βοήθεια ή να εκπαιδευθούν στο πώς θα εκφράζουν τις επιθυμίες τους στους άντρες, αφού αυτοί γνώριζαν το ρόλο τους, όπως με σαφήνεια τους τον περιέγραψαν οί πατεράδες τους και η κουλτούρα τους. Δεν ήταν απαραίτητο να δίνουν οί γυναίκες οδηγίες στο σύντροφο τους. Αντίθετα, προσπαθούσαν να του δείξουν ότι εκτιμούν τις προσπάθειες του και τον συγχωρούν για τα λάθη του.

Κάνετε λιγότερα, αλλά προσφέρετε μεγαλύτερη υποστήριξη

Όταν η γυναίκα μοιράζεται τις καθημερινές της απογοητεύσεις, ο άντρας νομίζει ότι του ζητάει να της λύσει όλα της τα προβλήματα. Για τους άντρες η σκέψη ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα, πολλές φορές σημαίνει ότι τους καταλογίζουν ότι δεν κάνουν ήδη αρκετά. Αν αισθανθούν ότι οί γυναίκες τους δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες τους, δυσκολεύονται να βρουν τη διάθεση και την ενέργεια για να κάνουν περισσότερα.

Όταν ο άνδρας καταλάβει ότι η σύντροφος του δεν απαιτεί από εκείνον να της λύσει τα προβλήματα της ή να κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι, αλλά ότι θέλει κυρίως να την ακούει με προσοχή και να τη στηρίζει συναισθηματικά, τότε θα μπορέσει να χαλαρώσει και να την ακούσει πραγματικά.

Όταν μια γυναίκα στείλει στο σύντροφο της το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει λιγότερα και να τη στηρίζει περισσότερο με το να την ακούει, εκείνος, αργά αλλά σταθερά, θα αρχίσει να νιώθει πιο ενεργητικός και δραστήριος και θα αρχίσει αυτομάτως να προσφέρεται να τη βοηθήσει. Αν ένας άντρας κατανοήσει πραγματικά ένα πρόβλημα, μια εσωτερική ενέργεια αναδύεται και τον κινητοποιεί, οδηγώντας τον στη λύση του προβλήματος. Αν όμως του πούνε ότι το πρόβλημα είναι αυτός ο ίδιος και ότι πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, αισθάνεται χωρίς ενέργεια και απρόθυμος να βοηθήσει.

Ενώ οί γυναίκες θέλουν από τους άντρες να κάνουν περισσότερα, οί άντρες θέλουν να αισθάνονται ότι κάνουν ήδη αρκετά. Ο πιο επιτυχημένος δρόμος για μια σωστή σχέση είναι η καλή επικοινωνία μεταξύ των δύο συντρόφων. Μόλις λοιπόν οί άντρες αισθανθούν ότι η σύντροφος τους εκτιμά επειδή της δείχνουν κατανόηση και συμπάθεια, τότε, ως δια μαγείας, θα αρχίσουν να προσφέρουν περισσότερα.

Οί γυναίκες για να πάρουν από τους συντρόφους τους αυτά που επιθυμούν, πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, χωρίς να φαίνεται ότι τους κατηγορούν ή ότι προβάλλουν παράλογες απαιτηθείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οί γυναίκες αισθάνονται ευτυχισμένες δίπλα σε άντρες που κάνουν μεν λιγότερα, αλλά τις στηρίζουν με άλλους τρόπους, συμφωνά με τους νέους τρόπους συμπεριφοράς που είναι απείρως αποτελεσματικότεροι. Αν οί άντρες συνειδητοποιήσουν αυτή την αλήθεια, θα έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να αλλάξουν τρόπο συμπεριφοράς.

Μέρος της απογοήτευσης που συχνά βιώνουν οί άντρες οφείλεται στη λανθασμένη ιδέα τους ότι πρέπει να ικανοποιήσουν όλες ανεξαιρέτως τις ανάγκες της συντρόφου τους. Δε συνειδητοποιούν ότι προσφέροντας λίγη βοήθεια, όσο μικρή και αν είναι, στις δουλειές του σπιτιού, σε συνδυασμό με καλύτερη επικοινωνία, η γυναίκα τους θα γίνει πολύ πιο ευτυχισμένη.

Καθώς οί δύο σύντροφοι θα δίνουν και θα παίρνουν τη στήριξη που χρειάζονται, θα αρχίσουν πλέον να προσφέρουν και να βοηθούν ο ένας τον άλλον με ευχαρίστηση: Εκείνος θα καλύπτει όλο και περισσότερο τις ανάγκες της κι εκείνη θα του δίνει όλο και περισσότερο αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Σήμερα οί ρόλοι των δύο φύλων δεν είναι πλέον τόσο αυστηρά οριοθετημένοι και οδεύουν προς την ολότητα. Στα πλαίσια των νέων τους ρόλων, οί άντρες θα προσφέρουν στις γυναίκες αυτό που χρειάζονται περισσότερο και οί γυναίκες θα δίνουν στους άντρες αυτό που πραγματικά θέλουν.

Πριν από τον έλεγχο των γεννήσεων

Για να ανακαλύψουμε πώς διαμορφώθηκαν οί ρόλοι των δύο φύλων, ας επιστρέψουμε για λίγο στον κόσμο του άντρα προμηθευτή της τροφής και της γυναίκας που φροντίζει το σπίτι. Η θρησκεία και οί κοινωνικές συμβάσεις ενθάρρυναν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, καθορίζοντας διαφορετικούς ρόλους για τους άντρες και τις γυναίκες. «Αντρικές δουλειές», όπως έχουμε πει, ήταν η παροχή αγαθών, η προστασία και η βασική ευθύνη για την οικογένεια και την κοινότητα, ενώ «γυναικείες δουλειές» ήταν γενικά η ανατροφή των παιδιών, το νοικοκυριό και η φροντίδα της οικογένειας. Αυτή η διάκριση των ρόλων των δύο φύλων επικράτησε για χιλιάδες χρόνια, έως την εποχή των γονιών μας.

Η ζωή των κυνηγών ήταν όλο κινδύνους και το μόνο που επεδίωκαν ήταν να προστατέψουν το σπίτι τους και να επιστρέψουν με ένα θήραμα. Και η ζωή των οικογενειών τους βασιζόταν στην ικανότητα τους, τη διεκδικητικότητα, την επιθετικότητα και την επιδεξιότητα που διέθεταν. Οι άντρες προσαρμόστηκαν σ' αυτές τις απαιτήσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις του ρόλου που είχαν αναλάβει.

Η ζωή των γυναικών ήταν μια σειρά πολύ συγκεκριμένων και επαναλαμβανόμενων ενεργειών με στόχο την ανατροφή και τη στήριξη των παιδιών τους, της οικογένειας τους και της κοινότητας. Η ζωή της οικογένειας τους βασιζόταν στην ικανότητα τους να επικοινωνούν, να διαπραγματεύονται, να προσαρμόζονται και να συνεργάζονται. Οί γυναίκες προσαρμόστηκαν κι αυτές στις διάφορες απαίτησης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις του δικού τους ρόλου,

Ο παραδοσιακός ρόλος των αντρών ήταν η προστασία, η παροχή αγαθών και η ευθύνη για την οικογένεια και την κοινότητα, ενώ ο παραδοσιακός ρόλος των γυναικών ήταν η φροντίδα, το νοικοκυριό και η προσφορά βοήθειας και συναισθηματικής στήριξης.

Σήμερα, οί διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους δύο ρόλους ξεθωριάζουν. Οί άντρες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην ανατροφή των παιδιών τους και απολαμβάνουν τις σχέσεις τους μέσα στο σπίτι, ενώ οί γυναίκες αναπτύσσουν την ανταγωνιστικότητα που είναι απαραίτητη στο αντρικό πεδίο δραστηριοτήτων. Αυτές οί μεταβολές στους ρόλους των δύο φύλων αποτελούν πηγή ικανοποίησης και ελευθερίας, αλλά και πηγή άγχους και προβλημάτων. Αν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οί πρόγονοι μας αντιμετώπιζαν αυτά τα προβλήματα και ιδιαίτερα το άγχος, θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο των μεγάλων αλλαγών.

Πώς τα κατάφερναν οί προγονοί μας

Ο εγκέφαλος και το ανθρώπινο σώμα έχουν εξελιχθεί δια μέσου των αιώνων με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των παραδοσιακών ρόλων του άντρα και της γυναίκας. Αν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ξεπεράσει τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων, οί νέοι τρόποι αντιμετώπισης του άγχους δεν έχουν ακόμα καταγραφεί στον εγκέφαλο μας.

Στις γυναίκες ο κύριος μηχανισμός αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι η καλή επικοινωνία. Για τις γυναίκες — μητέρες των παλαιότερων εποχών, η φαινομενικά άσκοπη κουβεντούλα, παράλληλα με την ανταλλαγή συναισθηματικής στήριξης, εξασφάλιζε την ηρεμία και την ασφάλεια που είχαν ανάγκη. Εκείνες τις εποχές, οί γυναίκες με παιδιά ήταν πολύ πιο ευάλωτες και συχνά εξαρτιόνταν από την καλή θέληση των υπολοίπων. Πριν καθιερωθούν οί παροχές πρόνοιας, τα νομικά δικαιώματα και η ισότητα στην εκπαίδευση, οί γυναίκες έπρεπε να στηρίζονται στους γύρω τους για να εξασφαλίζουν την επιβίωση τους. Αν οί άντρες τους τις εγκατέλειπαν ή πέθαιναν, οί γυναίκες έπρεπε να στηριχθούν στην οικογένεια τους ή στην κοινότητα για να τις φροντίσει. Γι' αυτόν το λόγο, διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον περίγυρο τους. Η κουβέντα ήταν ένα μέσον για να συνδέονται περισσότερο με το περιβάλλον τους και κατά συνέπεια, να αισθάνονται ασφαλείς. Όταν λοιπόν, στην εποχή μας, μια σύγχρονη γυναίκα είναι αναστατωμένη και αρχίζει να μιλά, αυτόματα ξυπνά μέσα της το πανάρχαιο εκείνο αίσθημα της ασφάλειας.

Σε παλαιότερες εποχές, οί γυναίκες μοιράζονταν τα προβλήματα τους όχι τόσο για να βρουν λύσεις, όσο για να νιώσουν ότι κάποιος τις στηρίζει και τους συμπαραστέκεται, η επίλυση των προβλημάτων ήταν δευτερεύουσα μπροστά στο αίσθημα της συνεργασίας και της συντροφικότητας.

Οί γυναίκες στήριζαν η μια την άλλη χωρίς όρους, χωρίς να τους το ζητήσουν και χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Αυτή η αίσθηση της συνεργασίας ισχυροποιούσε τους δεσμούς μέσα στην κοινότητα και εξασφάλιζε την προστασία και την επιβίωση των γυναικών και των παιδιών τους σι περίπτωση χηρείας.

Η συζήτηση και κοινοποίηση των προβλημάτων, των συναισθημάτων και των επιθυμιών, έγινε τελικά ένα γυναικείο τελετουργικό που εξασφάλιζε τη σύνδεση με την κοινότητα και ήταν μια έκφραση πίστης προς αυτήν. Σήμερα, οί γυναίκες που πηγαίνουν στο σύμβουλο οικογενειακών σχέσεων , στον ψυχολόγο ή ψυχίατρο αναζητούν την ίδια στήριξη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οί περισσότεροι σύμβουλοι και θεραπευτές έχουν εκπαιδευτεί να επικεντρώνονται περισσότερο στην προσεκτική ακρόαση των προβλημάτων του πελάτη τους, παρά στην επίλυση τους. Αυτή η διαδικασία λοιπόν, βοηθά εκπληκτικά πολύ τις γυναίκες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά τους άγχη.

Καθώς μιλούν και νιώθουν ότι κάποιος τις ακούει με προσοχή, οί γυναίκες που κάνουν θεραπεία αισθάνονται ότι η ανάγκη τους για φροντίδα και στοργή ικανοποιείται και έτσι τα προβλήματα τους φαίνονται λιγότερο αβάσταχτα. Όταν καταφέρουν να χαλαρώσουν και να δουν πιο ανάλαφρα τα πράγματα, τότε είναι πλέον σε θέση να τα αντιμετωπίσουν με ρεαλισμό και λογική.

Όταν οί άντρες δίνουν συμβουλές

Οί άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν αυτή την διαδικασία και αντίθετα από τους θεραπευτές, δε γνωρίζουν πώς να στηρίξουν συναισθηματικά τη σύντροφο τους. Όταν οί γυναίκες μιλούν για τα συναισθήματα τους, οί άντρες νομίζουν ότι ζητούν τη δική τους βοήθεια για να λύσουν τα προβλήματα τους και σπεύδουν ενστικτωδώς να τους προσφέρουν βοήθεια ή συμβουλές.

Πάρτε για παράδειγμα, έναν πυροσβέστη. Όταν δεχθεί μια κλήση, πρέπει να εντοπίσει το συντομότερο τον τόπο και το μέγεθος της πυρκαγιάς και μετά να κάνει κάτι για να τη σβήσει. Δεν είναι μέρος της δουλειάς του να κάνει πολλές ερωτήσεις ή να δείξει συμπάθεια στα θύματα.

Φανταστείτε τώρα αυτή τη σκηνή. Ο πυροσβέστης μας δέχεται ένα τηλεφώνημα και απαντά, «Ώστε έχετε πιάσει φωτιά. Φρίκη! Πώς αισθάνεστε; Αλήθεια; Έχετε ξαναβρεθεί σε πυρκαγιά; Ναι, πράγματι είναι αποπνικτικά. Εγώ έχω βρεθεί σε πολλές πυρκαγιές. Λυπάμαι που αισθάνεστε τόσο άσχημα. Είστε ολομόναχος ;...» Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους «συμπάθεια» είναι εντελώς άχρηστη για την περίσταση.

Αυτό το απλό αλλά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα δείχνει γιατί οί άντρες δεν μπορούν να ακούν τις γυναίκες χωρίς να τους προσφέρουν λύσεις. Είναι πραγματικά μια μεγάλη αλλαγή για τους άντρες να μάθουν να ακούν χωρίς να προσπαθούν να σβήσουν αμέσως τη φωτιά.

Όταν ένας άντρας δείχνει ανυπομονησία ακούγοντας τη σύντροφο του, αυτό δε συμβαίνει επειδή δε νοιάζεται για κείνη. Συμβαίνει γιατί κάθε κύτταρο του σώματος του φωνάζει: Αν έχει πιάσει κάπου φωτιά, πάμε γρήγορα να τη σβήσουμε. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θέλει να περάσει αμέσως στη δράση και θεωρεί τις συζητήσεις χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Οί σύγχρονοι άντρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οί γυναίκες χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να τους δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους, χωρίς απαραίτητα να επικεντρωθούν στην επίλυση των αντίστοιχων προβλημάτων. Αν τους δείξουν κατανόηση, συμπάθεια και συμπαράσταση, η θηλυκή πλευρά των γυναικών θα έχει στηριχθεί και θα μπορέσει από μόνη της να αποτινάξει την αίσθηση ότι έχει υπερφορτισθεί.

Στην πράξη, αν ο άντρας απλώς και μόνο καθίσει και ακούσει τη γυναίκα, θα την κάνει να ξεχάσει τα προβλήματα της και να θυμηθεί πόσο υπέροχος τύπος είναι.

Όταν οί γυναίκες είναι δυστυχισμένες και μιλούν για προβλήματα, οί άντρες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι δεν είναι εκείνοι υπεύθυνοι για τη συναισθηματική σύγχυση των συντρόφων τους, αλλά η σύγχρονη κοινωνία, που απαιτεί από αυτές να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις δύο ρόλων ταυτόχρονα: της εργαζόμενης και της νοικοκυράς. Αν ο άντρας θυμάται πάντα, ότι δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή απογοητεύσεων για τη σύντροφο του, δε θα νιώθει κάθε φορά ότι κατηγορείται για τη δική της δυστυχία. Κι αυτή η συνειδητοποίηση θα τον βοηθήσει να της συμπαρασταθεί και να πάψει να κρατάει αμυντική στάση.

Πώς αντιμετωπίζουν οί άντρες τις δυσκολίες

Οί άντρες συνήθως αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με διαφορετικό τρόπο. Προσπαθούν για παράδειγμα να εκτονωθούν οδηγώντας το αυτοκίνητο τους, χτυπώντας μια μπάλα του τένις, παίζοντας γκολφ, ή κάτι άλλο παρόμοιο. Μέσα από αυτές τις απλές δραστηριότητες οί άντρες τακτοποιούν τις σκέψεις τους, ξεκαθαρίζουν τις αξίες και τις προτεραιότητες τους και αναπτύσσουν ένα σχέδιο δράσης. Κι αυτό τους δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας.

Θυμηθείτε ότι η επιβίωση του κυνηγού βασίζεται στην αθόρυβη κίνηση και στο ξαφνικό χτύπημα. Με το κυνήγι - ή με την ικανότητα του να λύνει τα προβλήματα - ο άντρας εξασφαλίζει την επιβίωση της οικογένειας του. Αυτός ο αρχέγονος κυνηγός είναι που ξυπνά μέσα στους σύγχρονους άντρες και τους κάνει να νιώθουν σιγουριά, όταν, για παράδειγμα, ευστοχήσουν στο μπάσκετ.

Όταν οί άντρες διοχετεύουν σε πράξεις τα συναισθήματα τους, αισθάνονται ότι ελέγχουν την κατάσταση. Βαδίζοντας πάνω κάτω, όταν είναι απογοητευμένοι, ανακουφίζονται, όπως ακριβώς ανακουφίζονται και οί γυναίκες όταν μιλούν. Αν οί άντρες και οί γυναίκες καταλάβουν αυτή τη βασική διαφορά, θα μπορέσουν να στηρίξουν πιο αποτελεσματικά ο ένας τον άλλον.

Γιατί οί άντρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες

Όταν οί άντρες λύσουν ένα πρόβλημα, νιώθουν ανακουφισμένοι και ευτυχισμένοι. Έτσι όταν οί γυναίκες συζητούν για τα προβλήματα τους, οί άντρες πιστεύουν ότι θα τις κάνουν να νιώσουν καλύτερα αν τους προτείνουν λύσεις και όχι αν καθίσουν και κουβεντιάσουν μαζί τους.

Καθώς οί άντρες δεν έχουν μάθει να κάθονται υπομονετικά και να ακούν τη σύντροφο τους, θα προσπαθήσουν να τη διακόψουν για να της προσφέρουν λύσεις. Όταν εκείνη δείχνει να μην εκτιμά τις λύσεις τους, θυμώνουν. Εκείνη τη στιγμή οί άντρες αισθάνονται αποτυχημένοι, επειδή δεν κατόρθωσαν να λύσουν τα προβλήματα των γυναικών τους.

Μετά από μερικές συγκρούσεις τέτοιου είδους, οί γυναίκες θα κλειστούν στον εαυτό τους για να αποφύγουν παρόμοιες διαφωνίες. Μακροπρόθεσμα, αυτή η στάση θα αυξήσει απλώς το άγχος που αισθάνονται. Θα νιώθουν ολοένα και πιο πιεσμένες και η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Καθισμένος σιωπηλά σε ένα βράχο

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια από τις θεμελιώδεις διαφορές των δύο φύλων είναι ότι οί γυναίκες ξεπερνούν το στρες μιλώντας γι'αυτό, ενώ οί άντρες προτιμούν να δίνουν άμεσες λύσεις. Οί άντρες πάντα αντιμετώπιζαν σιωπηλοί τα προβλήματα τους και εύρισκαν υπομονετικά τη λύση τους. Οί αρχαίοι κυνηγοί κάθονταν σιωπηλά σ' ένα βράχο και ατένιζαν τον ορίζοντα για να εντοπίσουν το θήραμα τους ή παραμόνευαν ακίνητοι και αμίλητοι το στόχο τους, μελετώντας τις κινήσεις του και σχεδιάζοντας την επίθεση τους.

Αυτή η διαδικασία της αναμονής, του υπολογισμού και του σχεδιασμού τους επέτρεπε να χαλαρώσουν και να φυλάξουν την ενέργεια τους για την αναπόφευκτη σύγκρουση. Με την αυτοσυγκέντρωση έδιωχναν από το μυαλό τους το φόβο μιας ενδεχόμενης ξαφνικής επίθεσης ή μιας πιθανής αποτυχίας. Κι όταν πετύχαιναν το στόχο τους, επέστρεφαν στο σπίτι τους ευτυχισμένοι και απαλλαγμένοι από κάθε άγχος.

Οί γυναίκες ξεπερνούν τα προβλήματα τους μιλώντας γι'αυτά, ενώ οί άντρες προσπαθώντας να δώσουν άμεσες λύσεις.

Γιατί οί άντρες βλέπουν τηλεόραση

Όταν ο σύγχρονος άντρας επιστρέφει στο σπίτι του, συνήθως κάθεται στην αγαπημένη του πολυθρόνα και είτε διαβάζει εφημερίδα είτε βλέπει τηλεόραση. Όπως ο αρχαίος κυνηγός που χρειαζόταν ανάπαυση από το άγχος της ημέρας, έτσι και ο σημερινός άντρας βρίσκει ενστικτωδώς το «βράχο» του, κάθεται και ατενίζει τον ορίζοντα.

Διαβάζοντας την εφημερίδα του ή παρακολουθώντας τηλεόραση, στην ουσία περιεργάζεται και παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Πατώντας τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου ή ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα του, έχει πάλι στα χέρια του τον έλεγχο της κατάστασης: σιωπηλά και αθόρυβα συνεχίζει το κυνήγι του.

Η υποκατάσταση αυτής της αρχέγονης κατάστασης γεμίζει την αντρική ψυχή με καθησυχαστικά συναισθήματα ασφάλειας. Νιώθοντας ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ο σύγχρονος άντρας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το γεγονός ότι δεν έχει βρει άμεσες λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.

Μέσα από αυτή την ενστικτώδη τελετουργία, ο σύγχρονος άντρας ξεχνά παροδικά τα προβλήματα του και νιώθοντας πιο ασφαλής, είναι πλέον σε θέση να ασχοληθεί με τη σύντροφο του.

Όταν οί γυναίκες δεν καταλαβαίνουν τους άντρες

Όταν οί σημερινοί άντρες προσπαθούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να μείνουν για λίγο μόνοι, οί σύγχρονες γυναίκες συχνά τους παρεξηγούν και υποθέτουν λανθασμένα ότι περιμένουν από εκείνες να ξεκινήσουν τη συζήτηση. Νομίζουν ότι οί άντρες θέλουν από εκείνες να προσέξουν ότι είναι στεναχωρημένοι και αμέσως να τους ρωτήσουν τι τους ενόχλησε. Δε συνειδητοποιούν ότι το μόνο που θέλουν οί σύντροφοι τους εκείνη την ώρα είναι να τους αφήσουν μόνους.

Όσο εκείνες επιμένουν να τους ρωτούν, εκείνοι ενοχλούνται ακόμη περισσότερο. Οί άντρες στέλνουν σαφή μηνύματα για να τους αφήσουν στην ησυχία τους, μηνύματα που, ωστόσο, συχνά παρερμηνεύονται. Να μερικά συνηθισμένα παραδείγματα:

Εκείνη:

Λέει: «Πώς πέρασες σήμερα;»

Εννοεί: «Ας μιλήσουμε. Με ενδιαφέρει πώς πέρασες τη μέρα σου και ελπίζω να ενδιαφέρεσαι κι εσύ για το πώς πέρασα εγώ».

Εκείνος:

Λέει: «Καλά».

Εννοεί: «Σου απαντώ μονολεκτικά γιατί θέλω να μείνω για λίγο μόνος μου».

Εκείνη:

Λέει: «Πώς πήγε η συνάντηση σου με τον καινούργιο σου πελάτη;»

Εννοεί: «θα συνεχίσω να σου κάνω ερωτήσεις για να καταλάβεις ότι πραγματικά νοιάζομαι για σένα και ενδιαφέρομαι να μάθω πώς τα πέρασες. Ελπίζω να ενδιαφέρεσαι κι εσύ για την δική μου μέρα. Έχω τόσα να σου πω."

Εκείνος:

Λέει: «Καλά πήγε».

Εννοεί: «Προσπαθώ να είμαι ευγενικός και να μη νιώσεις ότι σε απορρίπτω, αλλά μπορείς να σταματήσεις να μ' ενοχλείς με τις ερωτήσεις σου;»

Εκείνη:

Λέει: «Τους άρεσε η πρόταση σου;»

Εννοεί: «Υποθέτω ότι δυσκολεύεσαι να μιλήσεις γι'αυτό και έτσι θα ξεκινήσω από ένα πιο αδιάφορο θέμα. Δεν πειράζει αν δεν ανοιχτείς αμέσως. Εγώ είμαι εδώ και ενδιαφέρομαι για σένα. Ξέρω ότι θα εκτιμήσεις το ενδιαφέρον μου και ότι θα θελήσεις να ακούσεις τι έχω να σου πω."

Εκείνος:

Λέει: «Ναι».

Εννοεί: «Κοίτα, δε θέλω να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή. Μπορείς να μ' αφήσεις ήσυχο; Μ' ενοχλείς. Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι θέλω να μείνω μόνος μου; Αν ήθελα να μιλήσω, θα μιλούσα».

Εκείνη:

Λέει: «Τι συμβαίνει;»

Εννοεί: «Βλέπω ότι κάτι συνέβη που σε αναστάτωσε. Μπορείς να μου μιλήσεις. Νοιάζομαι για σένα. Αν μου μιλήσεις γι'αυτό, θα αισθανθείς πολύ καλύτερα».

Εκείνος:

Λέει: «Τίποτα δε συμβαίνει».

Εννοεί: «Δε συμβαίνει τίποτα που να μην μπορώ να το αντιμετωπίσω μόνος μου. Μετά από λίγο θα ξεχάσω τα προβλήματα μου και θα είμαι διαθέσιμος για σένα. Γι' αυτό, αγνόησε με για λίγο και μετά θα είμαι όλος δικός σου. Απλώς, πρέπει να αλλάξω ταχύτητα και να προσαρμοστώ στο περιβάλλον του σπιτιού».

Εκείνη:

Λέει: «Το ξέρω ότι κάτι συμβαίνει. Τι είναι;»

Εννοεί: «Ξέρω ότι κάτι δεν πάει καλά κι αν δε μου μιλήσεις τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Έχεις ανάγκη να μου μιλήσεις!»

Εκείνος:

Δε λέει τίποτα και φεύγει από το δωμάτιο.

Εννοεί: «Δεν θέλω να θυμώσω μαζί σου, γι' αυτό φεύγω. Θα γυρίσω ύστερα από λίγο και δε θα είμαι πια θυμωμένος μαζί σου επειδή με ενόχλησες».

Πώς αντιδρούν οί γυναίκες όταν οί άντρες δε θέλουν να μιλήσουν

Αναπόφευκτα, όταν ο άντρας αρνείται να συζητήσει και η σύντροφος του δεν κατανοεί την ανάγκη του να μείνει μόνος, θα δημιουργηθούν διάφορες παρερμηνείες και παρεξηγήσεις και η γυναίκα θα αρχίσει να πανικοβάλλεται. Να μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσει σε μια τέτοια περίπτωση:

Τι νομίζει η γυναίκα:

1. Νομίζει ότι κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη σχέση τους κι ότι εκείνος δε θέλει να είναι μαζί της.

2. Νομίζει ότι δεν την εμπιστεύεται και γι' αυτό δε θέλει να της μιλήσει για τα συναισθήματα του.

3. Νομίζει ότι έχει θυμώσει μαζί της.

4. Νομίζει ότι δε θέλει να της μιλήσει γιατί κρύβει κάτι που θα μπορούσε να την αναστατώσει.

5. Νομίζει ότι είναι εγωιστής και ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

6. Νομίζει ότι προσπαθεί να την τιμωρήσει στερώντας της την αγάπη και την προσοχή του.

7. Νομίζει ότι τον έχει απογοητεύσει.

8. Νομίζει ότι είναι απλώς νωχελικός.

9. Νομίζει ότι αυτός δεν ενδιαφέρεται πια για κείνη.

10. Νομίζει ότι ο σύντροφος της τρομάζει στην ιδέα της οικειότητας, λόγω δυσάρεστων εμπειριών που είχε στο παρελθόν και χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

11. Νομίζει ότι κάτι της κρύβει.

12. Νομίζει ότι έμπλεξε με λάθος άντρα.

Πώς αντιδρά η γυναίκα:

1. Αισθάνεται απόρριψη και για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, επιμένει να μιλήσουν για τη σχέση τους.

2. Δείχνει τη συμπάθεια της και κάνει πολλές ερωτήσεις προσπαθώντας να δείξει ότι ενδιαφέρεται. Στο τέλος όμως απογοητεύεται, επειδή εκείνος απορρίπτει τη βοήθεια της.

3. Αισθάνεται ανεπαρκής και μπερδεμένη.

4. Αναστατώνεται πραγματικά, αγωνιώντας για το τι είναι αυτό που της κρύβει.

5. Αμφιβάλλει για την αγάπη του.

6. Θυμώνει μαζί του και του στερεί την αγάπη και την προσοχή της για να τον τιμωρήσει.

7. Νιώθει ότι ο σύντροφος της δεν εκτιμά καθόλου όσα κάνει γι' αυτόν.

8. Νιώθει πικραμένη επειδή του προσφέρει πολύ περισσότεροι απ' όσα αξίζει.

9. Νιώθει παραμελημένη, απομονωμένη και ανίσχυρη να αποκτήσει αυτά που χρειάζεται. Μπορεί επίσης να αρχίσει να αισθάνεται ότι δεν είναι ελκυστική, ότι είναι βαρετή και ότι δεν αξίζει την αγάπη του.

10. Νιώθει ότι μέχρι να θεραπευθεί εκείνος, δεν μπορεί να πάρει αυτά που χρειάζεται από τη σχέση τους.

11. Φοβάται ότι ο ένας από τους δυο τους έκανε κάτι στραβό.

12. Σκέφτεται ότι οί υπόλοιποι άντρες δεν είναι έτσι και λαχταρά έναν πιο ομιλητικό και ευαίσθητο άντρα.

Σ' όλα αυτά τα παραδείγματα, οί αντιδράσεις των γυναικών βασίζονται σε μια παρεξήγηση. Αν οί γυναίκες θέλουν να κάνουν τους άντρες να γυρίσουν κοντά τους, πρέπει να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την αντρική ανάγκη για προσωπικό χρόνο και χώρο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουν τη δική τους ανάγκη για συζήτηση. Εκείνο που πρέπει όμως να κάνουν, είναι να διακρίνουν τη στιγμή που είναι κατάλληλη για συζήτηση.

Γιατί οί άντρες απομακρύνονται

Όταν μια γυναίκα μάθει να παραμερίζει προσωρινά την ανάγκη της για προσωπική επικοινωνία και να αφήνει χρόνο στο σύντροφο της για να προσαρμοστεί στην ατμόσφαιρα του σπιτιού ύστερα από μια μέρα στη δουλειά, τότε κι εκείνος χαλαρώνει και νιώθει να πλημμυρίζει από αγάπη για κείνη. Καθώς εξοικειώνεται με την υποστήριξη που του προσφέρει, αρχίζει να την περιμένει με ανυπομονησία. Στο σημείο αυτό, η σκέψη και μόνο ότι θα γυρίσει στο σπίτι του τον απελευθερώνει από το καθημερινό του άγχος. Όσο περισσότερο του προσφέρεται αυτή η στήριξη, τόσο λιγότερο χρειάζεται να απομακρυνθεί από τη σύντροφο του.

Οί γυναίκες όμως που δεν εφαρμόζουν τη νέα αυτή τεχνική, άθελα τους εμποδίζουν τους άντρες τους να μεταβούν ομαλά από το περιβάλλον της δουλειάς στο περιβάλλον του σπιτιού. Αν απαιτούν από αυτόν να προσφέρει περισσότερα πράγματα, ή αν δε σέβονται τον προσωπικό του χρόνο, εκείνος δε θα μπορέσει να χαλαρώσει και να αφοσιωθεί στη σχέση. Κι αν αυτό συνεχιστεί για καιρό, στο τέλος ο άντρας μπορεί να αποξενωθεί εντελώς από τη σύντροφο του. Μπορεί ακόμη και να πιστέψει ότι δεν την αγαπάει πια.

Όταν οί άντρες γυρίζουν στο σπίτι και βρίσκουν μια σύντροφο γεμάτη απαιτήσεις, ενστικτωδώς απομακρύνονται από εκείνη.

Όσο πιο πολύ πιέζονται οί άντρες να συζητήσουν ή να ασχοληθούν με τη σχέση τους, τόσο περισσότερο θέλουν να απομακρυνθούν για να χαλαρώσουν. Οί άντρες μπορούν να ξεχάσουν τις απαιτήσεις της δουλειάς τους, μόνο όταν δεν αισθάνονται πίεση από τη σύντροφο τους.

Αντίθετα, όταν οί άντρες επιστρέφουν στο σπίτι τους και βρίσκουν μια σύντροφο που δεν είναι απαιτητική, αισθάνονται ότι έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να χαλαρώσουν. Τότε μπορούν αυτομάτως να εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του σπιτιού και να της προσφέρουν την αγάπη που της αξίζει.

Χιλιάδες, στην κυριολεξία, γυναίκες που εφάρμοσαν στις σχέσεις τους νέους τρόπους συμπεριφοράς , αναφέρουν ότι η συνειδητοποίηση μόνο και μόνο αυτού του στοιχείου άλλαξε με μαγικό τρόπο τη σχέση τους.

Όταν ο άντρας δεν πιέζεται να δώσει περισσότερα, τότε αυτομάτως νιώθει την επιθυμία να το κάνει

Όταν οι άντρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες

Όταν μια γυναίκα είναι αναστατωμένη, οί άντρες νομίζουν ότι αυτό που χρειάζεται για να συνέλθει είναι να μείνει μόνη της, ακριβώς όπως κάνουν κι αυτοί. Έτσι θα την αγνοήσουν και θα της προσφέρουν τον προσωπικό χώρο και χρόνο, που οί ίδιοι θα χρειάζονταν σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Αυτό όμως είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν.

Ακόμη κι όταν οί άντρες ρωτούν τις συντρόφους τους τι πραγματικά χρειάζονται, μπορεί να παρεξηγήσουν την απάντηση τους. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Ο άνδρας ρωτά τη γυναίκα , «Τι συμβαίνει; Φαίνεσαι αναστατωμένη».

«Δε συμβαίνει τίποτα», απαντά εκείνη. Αυτό που πραγματικά εννοεί είναι «Δε συμβαίνει τίποτα, εκτός αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για μένα. Αν ενδιαφέρεσαι, θα συνεχίσεις να μου κάνεις ερωτήσεις μέχρι να σου απαντήσω».

«Καλά τότε», λέει ο άνδρας και φεύγει. Από μέσα του σκέφτεται, «Δεν πειράζει που δε θες να το συζητήσεις. Καταλαβαίνω ότι θέλεις να μείνεις μόνη σου. Θα σε βοηθήσω κάνοντας σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το χειριστείς μόνη σου».

Ο άνδρας μένει με την εντύπωση ότι βοήθησε τη σύντροφο του και δεν του περνά από το μυαλό ότι απέτυχε παταγωδώς. Οί περισσότεροι άντρες σκέφτονται με τέτοιο τρόπο , αλλά όλες οί γυναίκες θα καταλάβαιναν ότι όταν η γυναίκα του έλεγε «Δε συμβαίνει τίποτα», αυτό που επεδίωκε ήταν να τραβήξει το ενδιαφέρον του άνδρα της , για να της κάνει κι άλλες ερωτήσεις. Όταν οί γυναίκες λένε, «Δε συμβαίνει τίποτα», συνήθως κάτι συμβαίνει και γι' αυτό αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν σε κάποιον που ενδιαφέρεται και νοιάζεται για κείνες. Στην πραγματικότητα, επιθυμούν να τους κάνει ο σύντροφος τους τις ερωτήσεις που θα τις βοηθήσουν να ανοίξουν την καρδιά τους και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους.

Ας δούμε μερικές συνηθισμένες περιπτώσεις, στις οποίες οί άντρες παρεξηγούν τις προθέσεις των γυναικών.

Εκείνος ρωτάει: «Θέλεις να μιλήσουμε για κάτι;»

Εκείνη απαντάει, «Όχι», αλλά εκείνο που εννοεί είναι «Ναι, και αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά, θα κάνεις κι άλλες ερωτήσεις».

Εκείνος ρωτάει: «Θέλεις βοήθεια;»

Εκείνη απαντάει, «Όχι, τα καταφέρνω και μόνη μου», αλλά εκείνο που εννοεί είναι, «Ναι, κι αν θες πραγματικά να με βοηθήσεις, πρόσεξε τι κάνω και κάνε το κι εσύ».

Εκείνος ρωτάει: «Έκανα τίποτα κακό;»

Εκείνη απαντάει, «Όχι», αλλά εκείνο που πραγματικά εννοεί είναι, «Ναι, κι αν θέλεις πραγματικά να διορθώσεις τα πράγματα, ρώτησε με για να μάθεις τι έκανες».

Εκείνος ρωτάει: «Είναι όλα εντάξει;»

Εκείνη απαντάει, «Ναι», αλλά εκείνο που εννοεί είναι, «Όχι, κι αν θες πραγματικά να μάθεις, θα μου κάνεις κι άλλες ερωτήσεις, για να ανακαλύψεις τι με στενοχώρησε».

Στα παραπάνω παραδείγματα, οί γυναίκες δοκιμάζουν τους άντρες τους, για να δουν αν μπορούν να τους εμπιστευθούν και να μιλήσουν για τα συναισθήματα τους. Αν εκείνοι καταλάβουν το κρυφό μήνυμα των απαντήσεων τους, οί γυναίκες αισθάνονται ότι πράγματι μπορούν να τους εμπιστευθούν και ότι θα βρουν στο πρόσωπο τους τη βοήθεια που αναζητούν.

Δυστυχώς, σ'αυτές τις περιπτώσεις, λίγοι άντρες ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Οί περισσότεροι απλώς αφήνουν μόνες τις συντρόφους τους, πιστεύοντας ακράδαντα ότι μ'αυτόν τον τρόπο τις βοηθούν.

Όταν οί γυναίκες μιλούν για τα συναισθήματα τους.

Αφού έχει νιώσει παραμελημένη για αρκετό καιρό μια γυναίκα, όταν τελικά μιλήσει για τα συναισθήματα της, διατρέχει και πάλι τον κίνδυνο να παρεξηγήσει ο σύντροφος της τα λεγόμενα της. Συχνά θα ερμηνεύσει λανθασμένα τα παράπονα της, υποθέτοντας ότι αυτό που του ζητά είναι να συντηρεί καλύτερα την οικογένεια κι όχι ότι θέλει περισσότερη προσοχή και φροντίδα όταν βρίσκεται στο σπίτι της. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Εκείνη παραπονιέται:

1. Όταν παραπονιέται για το σπίτι, αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να μοιραστεί μαζί του την απογοήτευση της.

2. Όταν παραπονιέται για τη δουλειά της, θέλει απλώς να μοιραστεί με το σύντροφο της τα προβλήματα της ημέρας της.

3. Όταν παραπονιέται για τις δουλειές του σπιτιού, θέλει απλώς να εκφράσει την κούραση της και να ζητήσει τη βοήθεια του, αν μπορεί να της τη δώσει.

4. Όταν παραπονιέται για τον καιρό ή για άλλα προβλήματα, στα οποία δεν υπάρχει λύση, θέλει απλώς λίγη συμπαράσταση για όσα πέρασε.

5. Όταν παραπονιέται για τις πολλές ώρες εργασίας του συντρόφου της, στην πραγματικότητα θέλει να του πει ότι της λείπει κι ότι θα ήθελε να περνούσαν περισσότερη ώρα μαζί.

Εκείνος παρεξηγεί τα λεγόμενα της και νομίζει:

1. Νομίζει ότι για να είναι ευτυχισμένη πρέπει να κερδίζει περισσότερα χρήματα και να της αγοράσει ένα μεγαλύτερο σπίτι.

2. Νομίζει ότι πρέπει να βγάλει περισσότερα χρήματα, ώστε εκείνη να μη χρειάζεται να δουλεύει κι ότι μόνο τότε θα γίνει ευτυχισμένη.

3. Νομίζει ότι είτε πρέπει να της βρει μια υπηρέτρια ή πρέπει να κάνει ο ίδιος την υπηρέτρια. προκειμένου να γίνει εκείνη ευτυχισμένη.

4. Μέσα του αρχίζει να αισθάνεται ότι πρέπει να κερδίζει περισσότερα χρήματα, για να μετακομίσουν σε κάποιο μέρος με καλύτερο κλίμα, όπου θα είναι ευτυχισμένη.

5. Νομίζει ότι πρέπει να βγάλει περισσότερα χρήματα, ώστε να μην χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά και τότε εκείνη θα είναι ευτυχισμένη,

Σε κάθε περίπτωση που οί γυναίκες είναι στενοχωρημένες, οί άντρες πιστεύουν ενστικτωδώς ότι πρέπει να δουλέψουν περισσότερο, για να γίνουν καλύτεροι προμηθευτές τροφής. Το ένστικτο αυτό για επαγγελματική επιτυχία τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τις συντρόφους τους. Όταν είναι επιτυχημένοι στη δουλειά τους ή όταν βάζουν τα δυνατά τους για να λύσουν τα προβλήματα της συντρόφου τους και βλέπουν ότι παρ' όλα αυτά εκείνη εξακολουθεί να είναι δυστυχισμένη, αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση. Για να ξεπεράσουν λοιπόν την απογοήτευση τους, αρχίζουν να αποστασιοποιούνται και να μην ενδιαφέρονται πλέον για την ικανοποίηση και την ευτυχία της.

Γιατί οί άντρες δε δεσμεύονται

Το ίδιο ισχύει και για πολλούς μοναχικούς άντρες. Όταν δεν μπορούν να προσελκύσουν τη γυναίκα των ονείρων τους, πείθουν τον εαυτό τους, ότι αν είχαν περισσότερα χρήματα θα την είχαν αποκτήσει. Έτσι, αντί να καταλάβουν ότι χρειάζεται να μάθουν νέους τρόπους συμπεριφοράς στις σχέσεις, εστιάζουν όλη τους την προσοχή στην καριέρα τους.

Μερικοί άντρες παραιτούνται από την προοπτική του γάμου είτε επειδή θεωρούν ότι δε θα καταφέρουν ποτέ να βγάλουν πολλά χρήματα ή επειδή πιστεύουν ότι θα πρέπει να κάνουν πολλές θυσίες για να πετύχουν κάτι τέτοιο. Άλλοι πάλι, πιθανώς να έχουν βρει τη γυναίκα των ονείρων τους, αλλά διστάζουν να προχωρήσουν σε γάμο, γιατί πιστεύουν ότι δεν κερδίζουν αρκετά.

Αν και δεν έχουν όλοι οί άντρες την έμμονη ιδέα να βγάλουν πολλά χρήματα, θέλουν να νιώθουν σίγουροι ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ευτυχία της συντρόφου τους, πριν δεσμευθούν για γάμο. Οί νέες γνώσεις για τις σχέσεις βοηθούν τους άντρες να συνειδητοποιήσουν επίσης, ότι ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα κερδίζουν, είναι σε θέση να προσφέρουν στη σύντροφο τους τη συναισθηματική στήριξη που χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένη.

Γιατί οί άντρες πέφτουν με τα μούτρα στη δουλειά

Όταν οί άντρες σκέφτονται ότι η οικογένεια τους δεν είναι ευτυχισμένη, ενστικτωδώς επενδύουν ακόμη περισσότερη ενέργεια στον επαγγελματικό τομέα. Έτσι ασχολούνται τόσο πολύ με τη δουλειά τους, ώστε συχνά δε συνειδητοποιούν πόσες ώρες λείπουν από το σπίτι τους. Για κείνους ο χρόνος κυλά πολύ γρήγορα, για τη γυναίκα τους όμως που τους περιμένει στο σπίτι, ο χρόνος αυτός μοιάζει με αιωνιότητα. Δεν καταλαβαίνουν ότι στη σημερινή εποχή η παρουσία τους στο σπίτι είναι εξίσου σημαντική με την επαγγελματική τους επιτυχία.

Όσο μεγαλύτερο άγχος βιώνει ένας άντρας στη δουλειά του, τόσο περισσότερο συγκεντρώνεται στην επίλυση των επαγγελματικών του προβλημάτων. Τέτοιες στιγμές ο άντρας δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τα προβλήματα του και να στρέψει την προσοχή του στη σχέση του. Αντίθετα, η δουλειά μπορεί να τον απορροφήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε χωρίς να το ξέρει, να παραμελήσει εντελώς τη σύντροφο ή την οικογένεια του.

Οί άντρες που βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση, μοιάζουν σαν να κοιτάζουν μέσα από ένα τούνελ και να βλέπουν μόνο ό,τι εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους. Δε συνειδητοποιούν ότι λόγω της αποκλειστικής ενασχόλησης τους με την καριέρα τους, παραμελούν και αγνοούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ξεχνούν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους. Δε συνειδητοποιούν ότι έτσι διώχνουν μακριά τους τα πρόσωπα που αγαπούν.

Όταν οί άντρες αδιαφορούν για την οικογένεια τους

Όταν ένας άντρας απομακρύνεται από τη σύντροφο του και ασχολείται μόνο με τα επαγγελματικά του προβλήματα, είναι δύσκολο για τη γυναίκα του να δεχτεί ότι πρόκειται απλώς για μια ενστικτώδη αντίδραση. Η γυναίκα έχει την τάση να ερμηνεύει παρόμοιες αντιδράσεις σαν ηθελημένη ένδειξη ψυχρότητας και αδιαφορίας. Κι αυτό γιατί, το να ασχοληθεί μια γυναίκα αποκλειστικά με τα επαγγελματικά της θέματα και να αδιαφορήσει για την οικογένεια της, αποτελεί μια συνειδητή πράξη, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ότι πραγματικά δεν ενδιαφέρεται.

Αντίθετα, όταν ένας άντρας συγκεντρώνεται αποκλειστικά στην εργασία του, δε σημαίνει ότι αδιαφορεί για την οικογένεια του. Δεν έχει αποφασίσει συνειδητά να αμελήσει τα καθήκοντα του - απλώς τα ξεχνάει. Δεν αμελεί επίτηδες να πάρει την κόρη του από το σχολείο, αυτό είναι μια συνέπεια της μονομερούς του ενασχόλησης με τη δουλειά του. Δε σημαίνει ότι δε νοιάζεται πια για την οικογένεια του. Σημαίνει ότι ενώ νοιάζεται, δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το άγχος του.

Αυτή η τάση που έχουν οί άντρες, να ασχολούνται δηλαδή με ένα μόνο πράγμα και να ξεχνούν όλα τα υπόλοιπα, ευθύνεται και για το γεγονός ότι αναβάλλουν πράγματα που στην πραγματικότητα είναι πρόθυμοι να κάνουν. Πολλές φορές, οί γυναίκες τους ζητούν να κάνουν κάτι που, αν και πράγματι σκοπεύουν να το κάνουν, τελικά το ξεχνούν. Επειδή οί γυναίκες δύσκολα ξεχνούν, πιστεύουν λανθασμένα ότι ο σύντροφος τους προσπαθεί επίτηδες ν'αποφύγει τη δουλειά που του ανέθεσαν, με τη δικαιολογία ότι το ξέχασε.

Στους σημερινούς άντρες δεν αρκεί απλώς να σκοτώσουν το θήραμα τους και ύστερα να επιστρέψουν στο σπίτι τους για να γιορτάσουν το γεγονός, όπως έκαναν οί προγονοί τους. Η ζωή τους είναι πολύ πιο πολύπλοκη. Μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να κλείσουν μια συμφωνία - να σκοτώσουν δηλαδή ένα θήραμα. Όλο αυτό το διάστημα το μυαλό τους είναι απασχολημένο, καθώς σκέφτονται και ξανασκέφτονται και σχεδιάζουν πιθανές λύσεις στο πρόβλημα τους. Σκέφτονται όταν είναι στη δουλειά, στο σπίτι ή ακόμη και στον ύπνο τους. Μπορεί να θυμούνται κάθε λεπτομέρεια για την επίτευξη του επαγγελματικού τους στόχου, αλλά ξεχνούν να αγοράσουν το γάλα που τους ζήτησε η γυναίκα τους, όσες φορές κι αν τους το υπενθυμίσει.

Αλλάζοντας ταχύτητα - Από τη δουλειά στη σχέση

Η τάση των αντρών να απορροφούνται από τη δουλειά τους δε δυσκολεύει μόνο τη σχέση με τη σύντροφο τους, αλλά είναι επίσης αντιπαραγωγική και για τους ίδιους. Μέχρι να μάθουν οί άντρες να εφαρμόζουν τους νέους τρόπους συμπεριφοράς στις σχέσεις και να βοηθούν τις γυναίκες να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, κάθε φορά που η σύντροφος τους θα δείχνει αναστατωμένη ή ανικανοποίητη, εκείνοι θα έχουν την τάση να γυρίζουν τρέχοντας στη δουλειά τους και να της στερούν, μ'αυτή τους τη στάση, τη στήριξη που χρειάζεται.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους οί άντρες μπορούν να «αλλάξουν ταχύτητα» και να προσαρμοσθούν από τη δουλειά τους στη σχέση τους. Μέχρι ενός ορισμένου σημείου χρειάζονται ταυτόχρονα και οί τρεις.

1. Επιτυχία

Ο πρώτος τρόπος είναι η επιτυχία. Όταν οί άντρες φεύγοντας από τη δουλειά τους αισθάνονται επιτυχημένοι, θα ξεχάσουν ευκολότερα τα προβλήματα τους και θα στραφούν πρόθυμα στη σχέση με τη σύντροφο τους. Μια αποδοτική ημέρα στη δουλειά τους κάνει να αισθάνονται ότι το κυνήγι τελείωσε και ότι τώρα μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι και να χαλαρώσουν. Όταν όμως ο άντρας πιστεύει ότι δεν είναι τόσο επιτυχημένος όσο θα ήθελε ή όσο θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι, οί επόμενοι δύο τρόποι αποκτούν μεγαλύτερη ση μασιά.

2. Περισπασμός

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο περισπασμός της προσοχής τους. Για να ξεχάσουν τα προβλήματα της ημέρας, στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες ασχολίες πέρα από τη δουλειά τους. Κάθονται στον αγαπημένο τους «βράχο» και βλέπουν τηλεόραση, διαβάζουν εφημερίδα, ακούν μουσική, πηγαίνουν στον κινηματογράφο ή ασχολούνται με άλλες απλές δραστηριότητες, που δεν απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση.

Ένας άλλος πρακτικός τρόπος περισπασμού είναι η άθληση. Συγκεντρώνονται στην άσκηση του σώματος τους και κατορθώνουν έτσι να «αλλάξουν ταχύτητα». Αυτό μπορεί να γίνει με μια πολύ έντονη άσκηση ή με κάτι τόσο απλό όσο ένας περίπατος. Για να απελευθερώσουν το μυαλό τους από τα προβλήματα της δουλειάς τους, χρειάζονται μια νέα δραστηριότητα που θα τους απορροφήσει.

Οί άντρες ξεχνούν τα πραγματικά τους προβλήματα όταν ασχοληθούν με άλλα προβλήματα που επιλύονται εύκολα ή με προβλήματα που δεν είναι υπεύθυνοι για τη λύση τους. Παίζοντας κάποιο παιχνίδι, ψευτομαστορεύοντας, επευφημώντας την ομάδα τους, κάνοντας σπορ, ή παρακολουθώντας τις ειδήσεις, κατορθώνουν να μειώσουν το άγχος τους. Όταν με το μυαλό τους λύνουν τα παγκόσμια προβλήματα ή σχεδιάζουν την πορεία της ομάδας τους προς τη νίκη, αισθάνονται γεμάτοι αυτοπεποίθηση και ικανοί να λύσουν και τα δικά τους πραγματικά προβλήματα.

Αν δεν απασχολείται με κάποιο χόμπι ο άντρας, ίσως να μην καταφέρει να εκτονώσει τη φόρτιση και το στρες της δουλειάς του.

Η ενασχόληση με ένα αγαπημένο χόμπι τους βοηθά να ξεχάσουν τα αληθινά και πιεστικά τους προβλήματα.

Τα χόμπι, ακόμη κι αν φαίνονται τετριμμένα, είναι μια σημαντική παράμετρος, γιατί χωρίς αυτά είναι πιθανό οί άντρες να μην κατορθώσουν να ξεφύγουν από την ατμόσφαιρα της δουλειάς τους και να εξακολουθήσουν να αισθάνονται μεγάλη πίεση και στο σπίτι.

Αυτή η τεχνική μείωσης του άγχους είναι ιδανική για τους άντρες και χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να αναπτυχθεί. Το να ενθαρρύνουμε ή να περιμένουμε από τους άντρες να μιλήσουν για τα προβλήματα τους, να δείξουν δηλαδή τη θηλυκή τους πλευρά, είναι πολλές φορές αντίθετο προς τη φύση τους. Σε μερικές περιπτώσεις, το να συζητήσουν τις δυσκολίες της δουλειάς τους πριν προλάβουν να χαλαρώσουν, μπορεί να αυξήσει το στρες και να τους κάνει να αισθανθούν ακόμη περισσότερο αγχωμένοι, καθώς θα απορροφηθούν πάλι από την ατμόσφαιρα του εργασιακού τους χώρου, με τις απογοητεύσεις, τις αποτυχίες και τις στενοχώριες του.

Οί άντρες χρειάζεται πρώτα να χαλαρώσουν και μετά θα μπορέσουν να ασχοληθούν με τη σχέση τους. Η τήρηση αυτής της σειράς είναι πολύ σημαντική. Πρώτα πρέπει να ξεχάσουν τα προβλήματα τους και μετά να νιώσουν ότι έχουν να προσφέρουν κάτι θετικό. Τότε μόνο θα θυμηθούν, ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή τους - η σύζυγος και η οικογένεια τους ή η επιθυμία τους να αποκτήσουν οικογένεια. Η συνειδητοποίηση του τι είναι πραγματικά σημαντικό, τους βοηθά να ξαναγεμίσουν τις μπαταρίες τους.

3. Εκτίμηση

Ένας τρίτος τρόπος για μια επιτυχή μετάβαση από το περιβάλλον της δουλειάς στο περιβάλλον του σπιτιού, είναι η προσδοκία των αντρών, ότι η σύντροφος τους θα τους προσφέρει τη συναισθηματική στήριξη που τόσο χρειάζονται. Οί άντρες αναζητούν την αγάπη και την αποδοχή της συντρόφου τους. Η προσδοκία και μόνο αυτής της στήριξης τους κάνει να αισθάνονται επιτυχημένοι, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά τους.

Και μόνο η σκέψη ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, σε μια σύντροφο που τους αγαπά, τους αρκεί για να ξεχάσουν τα άγχη και τα προβλήματα τους. Ακόμη κι αν έχουν ανάγκη να μείνουν μόνοι, θα το κάνουν για μικρότερο διάστημα, αν ξέρουν ότι μια τρυφερή σύντροφος τους περιμένει.

Αντίθετα, αν οί άντρες γνωρίζουν ότι θα γυρίσουν στο σπίτι τους, σε μια δυσαρεστημένη σύντροφο, τείνουν να ασχολούνται ακόμη περισσότερο με την καριέρα τους και δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να αποτινάξουν το άγχος της δουλειάς.

Ένας νέος ρόλος


Αν μάθουν να λειτουργούν μέσα στα πλαίσια των νέων τους ρόλων, τόσο οί άντρες όσο και οί γυναίκες θα μπορέσουν να στηρίξουν αποτελεσματικά τους συντρόφους τους.

Όταν οί άντρες επιστρέφουν στο σπίτι μετά τη δουλειά, μπορούν να μάθουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της συντρόφου τους - μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και εκπαίδευση στην ικανότητα επικοινωνίας. Αυτή η πορεία μπορεί να συντομευτεί, αν η σύντροφος τους θελήσει να τους βοηθήσει - αυτό όμως είναι κάτι που προϋποθέτει και τη δική της εκπαίδευση.

Για να κατανοήσουν ευκολότερα οί γυναίκες το γεγονός ότι οί άντρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοιχτούν σε μια σχέση, μπορούν να κάνουν τη σύγκριση με τη δική τους ανάγκη για χρόνο σε έναν άλλον τομέα. Για παράδειγμα, προκειμένου να απολαύσουν το σεξ ύστερα από μια μέρα γεμάτη πίεση και άγχος, οί περισσότερες γυναίκες χρειάζονται χρόνο, προσοχή, συζήτηση και τρυφερότητα από τους άντρες.

Αντίστοιχα, ακριβώς όπως οί γυναίκες δυσκολεύονται να απολαύσουν το σεξ ύστερα από μια κουραστική ημέρα, οί άντρες δυσκολεύονται να ανοίξουν την ψυχή τους στη σύντροφο τους, όταν επιστρέφουν από τη δουλειά. Σ' αυτή την περίπτωση είναι οί άντρες αυτοί που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και τρυφερότητα για να μπορέσουν να προσαρμοσθούν από το χώρο της δουλειάς στο χώρο του σπιτιού.

Αν οί γυναίκες κατανοήσουν την ανάγκη του άντρα να παραμερίζει τα προβλήματα της ημέρας, θα μπορούν ευκολότερα να τον συγχωρήσουν και να τον αποδεχθούν και θα τον εκτιμούν περισσότερο. Κι όταν ο άντρας τους επιζητά την απομόνωση, δε θα θίγονται προσωπικά. Αυτή η συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με τη γνώση των νέων τρόπων συμπεριφοράς και επικοινωνίας στις σχέσεις, θα δώσει στις γυναίκες νέες δυνάμεις, όχι μόνο για να αποκτήσουν αυτό που χρειάζονται, αλλά και για να βοηθήσουν τον άντρα τους να αποτινάξει το άγχος του και να τους ανοίξει την καρδιά του.

Αντίστοιχα, όταν οί άντρες κατανοήσουν τις γυναίκες, θα μπορούν να τους προσφέρουν συναισθηματική στήριξη και όχι μόνο πρακτικές λύσεις στα προβλήματα τους. Οί άντρες μπορούν να γίνουν πολύ καλοί ακροατές, όταν νιώσουν ότι οί γυναίκες τους δεν απαιτούν να τους προσφέρουν περισσότερα. Αν μάθουν αυτόν το νέο τρόπο επικοινωνίας, οί άντρες θα συνειδητοποιήσουν, ότι χωρίς να αλλοιώσουν την προσωπικότητα τους ή να χρειαστεί να κάνουν περισσότερα, μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στις συντρόφους τους.

Η συναισθηματική αναστροφή των ρόλων

Όταν ένας άντρας δίνει στη σύντροφο του το μήνυμα ότι δε θέλει να της μιλήσει για τα προβλήματα του, εκείνη πρέπει να το σεβαστεί και να τον αφήσει μόνο του. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει όταν μια γυναίκα δίνει το μήνυμα ότι δε θέλει να μιλήσει στο σύντροφο της. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο άντρας, αντί να πτοηθεί, πρέπει να επιμείνει, γιατί αυτό που πραγματικά χρειάζεται η σύντροφος του, είναι να της δείξει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του.

Συχνά, οί γυναίκες δεν ξέρουν πώς να μεταπηδήσουν από την αντρική πλευρά του εαυτού τους - που κυριαρχεί όταν δουλεύουν στη γυναικεία που κυριαρχεί μέσα στο σπίτι. Μερικές φορές, αν και χρειάζονται να μιλήσουν με κάποιον, δεν το συνειδητοποιούν ούτε οί ίδιες. Εξάλλου οί μητέρες μας και οί πατέρες μας δεν αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις κι έτσι δε μας δίδαξαν πώς πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε εμείς.

Όταν οί γυναίκες εκδηλώνουν περισσότερο την αντρική τους πλευρά και παραμερίζουν τη γυναικεία, έχουμε μια συναισθηματική αναστροφή ρόλων. Τότε οί γυναίκες αρχίζουν να λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές της αντρικής τους πλευράς και όχι της γυναικείας. Αν και οί σύγχρονες γυναίκες μπορούν εύκολα να απαριθμήσουν μια σειρά από προβλήματα και αδικίες, που σχετίζονται τόσο με το επάγγελμα τους, όσο και με τη σχέση τους, η βασική πηγή της δυσαρέσκειας τους είναι συχνά αυτή ακριβώς η συναισθηματική αναστροφή των ρόλων.

Για να ευτυχήσουν οί γυναίκες μέσα σε μια σχέση, πρέπει να ανακτήσουν την ισορροπία ανάμεσα στην αντρική και τη γυναικεία τους πλευρά. Οί άντρες και οί γυναίκες πρέπει να συνεργασθούν, για να βοηθήσουν τη σύγχρονη γυναίκα να ξαναέλθει σε επαφή με τη βαθύτερη, γυναικεία φύση της.

Ο νέος ρόλος του σύγχρονου άντρα απαιτεί από εκείνον να βοηθήσει τη σύντροφο του να ξαναβρεί το θηλυκό της εαυτό υστέρα από μια κοπιαστική μέρα στη δουλειά.

Τα προβλήματα της συναισθηματικής αναστροφής των ρόλων

Το άγχος της καθημερινής εναλλαγής ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό στοιχείο της προσωπικότητας της σύγχρονης γυναίκας έχει μια τρομακτική επίδραση πάνω στη σχέση του ζευγαριού. Όπως μια μπάλα που κυλά στην κατηφόρα αυξάνει ολοένα την ταχύτητα της, έτσι και οί γυναίκες θα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην απογοήτευση, αν δεν υπάρξει μια δραστική παρέμβαση για την καταπολέμηση αυτού του άγχους. Αν οί άντρες δεν κατανοήσουν αυτό το σημείο, όλες τους οί προσπάθειες να λύσουν τα προβλήματα της σχέσης τους δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Όταν έχει συμβεί συναισθηματική αναστροφή των ρόλων, οί γυναίκες, εκφράζοντας περισσότερο την αντρική τους πλευρά, έχουν την τάση να προσπαθούν να λύσουν άμεσα τα διάφορα προβλήματα. Δεν τους αρκεί να κάνουν απλώς ό,τι περνά από το χέρι τους και μετά να χαλαρώνουν συζητώντας για όσα δεν πρόλαβαν να κάνουν. Αντίθετα, αισθάνονται μια πιεστική ανάγκη να λύσουν όλα τα άλυτα προβλήματα πριν ξεκουραστούν.

Στις περιπτώσεις που η γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη να επιλύνει προβλήματα, ο σύντροφος της μπορεί να τη βοηθήσει ακούγοντας την.

Γιατί οί γυναίκες χρειάζονται περισσότερη κουβέντα

Όταν η γυναίκα δεν αισθάνεται την άνεση μέσα στη σχέση της να εκφράσει ελευθέρα τα συναισθήματα και τις σκέψεις της, τότε χάνει σταδιακά την επαφή της με το θηλυκό στοιχείο της προσωπικότητας της. Έτσι , δε βρίσκεται πια σε αρμονία με τον εαυτό της και δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένη. Το χειρότερο δε είναι , πως κινδυνεύει να μην αναγνωρίζει πια ούτε η ίδια τις ανάγκες της . Το μονό που νιώθει είναι ότι κάτι της λείπει και συνήθως θεωρεί υπεύθυνο γι' αυτό τον άντρα.

Όσο περισσότερο αποξενώνονται οί γυναίκες από τη θηλυκή τους πλευρά, τόσο λιγότερο δέχονται τη στήριξη που τους προσφέρει ο σύντροφος τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι και οί άντρες, με τη σειρά τους, αισθάνονται απογοήτευση επειδή νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τη σύντροφο τους και να αλλάξουν την κατάσταση.

Οί σημερινές γυναίκες αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον άγχος, καθώς αφήνουν το σπίτι τους για να δουλέψουν. Γι' αυτό χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη από το σύντροφο τους. Όταν γυρίζουν στο σπίτι έχουν ανάγκη να κουβεντιάσουν μαζί του. Επιζητούν τη σιγουριά ότι μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα και ανοιχτά και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, έστω και αν φαίνονται παράλογα ή ασύνδετα. Έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι κάποιος νοιάζεται για κείνες και τις καταλαβαίνει.

Οί άντρες πρέπει να καταλάβουν ότι όταν οί γυναίκες μιλούν, το κάνουν για να ξαλαφρώσουν από τα καθημερινά τους βάρη. Εκείνο που ζητούν δεν είναι λύσεις, αλλά συμπάθεια και κατανόηση.

Να τι συμβαίνει όταν οί άντρες προσπαθούν να «λύσουν» τα προβλήματα των γυναικών:

Η ανατομία μιας παρεξήγησης:

1. Εκείνη παραπονιέται, «Δεν ακούς τι σου λέω» ή «Δεν καταλαβαίνεις».

2. Εκείνος απαντά ότι την άκουσε πολύ προσεκτικά -απόδειξη ότι της πρότεινε μια τόσο καλή λύση.

3. Εκείνη επιμένει ότι δεν την ακούει πραγματικά και ότι δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα της.

4. Εκείνος αρχίζει να νιώθει απογοήτευση και προσπαθεί να της αποδείξει ότι η λύση που της προτείνει είναι η σωστή.

5. Αρχίζουν να μαλώνουν.

Ο άντρας νομίζει ότι του καταλογίζει πως δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα ή ότι η λύση που προτείνει είναι λανθασμένη. Το μήνυμα που θέλει όμως να μεταδώσει η γυναίκα στο παραπάνω παράδειγμα, είναι ότι ο σύντροφος της δεν της προσφέρει την κατανόηση και τη συναισθηματική στήριξη που τόσο έχει ανάγκη. Όταν λέει «Δεν καταλαβαίνεις» εννοεί «Δεν καταλαβαίνεις τι θέλω από σένα. θέλω μόνο να καθίσεις και να με ακούσεις με συμπάθεια και κατανόηση».

Οί άντρες δε γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν απέναντι σε μια αγχωμένη γυναίκα, γιατί ποτέ δεν είδαν τον πατέρα τους να αντιμετωπίζει μια παρόμοια κατάσταση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οί μητέρες μας καλλιεργούσαν τη θηλυκή πλευρά του εαυτού τους, μέσω της επικοινωνίας τους με άλλες γυναίκες. Οί γυναίκες της δικής μας γενιάς ωστόσο, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Όταν μιλάνε, πρέπει να μη φλυαρούν και να μπαίνουν κατευθείαν στο θέμα. Πιέζονται να φερθούν σαν άντρες.

Ένας κωμικός έθεσε το πρόβλημα ως εξής: Ο Θεός έδωσε στις γυναίκες κατά μέσον όρο έξι χιλιάδες λέξεις την ημέρα και στους άντρες δυο χιλιάδες λέξεις. Συνήθως, στο τέλος μιας εργάσιμης μέρας, έχουν ξοδέψει και οί δυο τους τις δύο χιλιάδες. Όταν η γυναίκα γυρίζει στο σπίτι, εξακολουθεί να έχει τέσσερις χιλιάδες λέξεις απόθεμα. Έτσι, εκείνη θέλει να μιλήσει, αλλά ο σύντροφος της έχει ήδη ξοδέψει τα αποθέματα του και δεν έχει τίποτα να πει.

Αν και αυτός είναι ένας χιουμοριστικός τρόπος για να δει κανείς το θέμα, το πρόβλημα είναι απολύτως πραγματικό και σοβαρό.

Η έλλειψη επικοινωνίας στις σχέσεις είναι η βασική αιτία που κάνει τις σύγχρονες γυναίκες να αισθάνονται συχνά ανικανοποίητες και δυστυχισμένες.

Χιλιάδες στην κυριολεξία σχέσεις βελτιώθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη, όταν οί άντρες συνειδητοποίησαν την ανάγκη των γυναικών τους να τις ασκούσουν με συμπάθεια.

Να θυμόμαστε ότι όταν οί άντρες συζητούν για προβλήματα, ψάχνουν συνήθως για λύσεις . Τις περισσότερες όμως φορές, όταν οί άντρες προσπαθούν να ξεκουραστούν ύστερα από μια κουραστική μέρα, δε θέλουν να συζητήσουν. Τη χαλάρωση και την ηρεμία που επιτυγχάνουν οί άντρες μέσα από τη σιωπή, οί γυναίκες την επιτυγχάνουν μέσα από την κουβέντα.

Με απλά λόγια, οι άντρες πρέπει να θυμούνται ότι όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει η σύντροφος τους, το σημαντικότερο είναι να βρει κάποιον για να την ακούσει χωρίς να της προτείνει λύσεις.

Οί γυναίκες πρέπει να θυμούνται πως όταν οί άντρες δεν τις ακούν, αυτό συμβαίνει επειδή δεν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι για κείνες να νιώθουν ότι κάποιος τις ακούει με συμπάθεια.

Οί άντρες πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός, ότι ο σύγχρονος χώρος εργασίας απογυμνώνει τη γυναίκα από τα θηλυκά χαρακτηριστικά της και δεν την αφήνει να βρει την ευτυχία. Τότε μόνο θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να την ακούσουν. Οί άντρες φυσικά και θέλουν να κάνουν τις γυναίκες τους ευτυχισμένες, αλλά μέχρι τώρα δεν ήξεραν πώς.

Οί άντρες αντέχουν ευκολότερα την έλλειψη θηλυκών αξιών στο χώρο της δουλειάς, γιατί επί χιλιετηρίδες ήξεραν ότι θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στη γυναίκα τους και θα βρουν την προσωπική τους ισορροπία. Αλλά οί γυναίκες δύσκολα βρίσκουν τη δική τους ισορροπία, γιατί στη δουλειά επικρατεί η αντρική νοοτροπία και όταν επιστρέφουν στο σπίτι δεν τους περιμένει κανείς για να μιλήσουν.

Δεν είναι μόνο οί άντρες που δε γνωρίζουν τον τρόπο να στηρίξουν τις συντρόφους τους, είναι κι εκείνες που δε γνωρίζουν με ποιον τρόπο πρέπει να το ζητήσουν. Οί γυναίκες είτε περιμένουν από τους άντρες να διαβάσουν τη σκέψη τους και να μαντέψουν τις ανάγκες τους ή αφήνουν τις ανάγκες τους να συσσωρευτούν, μέχρι να αρχίσουν να αισθάνονται πραγματική πικρία και απογοήτευση, οπότε στη συνέχεια απαιτούν από τον άντρα να κάνει περισσότερα. Φυσικά, καμιά από τις δύο προσεγγίσεις δεν είναι αποτελεσματική.

Γιατί δεν αρέσει στις γυναίκες να ζητούν

Οί γυναίκες ζητούν περισσότερα πράγματα από τη σχέση τους, ακόμη κι αν δε γνωρίζουν τι ακριβώς θέλουν. Στην εποχή των γονιών μας, αν ο άντρας αγαπούσε μια γυναίκα, της προσέφερε ό,τι ήθελε, χωρίς καν εκείνη να του το ζητήσει.

Αυτό συνέβαινε, επειδή αυτό που ζητούσε η γυναίκα ήταν αυτό που της είχε πει η μητέρα της ότι μπορούσε να περιμένει και ακριβώς αυτό που ο άντρας είχε μάθει να δίνει, εκπαιδευμένος από το δικό του πατέρα. Οί άντρες είχαν απλώς μάθει από τους πατεράδες τους πώς να συντηρήσουν τη δική τους οικογένεια. Δε χρειαζόταν να τους διδάξει τίποτα η γυναίκα τους. Απλώς οί άντρες προσπαθούσαν να γίνουν ολοένα και καλύτεροι σ' αυτόν το ρόλο. Δεν τους ζητούσε κανείς να γίνουν οικιακοί βοηθοί, ούτε ζητούσε κανείς από τις γυναίκες να βρίσκονται κάτω από συνεχή πίεση και άγχος.

Όταν οί άντρες ευαισθητοποιούνται

Σύμφωνα με τις παλιές συνήθειες, όταν οί άντρες αγαπούσαν τη σύντροφο τους, δούλευαν όλη την ημέρα για να της εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αγαθά και ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να την προστατέψουν. Αυτό ήταν και το πολυτιμότερο δώρο που της έκαναν. Οί άντρες δε βασίζονταν στη σύντροφο τους για να τους πει τι θα κάνουν. Αν την αγαπούσαν, δραστηριοποιούνταν από μόνοι τους για να της προσφέρουν ό,τι χρειαζόταν. Αυτά τα εσωτερικά κίνητρα και η ευαισθητοποίηση των αντρών εξέφραζαν και το μέγεθος της αγάπης τους.

Τώρα οί γυναίκες ζητούν πράγματα, που δεν είχαν ζητηθεί ποτέ από τους πατέρες μας. Σήμερα, εάν μια γυναίκα θέλει ένα νέο τρόπο στήριξης από το σύντροφο της, οφείλει να του εξηγήσει η ίδια τις ανάγκες της και να του ζητήσει με ευχάριστο τρόπο αυτό που χρειάζεται.

Δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες να ζητήσουν κάτι από το σύντροφο τους. Εάν χρειασθεί να το κάνουν, τότε αισθάνονται ότι εκείνος δεν τις αγαπά. Εξάλλου, δεν έχουν πολλές παραστάσεις από γυναίκες που ζήτησαν αυτό που ήθελαν και τελικά το πήραν. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει τα ζευγάρια, πρώτα να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ τους και μετά να αρχίσουν να ζητούν ο ένας από τον άλλον αυτό που χρειάζονται . Όταν υπάρχει καλή επικοινωνία και ο άντρας κατανοεί τα συναισθήματα της συντρόφου του, αυτομάτως αντιμετωπίζει καλύτερα και τα προβλήματα της και αργά αλλά σταθερά θα της προσφέρει περισσότερη στήριξη. Γενικά, όταν ένας άντρας κατανοεί πραγματικά ένα πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, επιδιώκει με όλη του τη δύναμη να βρει τη λύση του.

Για αιώνες, η ένδειξη ότι ένας άντρας αγαπούσε τη γυναίκα του, ήταν ότι εκείνη δε χρειαζόταν ποτέ να ζητήσει τίποτα. Τώρα, όταν μια γυναίκα έχει την αίσθηση ότι ο σύντροφος της δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, αισθάνεται ταπεινωμένη και πληγώνεται η αυτοεκτίμηση της. Καταλήγει να αισθάνεται ότι δεν αξίζει την αγάπη του.

Αντίστοιχα, όταν ένας άντρας νιώθει ότι η σύντροφος του είναι υπερβολικά απαιτητική, μπορεί να μην πληγώνεται η αυτοπεποίθηση του, αλλά οπωσδήποτε δεν έχει καμιά διάθεση να της προσφέρει περισσότερα. Έτσι, όταν επιστρέφει από τη δουλειά, κλείνεται στον εαυτό του, γίνεται ιδιαίτερα νωχελικός και παραμελεί τη γυναίκα του.

Να ζητάς ή να μη ζητάς;

Παλιά, τον τροχό που έτριζε, τον λάδωναν. Σήμερα τον αντικαθιστούν. Πού σταματά η επίκληση για βοήθεια και πού αρχίζει η γκρίνια; Οί άντρες αντιπαθούν τη γκρίνια και οί γυναίκες δε θέλουν να γκρινιάζουν. Αν όμως οί γυναίκες δεν ξέρουν τον τρόπο να κάνουν τον άντρα τους να τις ακούσει, έχουν μόνο δυο εναλλακτικές δυνατότητες. Είτε να υποταχθούν στη μοίρα τους και να ικανοποιούνται με ό,τι τους προσφέρει εκείνος ή να του γκρινιάζουν και να απαιτούν περισσότερα.

Καμιά από τις δυο αυτές λύσεις δεν είναι αποτελεσματική. Για να πάρει μια γυναίκα την αγάπη και τη στήριξη που χρειάζεται, πρέπει να εστιάσει την προσπάθεια της σ' αυτό που είναι πιο ουσιαστικό. Πρέπει πρώτα να ζητήσει από το σύντροφο της να την ακούσει και μόνο αφού εκείνος έχει αρχίσει να κατανοεί καλύτερα τα συναισθήματα της, να του ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη και βοήθεια.

Για να διατηρηθεί η αγάπη σε μια σχέση, οί γυναίκες πρέπει να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους με τρόπο κατανοητό και λειτουργικό και για τους δύο συντρόφους.

Δεν προτείνεται βέβαια στις γυναίκες να μην εκφράζονται, εάν όμως θέλουν να τις ακούν και να τις σέβονται οί άντρες τους, πρέπει να υιοθετήσουν νέους τρόπους προσέγγισης.

Τι να περιμένουμε

Οί άντρες θα δεχτούν να προσφέρουν περισσότερα στις συντρόφους τους, αν εκείνες τους προσεγγίσουν με τον κατάλληλο τρόπο. Μετά από μερικούς μήνες καλής ψυχικής επικοινωνίας - χωρίς παράλληλα να προβάλλονται απαιτήσεις - και με λίγη αγάπη και αναγνώριση όσων προσφέρει ήδη, κάθε άντρας θα είναι έτοιμος και πρόθυμος να κάνει περισσότερα για τη γυναίκα της ζωής του. Ωστόσο η αντίληψη των δύο φύλων γι' αυτό το «περισσότερα» διαφέρει ριζικά.

Οί άντρες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στη σχέση μόνο σταδιακά και σε μικρές δόσεις.

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από έναν άντρα να αρχίσει ξαφνικά να κάνει τις μισές δουλειές του σπιτιού, ενώ μέχρι τώρα έκανε πολύ λιγότερες. Επίσης, εάν είναι εσωστρεφής άνθρωπος, δεν μπορούμε να περιμένουμε να αρχίσει ξαφνικά να ανοίγεται και να εκφράζει ελεύθερα τα συναισθήματα του.

Εξίσου μη ρεαλιστικό είναι να περιμένουν οί άντρες να τους καλωσορίζει η γυναίκα με το χαμόγελο μετά τη δουλειά και να νιώθει ευτυχισμένη και χαλαρή δίπλα τους, ύστερα από μια δική της ημέρα σκληρής δουλειάς. Αυτές οί μη ρεαλιστικές προσδοκίες προκαλούν πικρία και αποξένωση στα ζευγάρια.

Τόσο οί άντρες όσο και οί γυναίκες μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά αυτό δε γίνεται μέσα σε μια μέρα. Όπως μια επιχείρηση χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση και εφαρμογή της κατάλληλης στρατηγικής για να επιτύχει, έτσι και οί ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται υπομονή, επιμονή και υιοθέτηση νέων ρόλων και από τα δύο φύλα.

Αν οί γυναίκες αποδεχτούν το γεγονός, ότι μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν τη στήριξη που χρειάζονται, χωρίς γκρίνιες και παράπονα, θα πάψουν να αρνούνται να εκφράσουν την αγάπη και την αναγνώριση που χρειάζεται ο σύντροφος τους.

Φυσικά, η σύγχρονη γυναίκα έχει την ευθύνη να εκφράσει τις ανάγκες της κατά τρόπο που να μπορούν να ικανοποιηθούν. Δεν πρέπει να περιμένει από το σύντροφο της να μαντέψει τι χρειάζεται η ίδια, αλλά με υπομονή και επιμονή να αναγνωρίζει όσα εκείνος προσφέρει ήδη και σταδιακά να ζητά περισσότερα.
Πηγή: Ψυχίατρο Α.Κοτανίδη
27
Ψυχαγωγία / Οι δουλειές που έκανε ο Άι Βασίλης πριν γίνει… Άι Βασίλης
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 21 Νοέμβριος 2020, 07:45:02 πμ »

Πόσες δουλειές αλλάζει ένας άνθρωπος στη διάρκεια της ζωής του; Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας μέσος άνθρωπος αλλάζει κατά μέσο όρο δώδεκα δουλειές στην καριέρα του. Έτσι και ο Άι Βασίλης έκανε πολλές και διαφορετικές δουλειές πριν γίνει ο γνωστός και αγαπημένος σε όλους μας Άι Βασίλης. Ένα παραμύθι διαφορετικό από τα άλλα… Ένα παραμύθι που πριν ξεκινήσεις να το διαβάζεις, πρέπει πρώτα να διαβάσεις το βιογραφικό του συγγραφέα και της εικονογράφου. Εκεί κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό!

    Συγγραφέας: Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
    ISBN: 978-618-5453-75-6
    Αρ. σελίδων: 40
    Είδος: Παιδικό
    Έτος έκδοσης: 2020
    Εξώφυλλο: Σκληρό
    Διαστάσεις: 23 x 23

Οσοι θελετε να διαβασετε το πολυ ομορφο αυτο βιβλιο μπορειτε να το παραγγειλετε στη παρακατω διευθυνση απο τις Εκδοσεις Υδροπλανο
https://www.ydroplanobooks.gr/product/oi-douleies-pou-ekane-o-ai-vasilis/?fbclid=IwAR3QwQPMW1uTCwmi1i5mSpLY78GmxhkSibDHc6_MemmwlDBby9_ExqQEP6s
28
Υγεία - Ψυχολογία / Ο τέλειος μπαμπάς
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 16 Νοέμβριος 2020, 07:48:28 μμ »

H άφιξη ενός μωρού προκαλεί ευτυχία, ενθουσιασμό αλλά και ανησυχία. Η ανασφάλεια, οι φόβοι αλλά και η ανησυχία για τις νέες ευθύνες του γονιού είναι φυσιολογικές αντιδράσεις και εάν μερικές φορές αισθάνεστε χαμένος και ανάξιος γονιός, μπορείτε να παρηγορηθείτε από το γεγονός ότι εκατομμύρια νέοι πατεράδες αισθάνθηκαν ακριβώς το ίδιο και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Διαβάστε τον οδηγό babybaby.gr για τον νέο πατέρα και ελπίζουμε η καθοδήγηση μας στο νέο ρόλο σας να βοηθήσει να αντεπεξέλθετε επιτυχώς, χωρίς άγχος!

Πώς να γίνετε ο τέλειος νέος μπαμπάς

Τώρα που είστε μπαμπάς, όλοι περιμένουν από σας να αρχίσετε να συμπεριφέρεται σαν πατέρας! Μερικά μαθήματα πατρότητας μπορεί να βοηθήσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχετε πάντα αυτήν την επιλογή. Όλα μαθαίνονται στην πράξη. Την ημέρα που θα γεννηθεί το μωρό σας, ετοιμαστείτε να ξεκινήσετε ένα θαυμάσιο και μακρύ ταξίδι ανακαλύψεων. Αυτό που επίσης θα ανακαλύψετε είναι πόσο δύσκολο θα είναι αυτό το ταξίδι…. Και πόσο υπέροχο συνάμα!

Κουρασμένος και εκνευρισμένος;

«Σε έναν μακρινό σύμπαν, οι άνθρωποι κοιμούνται όλη τη νύχτα και χουζουρεύουν στο κρεβάτι όλο το πρωί. Το ξέρω αυτό, επειδή ήμουν μέλος αυτής της φυλής. Και έπειτα έγινα γονέας!» Εάν η σύντροφος σας επέλεξε να θηλάσει, ίσως περιμένατε ότι δεν θα μοιράζεστε τις βραδινές αϋπνίες του νεογέννητου μωρού σας. Πόσο λάθος κάνετε!

 Όταν ένα μωρό κλαίει, το ακούν και οι δύο γονείς. Κλαίνε όταν πεινάνε, όταν ζεσταίνονται, όταν κρυώνουν, όταν χρειάζονται αλλαγή ή μια αγκαλιά. Πιθανότατα ήδη βρεθήκατε να τριγυρίζετε απελπισμένα στο υπνοδωμάτιο σας στις τέσσερις το πρωί με το αγγελούδι σας αγκαλιά, να κραυγάζει και να ξεσηκώνει όλο το σπίτι! Όπως με όλες τις πτυχές της πατρότητας, το κλειδί είναι υπομονή. Απεριόριστη υπομονή!

Φροντίδα και ασφάλεια

Σίγουρα κρατήσατε πολύ το νεογέννητο μωρό σας τις πρώτες ημέρες… όχι για να μπορέσει να σας συνηθίσει, αλλά για να μπορέσετε εσείς να το συνηθίσετε. Σαν άντρας, είναι εύκολο να αισθανθεί κανείς άχρηστος με ένα νεογέννητο μωρό. Οι άντρες δεν είναι όπως οι γυναίκες που έχουν πλαστεί για το θηλασμό. Αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι κάνετε την οικογένεια σας να νιώθει προστατευμένοι. Ένα πρωτόγονο ένστικτο που θα σας κάνει να αισθανθείτε πραγματικός άντρας, σωστός πάτερ φαμίλιας! Και η αλήθεια είναι, ότι ο γονιός αισθάνεστε ασφαλής, αισθάνεται και το μωρό σας παρόμοια.

Στην αρχή θα αισθανθείτε αδέξιος και ανίδεος να σηκώσετε το παιδί σας σε περίπτωση που του σπάσετε κατά λάθος κάποιο πόδι ή κάποιο μικροσκοπικό βραχίονα. Προσθέστε την αϋπνία στο μίγμα αυτό και είναι εύκολο να δείτε γιατί μερικοί άντρες λυγίζουν. Αλλά να ξέρετε ότι το μωρό σας εξαρτάται από σας, και αισθάνεται άπειρη ασφάλεια στην αγκαλιά σας…

Εσείς θα μείνετε μέσα;

Ίσως στην αρχή φοβάστε να βγείτε από το σπίτι μαζί με το μωρό σας, δίχως την σύντροφο σας. Το να περάσετε απέναντι στο δρόμο ενδεχομένως πάρει επικές διαστάσεις, μια βόλτα στην αγορά μπορεί να κάνει το ταξίδι του Neil Armstrong στο φεγγάρι να φαίνεται πανεύκολο και η ημερήσια εκδρομή στην παραλία να μοιάζει με περιπέτεια του Indiana Jones.

Μην ανησυχείτε: η αρχή είναι δύσκολη αλλά στην πορεία θα το συνηθίσετε. Εξάλλου, τα χαλασμένα πεζοδρόμια, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα σε διαβάσεις και τα λεωφορεία, με ένα καροτσάκι στο ένα χέρι και το μωρό στο άλλο θα σας κρατά σε καλύτερη φόρμα από το να σηκώνετε βάρη στο γυμναστήριο. Ίσως στο τέλος να σας αρέσει τόσο η έξοδος με το μωρό σας, που να θελήσετε να σταματήσετε το γυμναστήριο τελείως!

«Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος να μάθεις είναι να βγεις έξω και να προσπαθήσεις. Επίσης θα πάρετε μια ιδέα για το πόσο φοβισμένο μπορεί να είναι το παιδί σας. Για φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν εάν είχατε μόλις βγει από το ασφαλέστερο μέρος που έχετε ποτέ διανοηθεί σε έναν κόσμο όπου ο καθένας είναι δέκα φορές μεγαλύτερος σας και κανένας δεν μιλάει τη γλώσσα σας.

Τώρα πια, δεν μπορώ να φανταστώ τι με τρόμαζε τόσο πολύ στην αρχή. Όσα περισσότερα κάνω με το μωρό μου, τόσο περισσότερο αισθάνομαι ότι ξέρω τι κάνω και ότι η εμπιστοσύνη του σε μένα αυξάνεται. Με εμπιστεύεται! Μερικές φόρες νομίζω ότι με συμπαθεί! Το καλύτερο από όλα όμως είναι όταν δεν σταματά το κλάμα έως ότου το πάρει ο μπαμπάς του αγκαλιά (εγώ δηλαδή!)».

Η αξία της αγάπης

Οι δαπάνες της φροντίδας ενός νεογέννητου (και των παιδιών γενικότερα), είναι αρκετή για να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Εντούτοις, όταν η κρίσιμη στιγμή φτάνει και μια νέα μητέρα αποφασίζει να μην επιστρέψει στην εργασία της, η οικογένεια με ένα πλέον εισόδημα μόνο και τις αυξανόμενες οικονομικές απαιτήσεις του παιδιού ενδεχομένως συναντήσει πολλές δυσκολίες. Για αυτό, προετοιμαστείτε για το αναμενόμενο: φροντίστε να αποταμιεύσετε όσο περισσότερα μπορείτε και βρείτε τρόπους να ξοδεύετε λιγότερα σε πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Μείνετε ψύχραιμος

Μπορεί να αισθάνεστε μια αίσθηση πανικού όταν ο μαιευτήρας, οι μαίες και οι νοσοκόμοι εξαφανίζονται και σας αφήνουν κυριολεκτικά μόνο με το μωρό. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει κατόπιν, όταν πάρετε το μωράκι σας σπίτι. Ναι, το μωρό σας ξυπνά συχνότερα, φωνάζει δυνατότερα, και έχει συνεχώς έναν περίεργο λόξυγκα μετά το θηλασμό. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να μείνετε ψύχραιμος, να πάρετε μια βαθιά ανάσα, και να υπενθυμίσετε στη σύντροφο σας τι καλή δουλειά έχει κάνει μέχρι τώρα.

Ρώτα να μάθεις

Κρατήστε έναν κατάλογο με τα βασικά νούμερα τηλεφώνων δίπλα σας, έτσι ώστε όταν τρομάξετε να μπορέσετε γρήγορα να επικοινωνήσετε με το πιο κατάλληλο πρόσωπο και να ζητήσετε συμβουλή.

Ψωνίστε, ψωνίστε, ψωνίστε

Γεμίστε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με άφθονα τρόφιμα για γρήγορα, υγιή και εύκολα γεύματα. Πολύ συχνά θα υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε σε μια ημέρα, που ούτε εσείς ούτε η σύντροφος σας θα έχετε χρόνο για μαγείρεμα. Η άλλη επιλογή είναι να έχετε κοντά σας το τηλέφωνο του ψητοπωλείου της γειτονιάς σας!

Επίσης ανακαλύψτε που είναι ο διάδρομος με τα μωρουδιακά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε εάν χρειαστεί να πεταχτείτε στα γρήγορα για πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες, και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, να ξέρετε ακριβώς που θα τα βρείτε.

Είστε ο προστάτης του σπιτιού

Θα ανακαλύψετε ότι είστε πολύ δημοφιλής κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών που η σύντροφος σας επιστρέψει σπίτι με το νεογέννητο μωρό σας. Θα μάθετε γρήγορα ότι δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη έλξη από ένα νεογέννητο μωρό, αφού φίλοι, οικογένεια και γείτονες θα έρχονται για να δουν την νέα φατσούλα.
Ενώ είναι πάντα ωραίο να είστε σε ζήτηση, οι πολλές επισκέψεις και ο πολύς κόσμος που πηγαινοέρχονται μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα εξαντλητικό για τον οργανισμό του νέου γονιού. Να είστε έτοιμος να απομακρύνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους εάν η σύντροφος σας, το μωρό κι εσείς αισθάνεστε εξουθενωμένοι.

Μπορείτε ακόμη και να επιβάλετε τις δικές σας ώρες επισκεπτηρίου εάν θέλετε, έτσι ώστε να είναι σαφές ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι μια συγκεκριμένη ώρα.

Ελέγχετε τακτικά το τηλέφωνο σας

Το τηλέφωνο σας είναι πιθανό να χτυπάει συνεχώς από φίλους και συγγενείς για να σας συγχαρούν και να ακούσουν όλα τα νέα σχετικά με το μωρό σας. Εάν το ακατάπαυστο χτύπημα αρχίζει να σας κουράζει, ηχογραφήστε ένα ευχάριστο μήνυμα στο τηλεφωνητή σας που να περιλαμβάνει την πρόσφατη ανάπτυξη του μωρού σας. Μπορείτε να τους καλέσετε εσείς όταν έχετε χρόνο.

Περιποιηθείτε την σύντροφο σας

Περιποιηθείτε τη σύντροφο σας με ένα χαλαρωτικό μπάνιο, κάντε της λίγο μασάζ στους ώμους και την πλάτη, μαγειρέψτε τα αγαπημένα της φαγητά, και φέρτε της κάποιο φρούτο και δροσερό νερό ενώ θηλάζει. Μια νέα μητέρα είναι κουρασμένη και υπερβολικά συγκινημένη και χρειάζεται και την δική σας βοήθεια και στήριξη αυτή την περίοδο της ζωής σας. Θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας πολύ και σίγουρα θα έρθετε πιο κοντά από πότε, θα ωφελήσει και θα δυναμώσει τη σχέση σας.

Συζητήστε και ακούστε

Να μιλάτε στο μωρό και τη σύντροφο σας εξίσου, να είστε ειλικρινής για το πώς η πατρότητα σας έχει κάνει να αισθάνεστε, πως σας άλλαξε και να είστε ειλικρινής και τρυφερός. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να κρατήσετε για τον εαυτό σας τα όμορφα συναισθήματα που μια τέτοια εμπειρία σας έχει προκαλέσει. Σε αντάλλαγμα, πρέπει να την ακούσετε κι εσείς, και καταλάβετε ότι μπορεί να αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένη και χαρούμενη ταυτόχρονα, και ότι αυτό που χρειάζεται από σας είναι αγάπη και υποστήριξη.

Από το www.babybaby.gr
29
Υγεία - Ψυχολογία / Αν ένα παιδί....
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 16 Νοέμβριος 2020, 07:44:50 μμ »

• Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική....μαθαίνει να κατακρίνει.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα...μαθαίνει να καυγαδίζει.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ειρωνεία...μαθαίνει να είναι ντροπαλό.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα σε κατανόηση...μαθαίνει να είναι υπομονετικό.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στην ενθάρρυνση...μαθαίνει να έχει εμπιστοσύνη.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στον έπαινο...μαθαίνει να εκτιμά.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στη δικαιοσύνη...μαθαίνει να είναι δίκαιο.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα σε ασφάλεια...μαθαίνει να πιστεύει.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα στην επιδοκιμασία...μαθαίνει να έχει αυτοεκτίμηση.
• Αν ένα παιδί ζει μέσα σε παραδοχή και φιλία...μαθαίνει να βρίσκει την αγάπη μέσα στον κόσμο.

Είμαι βέβαιος πως πολλοί από εμάς ,αν μελετήσουμε προσεκτικά τους υποθετικούς λόγους του κειμένου θα καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και την συμπεριφορά μας. Ιδιαίτερα, αν ανατρέξουμε στα παιδικά μας χρόνια και διαπιστώσουμε πως εάν κάποια ή αρκετά από τα ‘αν’ του κειμένου δεν ήταν παρόντα, θα αποφεύγαμε κάποιες αρνητικές τους συνέπειες στην προσωπικότητα μας.

Όσοι είναι γονείς μικρών παιδιών έχουν καιρό για διορθωτικές αλλαγές. Φτάνει να το θελήσουν....
30
Μακεδονία / Απ: ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
« Τελευταίο μήνυμα από AndreasHW στις 29 Οκτώβριος 2020, 12:22:44 μμ »
Εχεις δικιο  :)
Σελίδες: 1 2 [3] 4 5 ... 10