Αποστολέας Θέμα: Η κοιλάδα του Κομψάτου / Περιοχή Ροδόπης  (Αναγνώστηκε 999 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Η κοιλάδα του Κομψάτου / Περιοχή Ροδόπης
« στις: 30 Μάιος 2012, 08:03:34 μμ »

Ο ποταμός Κομψάτος, ένα από τα πιο σημαντικά ποτάμια της ελληνικής Θράκης, διασχίζει το νομό Ξάνθης μέσα από τα πομακοχώρια και ένα τμήμα του νομού Ροδόπης. Οι φυσικές ομορφιές του παραμένουν άγνωστες σε πολλούς. Η κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου ο οποίος καταλήγει στη λίμνη Βιστωνίδα, ξεκινά από την ορεινή περιοχή του νομού Ξάνθης κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και φτάνει στα νότια ως τη Διαλαμπή. Eδώ συναντούμε 128 είδη πουλιών, ανάμεσα στα οποία πολλά είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Αναπαραγόμενα είδη είναι ο Μαυροπελαργός, ο Ασπροπάρης, το Όρνιο, ο Φιδαετός, το Σαΐνι, η Αετογερακίνα, ο Κραυγαετός, ο Χρυσαετός και ο Βασιλαετός. Επίσης, 19 είδη πτηνών περιλαμβάνονται στο "κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας" από τα οποία 6 κινδυνεύουν με εξαφάνιση, 7 είναι τρωτά και 4 σπάνια. Τριάντα πέντε είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας για τα πουλιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (79/409). Ο υγρότοπος αυτός είτε μπορεί να θεωρηθεί ως ενιαία οικολογική μονάδα με τη Βιστονίδα ή ακόμη και από μόνος του έχει μεγάλη οικολογική αξία για την Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και ειδών της άγριας ζωής, όπως επίσης και οι αξιόλογοι πληθυσμοί πτηνών που απαντούν εδώ. Πολυάριθμα είδη πτηνών έχουν, σε εθνικό επίπεδο, την κυρίως εξάπλωσή τους στην περιοχή. Επιπλέον, στους υγροτόπους αυτούς αναπαράγεται ο συνολικός ελληνικός και ευρωπαϊκός πληθυσμός άλλων ειδών πουλιών. Αν δεν έχετε περιπλανηθεί στις όχθες του θα άξιζε να τον προσεγγίσετε άμεσα.


Ανάμεσα στον Ίασμο και τον Πολύανθο, 500 μ. περίπου βόρεια από τη σημερινή γέφυρα της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Κομοτηνής μέσω Ιάσμου, σώζεται το λιθόκτιστο γεφύρι στην έξοδο του ποταμού Κομψάτου από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, στη θρακική πεδιάδα.

Στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετές θέσεις με προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες με κύρια το βυζαντινό κάστρο του Πολυάνθου και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική ανάμεσα στο χωριό Πολύανθο και τη γέφυρα. Το γεφύρι ήταν τρίτοξο με δυο μεσόβαθρα και δυο ακρόβαθρα και κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή. Σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο. Το μεσαίο τόξο ελαφρώς υπερυψωμένο ήταν το μεγαλύτερο. Έχει άνοιγμα 21,80 μ. και ύψος 12 μ. Το ανατολικό έχει άνοιγμα 17 μ. Στα δυο μεσόβαθρα υπάρχουν ανακουφιστικά ανοίγματα με επίπεδη βάση και τοξωτή οροφή. Είναι κτισμένο με πλακαρές πέτρες», σημειώνει η αρχαιολόγος Σταυρούλα Δαδάκη. Πάντως θεωρείται έργο ηπειρωτών μαστόρων και χρονολογείται στον 17ο - 18ο αι.
Πανέμορφο όλες τις εποχές.
Η επίσκεψη στον χώρο όλες τις εποχές έχει την δική της αξία και γοητεία σε όποιον βρεθεί εκεί. Οι μαίανδροι του ποταμού, οι αμουδερές όχθες, οι πέτρινοι βράχοι που τον ζώνουν σαν ένα φυσικό σκηνικό, τα σπάνια πουλιά που βλέπει κανείς, η βλάστηση με πολλά αρωματικά φυτά και βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη δημιουργούν συνειρμούς και συναισθήματα που σε κάνουν να νοιώθεις υπέροχα.« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απρίλιος 2015, 03:49:48 μμ από AndreasHW »