Αποστολέας Θέμα: Το δάσος της Δαδιάς / Έβρος  (Αναγνώστηκε 1096 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Το δάσος της Δαδιάς / Έβρος
« στις: 30 Μάιος 2012, 08:01:23 μμ »

Στο μέσον του νομού Έβρου βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας μας. Το Δάσος της Δαδιάς, που από το 1980 προστατεύεται με την πρωτοβουλία της κοινότητας Δαδιάς, του Δασαρχείου Σουφλίου και του WWF Eλλάδος, ανήκει πλέον στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. H συνολική έκταση του δάσους, φτάνει τα 351.700 στρέμματα, ενώ ο πυρήνας της προστατευόμενης ζώνης αγγίζει τα 72.900 στρέμματα. H σημαντικότερη ιδιαιτερότητα της Δαδιάς έγκειται στο ότι ενώ αποτελείται από χαμηλά βουνά, βρίσκεται σε υψηλή γεωγραφικά θέση. Γι' αυτό και η βλάστησή του ποικίλλει, με τον κύριο όγκο να καλύπτεται από πευκοδάση, αλλά και με έντονη την παρουσία διάφορων συστάδων. Σε άλλα σημεία του πάλι μπορεί να βρείτε αρκετά εκτεταμένα ξέφωτα, αλλά και επιβλητικούς βραχώδεις όγκους και ποταμάκια με συστάδες από πλατάνια και σκλήθρα στις όχθες τους.


Αν τύχει να βρεθείτε στη Δαδιά την άνοιξη, θα σας εντυπωσιάσουν τα πολύχρωμα «χαλιά» του δάσους που τα συνθέτουν διάφορα σπάνια φυτά. Όλα τα παραπάνω βεβαίως «ζωγραφίζουν» ένα εξαιρετικό τοπίο. Όμως δεν χρωστά σ΄ αυτό κυρίως τη φήμη της. H πρώτη κίνηση για την προστασία της Δαδιάς, που τελικά κατέληξε στην ανακήρυξη του πάρκου σε επίσημα προστατευόμενη ζώνη, είχε να κάνει με τον πληθυσμό των σπάνιων αρπακτικών πουλιών που φωλιάζουν στα δέντρα της. O μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο φιδαετός, το όρνιο και ο τσίφτης, είναι μερικά μόνο από τα σπανιότατα είδη αρπακτικών που θα συναντήσετε στη Δαδιά και που πλέον, απαντώνται σε ελάχιστα άλλα μέρη της Ευρώπης.
Την πιο καλή λύση για ενημέρωση και παραμονή κοντά στο Δάσος της Δαδιάς αποτελεί το Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς, μια Δημοτική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε για αυτόν ακριβώς τον σκοπό την οποία διαχειρίζεται σήμερα ο Δήμος Σουφλίου. Το Οικοτουριστικό Κέντρο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Σουφλίου.


Μετά την ενημέρωση οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το δάσος και το Παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών. 
Αλλά και για αυτούς που αγαπούν την πεζοπορία υπάρχουν δύο μονοπάτια για το Παρατηρητήριο μέσα από το δάσος με συνολική διάρκεια 2-3 ώρες πεζοπορίας και παρατήρησης.  Επίσης, δύο μονοπάτια οδηγούν στην κορυφή Γκίμπρενα (520 μ.) στη οποία σώζονται ερείπια Βυζαντινού κάστρου και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την καταπληκτική θέα προς το Βιότοπο καθώς και τα πετάγματα των αρπακτικών πουλιών από πολύ κοντά. Η Διάρκεια της πεζοπορίας και της παρατήρησης στη Γκίμπρενα είναι περίπου 4 ώρες.Πηγή: διάφορες ιστοσελίδες
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απρίλιος 2015, 03:50:57 μμ από AndreasHW »