Αποστολέας Θέμα: Το Δέλτα του Έβρου  (Αναγνώστηκε 1043 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Lady

  • Αρθρογράφος
  • ***
  • Μηνύματα: 156
Το Δέλτα του Έβρου
« στις: 30 Μάιος 2012, 07:59:12 μμ »

Ο ποταμός Έβρος, είναι ο μεγαλύτερος της Βαλκανικής μετά τον Δούναβη. Ξεκινώντας από τις βόρειες πλευρές της βουλγαρικής Ρίλας, διασχίζει και ποτίζει τον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Ρωμυλίας, για να καταλήξει στο Θρακικό Πέλαγος ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, διανύοντας μια διαδρομή 515 χλμ. Φτάνοντας στη θάλασσα, μεταφέρει καθημερινά με το ρεύμα του, τεράστιους όγκους υλικών, που εναποθέτει στις εκβολές του. Υπολογίζεται πως τα υλικά αυτά (χώματα, άμμος, λάσπη, κορμοί δέντρων), που φτάνουν τους 170.000 τόνους το χρόνο, επεκτείνουν την ξηρά προς τη θάλασσα και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του ποταμού, αναγκάζοντάς τον να εκβάλλει έτσι με πολλά σκέλη στη θάλασσα.


Ο χώρος του Δέλτα με τα πολλά σκέλη του ποταμού, τις λίμνες, τις λιμνοθάλασσες και τις νησίδες που δημιουργούνται και την άφθονη βλάστηση, είναι ένας από τους λίγους υγροτόπους της πατρίδας μας, που διασώθηκε και έχει μεγάλη αξία. Η έκταση της δελταϊκής πεδιάδας ανέρχεται σε 188.000 στρέμματα, από τα οποία τα 150.000 στρέμματα ανήκουν στην Ελλάδα. Απ' αυτά, τα 100.000 στρέμματα αποτελούν την έκταση, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Σύμβασης Ραμσάρ ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας.


Σε 350 ανέρχονται τα φυτικά είδη που διαμορφώνουν τη φυτική βλάστηση του Δέλτα του Έβρου. Από κοντά και ο ζωικός κόσμος, βρίσκει εδώ ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση και τον πολλαπλασιασμό του.
Στο Δέλτα Έβρου έχουν επισημανθεί 46 είδη ψαριών, 7 είδη από αμφίβια, 21 είδη από ερπετά και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών (βίδρες, αγριόγατες, κουνάβια, νυφίτσες ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγόγυροι, σκίουροι, νυχτερίδες κ.ά.), ενώ ένας τεράστιος αριθμός πουλιών, χρησιμοποιεί το Δέλτα είτε για μόνιμη διαμονή είτε για καταφύγιο τους χειμερινούς μήνες είτε για χώρο ανάπαυσης κατά τη μετακίνησή τους από τη Βόρεια Ευρώπη στην Αφρική.Η μοναδική ομορφιά και η ποικιλότητα που προσφέρει το Δέλτα του Έβρου και η γύρω περιοχή όλες τις εποχές του χρόνου, θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη που θα θελήσει να το γνωρίσει ή να το σπουδάσει.


Οι χειμερινοί μήνες είναι κατεξοχήν μήνες των υδροβίων πουλιών. Αρκετές χιλιάδες από αυτά ξεχειμωνιάζουν στο Δέλτα καθώς στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας ο χειμώνας είναι εξαιρετικά δριμύς. Σε μία περιήγηση κατά το μήκος των κεντρικών αναχωμάτων που οδηγούν στα αντλιοστάσια και το δασικό φυλάκιο ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα βουτηχτάρια, τους κορμοράνους, τις λαγγόνες, τους Αργυροτσικνιάδες και τιυς Σταχτοτσικνιάδες, τους γλάρους και τα αρπακτικά. Πλησιάζοντας τις λιμνοθάλασσες Δράνα, Λακί και Παλούκια θα αντικρίσει κοπάδια από όλα σχεδόν τα είδη πάπιας όπως Σφυριχτάρια, Ψαλίδες, Σαρσέλλες, Πρασινοκέφαλες, Καπακλήδες, Κιρκίρια κ.α.


Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, Μάρτιο και Απρίλιο, καθώς και κατά τους Φθινοπωρινούς, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όταν γίνεται η μετανάστευση των πουλιών, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει ένα μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ειδών, από τα οποία μερικά είναι αρκετά σπάνια.


Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος είναι μήνες αναπαραγωγής και όσα πουλιά δεν έχουν μεταναστεύσει βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένα στις φωλιές τους , σε αθέατα σημεία, για να αρχίσει η αναπαραγωγική διαδικασία. Αυτή την εποχή θα παρατηρηθεί και ο Στρειδοφάγος, ο Κοκκινοσκέλης , ο Πορφυροτσικνιάς, και ο Κρυπτοτσικνιάς.


Στους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η αναπαραγωγή των πουλιών έχει ολοκληρωθεί. Επειδή τα νερά αρχίζουν να ελαττώνονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας , λιγοστεύουν και οι βιότοποι των πουλιών. Λίγο αργότερα αρχίζει η φθινοπωρινή μετανάστευση. Αυτή την εποχή θα παρατηρηθεί και μεγάλος αριθμός πελαργών που αποτελεί μοναδικό θέαμα, καθώς συγκεντρώνονται στο δέλτα για το μακρινό ταξίδι.

Πηγή: διάφορες ιστοσελίδες
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απρίλιος 2015, 03:52:10 μμ από AndreasHW »