Οι ομορφιές της Ελλάδας μας > Θεσσαλία

ΒΥΖΙΤΣΑ - ένα παραδοσιακό Πηλιορείτικο χωριό

(1/1)

Lady:

Η Βυζίτσα είναι ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός και είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους οικισμούς της Ελλάδας, με πολλά ανακαινισμένα αρχοντικά, πυκνό δίκτυο από καλντερίμια που διασχίζουν το χωριό, εκκλησίες σε ένα άριστο φυσικό περιβάλλον και μια απεριόριστη θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο.

Βρίσκεται σε απόσταση 30 περίπου χιλιόμετρων από το Βόλο, ανάμεσα στα χωριά Πινακάτες και Μηλιές και σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Θα δείτε

Παλιά ανακαινισμένα τρίπατα αρχοντικά, λιθόκτιστες κρήνες με σκαλιστά μάρμαρα, καλοδιατηρημένα καλντερίμια που οδηγούν σε κάθε γωνιά του χωριού. Δίπλα στην κρήνη που βρίσκεται πάνω στον ασφαλτόδρομο, σε κεντρικό σημείο, θα βρείτε ένα πολύ κατατοπιστικό χάρτη με όλες τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες του χωριού.


Επισκεφθείτε
Την κεντρική πλατεία με τα ψηλά πλατάνια και τη λιθόκτιστη κρήνη.
Την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Κτίστηκε το 1789.
Την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που κτίστηκε το 1725.
Το εκκλησάκι του Aθωνα.

Δραστηριότητες
Βόλτα στα καλντερίμια του χωριού αλλά και προς το βουνό πάνω απο το χωριό.
Από τη Βυζίτσα μπορείτε να ακολουθήσετε πολλές πεζοπορικές διαδρομές. Δοκιμάστε το μονοπάτι που ξεκινά από τη Βυζίτσα και καταλήγει στο σιδηροδρομικό σταθμό του «Μουτζούρη» στις Μηλιές. Είναι μιά σύντομη και εύκολη διαδρομή. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδρομή ξεκινά από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή. Περνά από τους καταρράκτες, τον οικισμό Αργυραίικα και καταλήγει στα Καλά Νερά.
Η θέση της Βυζίτσας προσφέρεται ακόμα για εκδρομές με το αυτοκίνητο προς όλο το Πήλιο.


Για κολύμπι, επισκεφθείτε τα κοντινά Καλά Νερά αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου.
Διασκεδάστε στα πανηγύρια των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου και της Παναγίας στις 15 Αυγούστου. Στο πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου γίνεται διανομή της παραδοσιακής φάβας σε όλους τους επισκέπτες.
Θα βρείτε, τέλος, καφενεία, μπαρ και εστιατόρια για να δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα και το ντόπιο κρασί και τσίπουρο.


Μονοπάτι από Βυζίτσα προς Μηλιές

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση