Οι ομορφιές της Ελλάδας μας > Θεσσαλία

Σκόπελος

(1/1)

Lady:

Αν έπρεπε να περιγράψουμε τη Σκόπελο με μία φράση αυτή θα ήταν: Δάσος μέσα στη θάλασσα. Με πράσινο που καλύπτει σχεδόν το 80% της έκτασής της, η Σκόπελος δεν είναι μόνο ένα από τα ομορφότερα νησιά των Βορείων Σποράδων αλλά και το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Είναι, όμως, και πολλά άλλα..
Έχει χαρακτηριστεί ως το «πράσινο και γαλάζιο νησί» από το Διεθνή Οργανισμό Βιοπολιτικής για την εκτεταμένη του δασοκάλυψη (άνω του 67%) με παρθένα πυκνά πευκοδάση και τα καταγάλανα νερά που το περιβάλλουν.
Η Σκόπελος βρίσκεται ανατολικά του Πηλίου και βορείως της Εύβοιας, με δαντελωτές ακτογραμμές και πλούσια θαλασσινή περίμετρο μήκους 67 χλμ. Η πόλη της με 4.000 κατοίκους είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός από το 1978.


Η Χώρα, χτισμένη στο Βορρά σε μια κλειστή αγκαλιά, είναι μια πανέμορφη μικρή πολιτεία με στενά πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και ασβεστωμένα σπίτια με κεραμίδι να ανεβαίνουν μέχρι τους 3 λόφους και το Κάστρο. Οι Σκοπελίτες μετά από δεκαετίες προσκόλλησης στα σκούρα καφέ πορτοπαράθυρα και τους τόνους του καφέ μέχρι το μπεζ, σήμερα κάνουν δειλά ανοίγματα στα πράσινα, γαλάζια και κόκκινα χρώματα! Ίσως τους επηρέασε η ανθισμένη πολύχρωμη μπουκαμβίλια που παραδοσιακά υπάρχει πίσω από κάθε αυλή.

Στο νησί υπάρχουν τρία όμορφα χωριά, η Γλώσσα (1.300 κάτ.) με επίνειο το Λουτράκι, το Κλήμα (50 κατ.) και το Έληος (350 κατ.).

Γλώσσα - Λουτράκι
Το δεύτερο σε πληθυσμό χωριό του νησιού, κτισμένο στα 250 μ. από τη θάλασσα σε πλαγιά πνιγμένη από πεύκα, οπωροφόρα, ρεματιές και τόσα πολλά πλατάνια που παλιά ονομαζόταν «η Πλατάνα»!

Παλιό Κλήμα
Γραφικό χωριό κοντά στη Γλώσσα που αντικρίζει τη Σκιάθο και τη Β. Εύβοια. Έχει δύο μαχαλάδες, το Επάνω και το Κάτω Κλήμα, που, όπως λένε οι Κληματιανοί, χτίστηκε το 1700 περίπου.

Έληος
Σε πανέμορφη τοποθεσία αυτό το χωριό, ακριβώς κάτω από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη, γεμάτο πεύκα. Δίπλα του η παραλία του Χόβολου, με τις μοναδικές και υπέροχες αποχρώσεις των νερών της.

Τι να δω

• Τα Σεντούκια, περιοχή με τους λαξευτούς τάφους και με μοναδική θέα του νησιού και της γειτονικής Αλοννήσου. Πας από το χωριό Έληος σε απόσταση 5 χλμ., με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Ο δρόμος είναι καλός, αλλά 200 μ. πριν το τέλος θα πρέπει να ακολουθήσετε το μονοπάτι, όπως δείχνουν τα κόκκινα βέλη.
• Τον παμπάλαιο και καλοδιατηρημένο φάρο ύψους 60 μ. που λειτουργούσε με θρυαλλίδα ως το 1828. Βρίσκεται στον Κάβο Γουρούνι, στη μύτη του νησιού, πας οδικώς από την παραλία Περιβολιού ακολουθώντας χωμάτινο δρόμο μήκους 1,5 χλμ.

Παραλίες

Αν έχετε σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο, που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας, θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, ίσως την ωραιότερη παραλία του νησιού με άμμο και βότσαλο στα 21 χλμ. από τη Σκόπελο, στις δυο μικρούλες Αντρίνες με ψάθινες ομπρέλες και πρόσβαση από εύκολο μονοπάτι, στην Καστάνη, το Χόβολο δίπλα στο χωριό Έληος, στο Λιμνονάρι, που πήρε αυτό τ' όνομα απ' τα ήρεμα νερά τους, στον Στάφυλο, 4 χλμ. από τη Χώρα και στο Βελανιό, από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού για γυμνισμό. Στον Πάνορμο, με χοντρό βότσαλο στα 18 χλμ. από τη Χώρα, το μπάνιο κατά το σούρουπο είναι αξέχαστη εμπειρία, αφού λες πως κολυμπάς σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά κι ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα. Γλυφονέρι, Βελανιό, Περιβολιού, Μαρκ, Αρμενόπετρα, η μία καλύτερη από την άλλη, παραλίες που θα θυμάσαι για πάντα.Εκδρομές στο νησί... κι αλλού...

Ξεκινώντας από το Λουτράκι, επισκεφτείτε τα Ρωμαϊκά Λουτρά στο κέντρο του οικισμού, και τα ερείπια από το τοίχος της αρχαίας Σελινούντας στη θέση Παλιόκαστρο.

 Ανηφορίζοντας προς τη Γλώσσα, οπλιστείτε με κουράγιο, αφήστε όποιο μεταφορικό μέσο κι αν διαθέτετε και ανεβείτε προς το "μπαλκόνι των Σποράδων", από το παλιό καλντερίμι. Είναι μια ωραία διαδρομή περίπου ενός χιλιομέτρου. Φτάνοντας, είναι μάλλον σίγουρο ότι θα καταλάβετε γιατί ονομάστηκε Γλώσσα...

Στη Γλώσσα καλό θα ήταν να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, και να αγναντέψετε τη μοναδική θέα. Από κει οι επιλογές σας είναι πολλές. Μπορείτε να ξεκινήσετε για ένα προσκύνημα στα ξωκλήσια της περιοχής, δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες, τα τελευταία χρόνια που εξορμούν πεζοί προς τις Βόρειες Παραλίες του νησιού, Περιβολιού, Χονδρογιώργη, Πεθαμένης κ. αλλού.
  Από τη Γλώσσα επίσης μπορείτε να πάτε και ως το Μαχαλά ή Αθέατο, και από κει από ένα πανέμορφο καλντερίμι να περπατήσετε ως το Παλιό Κλήμα. Γενικά όσοι αγαπάτε ιδιαίτερα τη φύση, θα βρείτε πολλά μέρη που θα θέλετε να περπατήσετε, μιας και, ευτυχώς, το νησί είναι το πιο πράσινο της Ελλάδας, με εξαιρετική αλλά και σπάνια χλωρίδα.
Στο πρόγραμμα μπορούμε να προσθέσουμε και την επίσκεψη στο γειτονικό Έλιος, και από κει βέβαια στις συνεχόμενες παραλίες που κοσμούν το Νότιο μέρος του νησιού. Από το Χόβολο μέχρι τον Πάνορμο, θα βρείτε περισσότερες από 20 μικρές και μεγαλύτερες παραλίες με καταγάλανα νερά και χρυσή άμμο, πολλές από αυτές βέβαια για να τις επισκεφτείτε θα πρέπει να περπατήσετε λίγο από τον κεντρικό δρόμο, ή να τις προσεγγίσετε με σκάφος. Είναι όμως, για τον γράφοντα τουλάχιστον, και από τις καλύτερες του νησιού, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα κοσμικές, όμως απόλυτα καθαρές, με τα πεύκα κυριολεκτικά να γίνονται ένα με τη θάλασσα.

Θα μπορούσαμε να καλύψουμε πολλά ΜΒ  αποθηκευτικού χώρου ακόμη προτείνοντάς σας εκδρομές στο νησί. Θα μείνουμε όμως ως εδώ και αφού βέβαια σας πούμε, ότι σίγουρα, θα περάσετε και από τα πανέμορφα σοκκάκια της Χώρας (Σκόπελος) από το κάστρο και τις Μονές της. Σας δώσαμε μια καλή ιδέα λοιπόν.Βάλτε την φαντασία σας και σας περιμένουμε, όλο το χρόνο βέβαια. Η Σκόπελος δεν είναι μόνο το καλοκαίρι όμορφη...
Από το Έλιος ανηφορίζοντας μετά από 5 περίπου χλμ. μπορούμε να πάμε στα γνωστά και ως "ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ", όπου υπάρχουν λαξευτοί τάφοι. Εκτός από τους τάφους βέβαια αξίζει να τα επισκεφτείτε και για την μοναδική θέα που αντικρίζει κανείς αγναντεύοντας από ψηλά μεγάλο μέρος του νησιού αλλά και της γειτονικής Αλοννήσου. Ο δρόμος είναι αρκετά καλός αλλά σε ένα σημείο 200 μ. πριν τα σεντούκια θα πρέπει να εγκαταλείψετε το όχημά σας και να ακολουθήσετε το μονοπάτι, όπως δείχνουν τα κόκκινα βέλη που υπάρχουν για να σας οδηγούν.

Φυσικά μπορείτε να οργανώσετε ημερήσιες κυρίως, εκδρομές στη Σκιάθο και στην Αλόννησο. Για το σκοπό αυτό μπορείτε από το λιμάνι της Χώρας να πάρετε ένα από τα πολλά καραβάκια που επισκέπτονται την Αλόννησο το θαλάσσιο πάρκο και μερικές από τις νησίδες της. Στην περίπτωση της Σκιάθου, βολική θα ήταν και η υπάρχουσα ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και κυρίως τα ιπτάμενα δελφίνια. Η καλύτερη λύση θα ήταν να πάρετε το πρώτο δελφίνι από το Λουτράκι, μιας και θα χρειαστούν μόνο 10 λεπτά για να φτάσετε στο λιμάνι της Σκιάθου. Η αναχώρηση από το λιμάνι της Σκοπέλου για Σκιάθο δεν προτείνεται σε όσους δεν διαμένουν εκεί, διότι είναι περισσότερη η διαδρομή σε χρόνο και επόμενα μεγαλύτερο το εισιτήριο. Η επιστροφή μπορεί να γίνει το ίδιο βράδυ είτε με ιπτάμενο δελφίνι ή με  καράβι...

Πηγή: Διάφορες ιστοσελίδες

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση